Епичен финал: Рафаел Надал постигна умопомрачителен обрат и спечели 21-а титла от Шлема (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Епичен финал: Рафаел Надал постигна умопомрачителен обрат и спечели 21-а титла от Шлема (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

18013 0

Световният №5 Рафаел Надал победи световния №2 Даниил Медведев с 3:2 сета (2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5) на финала на Australian Open 2022 и спечели рекордна 21-а титла от Големия шлем! 

Вижте ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА с 40 от най-интересните СНИМКИ!

На централния корт "Rod Laver Arena" зрителите станаха свидетели на невероятна битка, която продължи 5 часа и 28 минути! Руснакът поведе в резултата с 2:0 сета и се виждаше победител, но испанецът осъществи грандиозен обрат, с който напомни за най-добрите си години и излезе с едни гърди пред големите си съперници Новак Джокович и Роджър Федерер, които имат по 20 титли от Шлема.

Това бе втори трофей в кариерата на Рафа от Австралия и първи от 2009 година насам. Епичният финал, който се оказа вторият най-дълъг в историята на надпреварата, завърши при следната статистика:

Асове: 23:3 за Медведев

Двойни грешки: 5:5

Процент първи сервис: 62% за Надал и 69% за Медведев

Уинъри: 76:69 за Медведев

Пробиви: 7:6 за Надал

*Даниил Медведев показа, че дълги години ще бъде сред фаворитите на всеки един турнир, но Рафаел Надал демонстрира огромния си опит и успя да нагоди играта си към 10 години по-младия противник. Това бе пети мач между двамата и пети финал, а статистиката е категорично в полза на Матадора, който вече води с 4:1 успеха!

Ето и как се разви страхотният финал на AO 2022:

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Надал стартира мача с уинър от форхенд по диагонала за радост на публиката. Още в първия гейм се стигна до равенство 40:40 при сервис на испанеца. Медведев стоеше около основната линия и връщаше уверено ударите на Рафа, два от които се спряха в мрежата. Впоследствие руснакът сгреши на два пъти и даде първия гейм на съперника си.

1:1 - Медведев отговори с бърз гейм на 15, при който Надал се затрудни със сервиса му.

2:1 - Световният №5 започна да изпитва сериозни проблеми със солидната игра на Даниил от дъното на корта. Руснакът поведе с 30:0 в този гейм, а второто разиграване бе от 26 удара и той го спечели със страхотен уинър по правата. Рафа Надал реши, че е време да започне да излиза на мрежата и изравни до 30:30. След това Медведев стигна до първа точка за пробив в мача, но испанецът отново излезе на мрежата и я неутрализира. Надал сбърка форхенд и даде нов шанс на съперника, но със силен сервис успя да изравни точките, а впоследствие и да спечели третия гейм, който продължи 8 минути. 

2:2 - Макар и с леки колебания, Даниил Медведев набързо изравни геймовете.

2:3 - Третият сервис гейм на Надал отново започна с дълго разиграване, което бе спечелено от руснака след уинър от бекхенд по правата. Световният №2 бе непоклатим в този момент и стигна до 3 точки за пробив, реализирайки първата от тях!

2:4 - За първи път в мача испанецът спечели по-дълго разиграване, но Медведев отговори с мощни сервиси и обърна до 40:15. Пробивът му бе затвърден от втората възможност, тъй като Рафа блесна със 144-километров уинър при първата. 

2:5 - Геймът започна с две двойни грешки на Матадора! Публиката опита да го окуражи, но Даниил спечели следващото дълго разиграване и отново получи три точки за пробив, печелейки първата от тях, след като Рафаел Надал прати топката в аут. 

2:6 - С форхенд по обратния диагонал испанецът спечели първото разиграване с новите топки, но Медведев отговори с 206-километров ас по правата. Последва още една директна точка, а след това Надал допусна лека грешка на мрежата. Руснакът спечели първия сет за точно 47 минути!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Рафа започна втория сет надъхано и поведе с 30:0 в първия гейм на свой сервис. Изненадваща двойна грешка доведе резултата до 40:30 в негова полза, но след това той се коригира и спечели подаването си.

1:1 - Тендецията от първия сет се запази и Медведев набързо спечели подаването си на 15!

2:1 - Надал поведе с 30:0, но след това допусна 20-ата и 21-ата си непредизвикана грешка от началото на мача. При 30 равни началният удар му свърши работа, а след това спечели и гейма след топка в аут от руснака. 

3:1 - За първи път в мача Рафа дръпна с 30:0 при сервис на съперника, а след това получи и две точки за пробив, след като завърши дълго разиграване (40 удара) със страхотна къса топка. Медведев неутрализира първата с ас по правата, но след това прати бекхенд в аут.

4:1 - Матадора затвърди пробива по най-бързия начин с гейм на 0, записвайки и първия си ас в срещата.

4:2 - Този път Даниил не показа колебания и взе подаването си.

4:3 - Бързият сервис-гейм върна увереността на Медведев и той поведе с 40:15 в седмия гейм на втория сет, а след това и върна допуснатия пробив.

5:3 - Рафаел Надал се "заинати" и не само не позволи на съперника да затвърди пробива си, а на свой ред го проби, завършвайки гейма с още една перфектна къса топка, която хвана в крачка руснака.

5:4 - Изненадващо или не, испанецът тръгна с две непредизвикани грешки и изостана с 0:30, а след това Медведев стигна до две точки за пробив след непоколебима игра от основната линия. Надал спечели следващите две разигравания и изравни до 40:40. При следващата точка руснакът закачи линията с милиметри с рискован бекхенд и си осигури нов шанс да пробие началния удар на Рафа, но и той се "изпари" след поредна гениална къса топка от испанеца. Четвъртата точка за пробив в този гейм дойде след форхенд в аут на Надал, но след това той я "унищожи" с прекрасен сервис. С огромни усилия Матадора стигна до сет-бол, но прати топката в мрежата от бекхенд. Удар с рамката на ракетата "отвори" пети шанс на Даниил за пробив и след страхотен ретур, който затрудни Надал, деветият гейм отиде в неговия актив!

*В течение на този гейм един от зрителите на "Rod Laver Arena" се опита да нахлуе на корта, но бързо бе уловен от стюардите и срещата бе подновена.

5:5 - Този път Медведев не изпита трудности и затвърди пробива си по най-бързия начин.

6:5 - При 30 равни руснакът допусна грешка, пращайки топката в аут, а след това Надал бе спрян от мрежата за ново равенство. Благодарение на сервиса си, световният №5 успя да спечели 11-ия гейм.

6:6 - С много настоятелна игра Медведев успя да изравни геймовете отново и да прати втория сет в решителен тайбрек.

ТАЙБРЕК - Рафа направи мини-пробив и поведе с 2:1 точки. След това негова грешка върна "услугата" на Медведев, но руснакът също сгреши при 3 равни и испанецът дръпна с 4:3. Последва нова размяна на точки за 5:4 за Надал, а дълго разиграване и топка в аут доведе ситуацията до 5:5. С хубаво воле Даниил стигна до сет-бол, а след това с невероятен минаващ удар по правата спечели втория сет, който продължи един час и 26 минути!

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Рафа Надал показа, че няма да се отказва и поведе с 30:15 на сервиса на Медведев, но след това руснакът спечели много важната четвърта точка в гейма с перфектен минаващ удар. Стигна се до 40 равни на 6 пъти, а Матадора пропусна една точка за пробив, преди в крайна сметка сервиращият да спечели подаването си. 

1:1 - С 32-ия си уинър в мача Даниил дръпна с 30:0 във втория гейм и Рафа бе изправен до "стената". Благодарение най-вече на своя сервис, 20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем успя да спечели подаването си и да изравни геймовете в третия сет. 

1:2 - Медведев отговори с бърз сервис-гейм на 0.

2:2 - Началото на четвъртия гейм се забави леко, тъй като не всички фенове бяха заели местата си на "Rod Laver Arena". Това раздразни Надал, но това не се отрази негативно на играта му и той поведе с 40:0. След това се отпусна и позволи Медведев да намали на 30:40, но в крайна сметка успя да спечели подаването си в следващата точка.

2:3 - Петият гейм започна с болезнен за Рафа минаващ удар, който накара Даниил да вдигне победоносно ръка. След този епизод руснакът нямаше проблем да спечели на 0.

3:3 - Световният №2 реши, че е дошъл моментът да "натисне газта" и поведе с 30:0 на сервиса на Надал в шестия гейм. Със страхотен удар в стил "Гаел Монфис" Медведев си осигури три точки за пробив, но Рафа спаси всяка една от тях, а след това и спечели подаването си. 

3:4 - Руснакът се ядоса, че не успя да постигне пробив в предишния гейм и в играта му започна да се забелязва нервност, но все пак нямаше сериозни проблеми да спечели подаването си на 30.

4:4 - Матадора спечели подаването си на 15.

5:4 - Деветият гейм започна с минаващ удар на Надал за радост на публиката, но Медведев отговори с излизане на мрежата за 15:15. Впоследствие ужасяваща грешка на мрежата на руснака даде две точки за пробив на Рафа и той се възползва от втората.

6:4 - Световният №5 затвърди пробива си на 0 и спечели третия сет, който продължи един час и 4 минути!

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Играта на Медведев определено претърпя спад, но с много усилия успя да спечели подаването си на старта на четвъртия сет.

1:1 - при 30 равни руснакът излезе на мрежата и принуди Надал да сбърка, получавайки точка за пробив. Рафа я неутрализира с уинър от форхенд по правата, който бе със 158 км/ч, но след това сбърка една къса топка и даде нов шанс на съперника. Медведев сам провали втория си брейк-бол с удар в мрежата, а впоследствие испанецът успя много трудно да спечели подаването си. 

2:1 - Надал стигна до 40:15 в своя полза и две точки за пробив. Даниил направи ас, за да намали на 30:40, но след това допусна шокираща двойна грешка. 

2:2 - Рафа сервираше с нови топки, за да затвърди своя пробив, но руснакът показа, че няма да му позволи да го стори лесно и поведе с 30:15. При 30 равни Медведев натисна форхенда на Надал и стигна до брейк-бол, който бе реализиран.

3:2 - логиката на "Rod Laver Arena" тотално се изпари в петия гейм на четвъртия сет и Матадора стигна до 40:0 в своя полза и съответно три точки за пробив, но всяка една от тях бе спасена. Впоследствие Рафа получи още един шанс, но уинър по правата го хвана в крачка за ново равенство. Последваха нови три брейк-бола, а Медведев не трепна при първите два, но при третия нямаше какво да стори. 

*Руснакът се ядоса на публиката, която започна прекалено невъздържано да проявява симпатиите си към Надал и проведе кратък разговор със съдията.

4:2 - Нервите на световния №2 не издържаха и той започна да греши наглед лесни отигравания, а противникът му затвърди пробива си по категоричен начин!

4:3 - Матадора реши да не губи излишна енергия и позволи на Медведев да спечели бързо седмия гейм.

5:3 - Две грешки от форхенд и една от бекхенд на Рафа позволиха на Даниил да дръпне с 40:15 и да получи два шанса за пробив, но не се възползва от тях, а впоследствие испанецът спечели важния осми гейм с ас. 

5:4 - Въпреки че имаше сериозни колебания и отрази сет-бол, Медведев успя да спечели подаването си и да запази интригата в четвъртия сет.

6:4 - Надал сервираше, за да прати финала в решителен пети сет и го направи без колебание. Четвъртият сет продължи един час и 3 минути!

ПЕТИ СЕТ

0:1 - 35-годишният Надал стигна до точка за пробив при 40:30, но Медведев се справи под напрежение и регистрира уинър от форхенд. След това, благодарение на своя сервис, руснакът успя да измъкне подаването си.

1:1 - Силите и на двамата видимо започнаха да привършват и разиграванията не бяха дълги, а испанецът спечели своя сервис-гейм на 30.

1:2 - Даниил прецени, че е дошло времето да засили своя сервис и спечели третия гейм на 0.

2:2 - Равенството бе възстановено по най-бързия начин - на нула!

3:2 - 10 години по-младият Медведев изглеждаше по-изморен от съперника си и "му предостави нова точка за пробив при изоставане от 30:40, но началният удар му помогна да се измъкне от трудната ситуация. Рафа си осигури втора възможност да пробие сервиса му и този път го стори с впечатляващ бекхенд по правата от дълбочина.

4:2 - Шестият гейм започна с дълго разиграване, което бе спечелено от Надал с уинър, но постепенно се стигна до 40 равни, а Матадора изпусна две точки за затвърждаване на пробива. При третата заложи на сервис-мрежа, но това бе грешното решение, тъй като руснакът разгада намеренията му. На деветата минута от този гейм Даниил стигна до брейк-бол, но началният удар се притече на помощ на Рафа. В следващите минути испанецът спаси още две брейк-точки и в крайна сметка успя да спечели така важния шести гейм. 

4:3 - Медведев отговори с гейм на 0.

5:3 - Осмият гейм в този сет премина на много високи обороти. При 30 равни руснакът излезе на мрежата, но ударът му излезе със сантиметри в аут, а след това Надал спечели подаването си. 

5:4 - Световният №5 спечели първата точка на сервиса на съперника си, а двойна грешка на Медведев доведе резултата до 30 равни. След това удар в аут от Надал и къса топка запазиха шансовете на Даниил за обрат в петия сет.

5:5 - Рафа Надал поведе с 30:0, но прати един форхенд в аут и допусна двойна грешка за 30:30. Ситуацията в гейма тотално се обърна и Медведев стигна до точка за пробив. Испанецът получи предупреждение за бавене на времето и това му оказа влияние, след като прати бекхенд в мрежата.

6:5 - Адреналинът изигра лоша шега на руснака и той даде точка за пробив на Надал, но веднага я неутрализира със силен сервис. Плътен удар по правата осигури нова шанс за спечелването на гейма на Матадора, но ретурът му излезе в аут. Третата възможност се оказа достатъчна на Рафа и той отново щеше да сервира за 21-и трофей от Големия шлем!

7:5 - Първото разиграване бе дълго, а Даниил прати топката в мрежата. Подсечен сервис осигури аванс на Надал от 30:0. Последва ас и три мач-бола - реализирана бе още първата възможност!

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Надал поделя първото място с големите си съперници на корта през годините Новак Джокович и Роджър Федерер за най-много титли от Големия шлем – и тримата имат по точно 20. Испанският Матадор е в Топ 10 на мъжкия тенис за рекордните 849 последователни седмици (между 2005-21), включително общо 209 седмици като №1 и 160 поредни като №2. Надал има 297 победи и 41 загуби в турнирите от Шлема, а на Australian Open показателите му са 75-15. Той няма поражение до момента през сезона, като е записал десет поредни победи и ще играе за втора титла в Мелбърн от шестия си финал на австралийска земя и рекордна 21-а от Големия шлем.

Надал се завърна на корта след труден край на 2021 година, в който той имаше травма на стъпалото и прекара коронавирус през декември. 35-годишният испанец започна похода си към финала с две чисти победи над американеца Маркос Гирон и германеца Яник Ханфман. Последва четирисетов успех над Карен Хачанов в трети кръг, преди трисетова победа над френския ветеран Адриан Манарино. Най-трудният мач за Надал дойде в четвъртфиналите, където той сломи Денис Шаповалов от Канада в пет сета. На полуфиналите испанецът загуби един сет при победата над Матео Беретини.

Съперникът му в неделния финал Данийл Медведев е втора ракета в света, като за него това ще бъде четвърта поява в спор за титлата на турнир от Шлема и втори пореден на Australian Open. След като отстъпи на Надал във финала на US Open през 2019 г. в петсетова битка и на Новак Джокович във финала на АО миналата година, той спря Жокера от календарен Голям шлем, надигравайки го на финала в Ню Йорк през 2021. 25-годишният тенисист надви световния номер 1 Джокович, втория в света Надал и третия в ранглистата Доминик Тийм на финалите на ATP през 2020, за да се превърне в първия играч, който побеждава първите трима тогава в света в историята на турнира.

Той завърши 2021 година с най-много победи в ATP – 63, като се изкачи и до рекордното в кариерата си второ място в класацията на Мъжкия тур. Руснакът започна с чиста победа над Хенри Лааксонен, преди да загуби сет срещу представителя на домакините Ник Кирьос. Последва нова трисетова победа над нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп, а след това и труден четирисетов успех над американеца Максим Креси. Най-трудният му мач бе в четвъртфиналите, когато обърна от 0:2 сета Феликс Оже-Алиасим от Канада. В полуфиналите той елиминира четвъртия в света Стефанос Циципас.

*Надал води в преките мачове с 3:1 победи, като последният бе спечелен от Медведев във финалите на АТП през 2020. Победителят ще си тръгне с чек от малко над 2 милиона долара, докато загубилият – с 1 100 000 долара.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички