Доминик Тийм спечели изтощителната битка с Карено Буста


Доминик Тийм спечели изтощителната битка с Карено Буста
Снимка: Gulliver/GettyImages

6072 0

Световният №4 Доминик Тийм постигна първа победа на Финалния Мастърс на осемте най-добри за сезона в зала "O2 Arena" в Лондон, след като се наложи над Пабло Карено Буста от Испания след 6:3, 3:6, 6:4.

Това е първа победа на австриеца, който в първия кръг загуби от Григор Димитров след 2:1 сета. За Карено Буста, който се включи като резерва на отказалия се Рафаел Надал, това бе първи мач в турнира.

С тази победа Тийм вече има 1 точка в актива си, колкото има и втория Давид Гофен. По-рано днес белгиецът бе прегазен от Димитров. В последния кръг от груповата фаза световните №4 и №8 ще излязат в битка за място на 1/2-финалите.

Първи сет

1:0 - Турнирът започна трудно за резервата Пабло Карено Буста, който изоставаше с 15:30 в първия си сервис гейм, но все пак го спечели след две успешни излизания на мрежата.

1:1 - Тийм от своя страна нямаше затруднения и спечели подаването си на 0.

2:1 - В третия гейм на мача световният №10 отново имаше затруднения, но при 15:15 взе нещата в "свои ръце" и до края не даде точка на австрийския си опонент.

2:2 - Нов рутинен гейм за 24-годишния Тийм. Той поведе с 40:0, допусна една грешка, но още в следващото разиграване я поправи, за да изравни резултата.

2:3 (Пробив!) - Първият пробив в мача бе на сметката на Тийм, който изравни при 30:30, а с уинър стигна до точка за пробив. След бекхенд в мрежата на Буста, пробивът стана факт.

2:4 - С помощта на мощния си сервис австриецът затвърди пробива си.

3:4 - Първият лесен гейм на сметката на Буста дойде в седмия гейм. Той поведе с 40:0, допусна грешка за 40:15, но с добре премерен начален удар намали изоставането си.

3:5 - Тийм продължаваше с рутинното печелене на своите сервис геймове.

3:6 (СЕТ!) - Проблемите за Буста продължиха и той допусна втори пробив в сета, с което го загуби.

Втори сет

0:1 - Австриецът започна спокойно и втората част в мача, печелейки подаването си на 0.

1:1 - Карено Буста отново имаше затруднения на своя сервис гейм, допусна да се стигне до 40:40, но в крайна сметка спечели подаването си след форхенд в аут на Тийм.

2:1 (Пробив) - Противно на очакванията последва сериозен срив в играта на Тийм. Австриецът поведе с 40:0, но последваха пет поредни точки за испанеца, с което той взе гейма.

3:1 - Карено Буста осъществи нов мини обрат, след като в своя сервис гейм губешеш с 15:40, но в крайна сметка стигна до спечелването му.

3:2 - Тийм също трябваше да спасява подаването си, изоставайки с 15:30, но с добре изпълнени сервиси запази минималното си изоставане.

4:2 - Световният №10 за пореден път имаше трудности при свой начален удар, като за пореден път се стигна до равенство. В крайна сметка той взе и този гейм.

4:3 - Постепенно австриецът започна по-лесно да взима геймовете, като прехвърляше напрежението в половината на испанеца.

5:3 - За първи път в сет №2 Карено Буста спечели лесно подаването си, давайки една точка на посрещащия.

6:3 (СЕТ!) - С помощта на два печеливши ретура Карено Буста стигна до геймбол и след форхенд в мрежата на световния №4, резултатът в сетовете бе изравнен.

Трети сет

0:1 (Пробив) - Неочакван спад беляза играта на Карено Буста в началото на решителния трети сет и той допусна ранен пробив.

0:2 - Тийм също имаше колебания в първия си сервис гейм в сета, но в крайна сметка стигна до спечелването му, с което затвърди пробива.

1:2 - Испанецът се отърси от началния шок и лесно спечели третия гейм в сета.

1:3 - Проблемите за световния №4 продължиха и във втория му сервис гейм. Разиграванията ставаха все по-дълги и изтощителни, но в крайна сметка Тийм взе гейма на 15.

2:3 - Нивото и скоростта в играта на двамата спадна и разиграванията станаха дълги и още по-изтощителни и за двамата. В крайна сметка след две равенства, сервиращият взе подаването си.

3:3 (Пробив) - Сервисите в играта на Тийм започнаха да не намират очертанията за изпълнение и след двойна грешка той даде шанс за връщане на пробива на испанеца. В последвалото разиграване бекхенд на австриеца намери филето и се превърна в удобна за атака топка, която Буста не пропусна да завърши.

4:3 - Така важният седми гейм в решителния сет се превърна в истински дуел на прекрасни отигравания и нелепи грешки. И след три спасени точки за пробив, Карено Буста взе подаването си и затвърди пробива.

4:4 - Тийм показа стабилна игра в осмия гейм, който спечели на 0.

4:5 (Пробив) - Приливът на енергия в играта на австриеца се запази и той направи нов пробив в сервиса на противника.

4:6 (МАЧ!) - В десетия гейм на решителния сет 10-ят в света започна добре, поведе с 15:30, но последваха две грешки, които доведоха нещата до мачбол за австриеца. Там на помощ дойде началният удар, с който мачът приключи в полза на Тийм.

Преди мача

Пабло Карено Буста се включи като резерва във Финалния Мастърс в Лондон, след като Рафаел Надал се оттегли от надпреварата. Световният №1 загуби първия си мач от Давид Гофен с 1:2 и разкри, че контузията, която го накара да се откаже от Мастърс-а в Париж все още не е излекувана. На практика "заместникът" има шанс за класиране на 1/2-финалите, но за тази цел той се нуждае от задължителна победа в днешния ден.

Доминик Тийм загуби първия си мач на турнира в английската столица, след като бе надигран от Григор Димитров с 1:2 сета. Австриецът също може да се класира за следващата фаза, което минава през задължителна победа тази вечер.

До сега двамата имат шест мача по между си, като световният №4 е спечелил пет от тях. През тази година Тийм спечели на турнира в Рио де Жанейро, надделявайки на финала със 7:5, 6:4. През миналата година той има успехи над Буста на US Open - 3:1, Буенос Айрес - 2:1, а единственият успех на испанеца е на финал на турнира от сериите Challenger в Комо, Италия през 2013, когато във финала печели с 6:2, 5:7, 6:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички