Драма до краен предел - Григор Димитров надделя и над Тийм, и над себе си в Лондон


Драма до краен предел - Григор Димитров надделя и над Тийм, и над себе си в Лондон
Снимка: Guliver/GettyImages

23406 0

Григор Димитров записа историческа първа победа на Финалите на ATP в Лондон. Българският тенисист успя да запази присъствие на духа и да стигне до успех с 6:3, 5:7, 7:5 над Доминик Тийм в мач, в който първият му сервис почти изчезна във втория сет и той едва не предаде спечелен двубой на своя съперник.

Григор Димитров превъзхождаше съперника си по всеки показател през първия сет. Още в началото той две точки за пробив, но въпреки това при 3:2 осъществи брейк, затвърди го веднага след това и успя да спечели първата част след 6:3.

Последва обаче сериозен срив. Димитров едва издържаше атаките на Тийм, след като първият му начален удар се срина на под 50% ефективност. Все пак той стигна до 5:5 и дори имаше шанс за пробив, но го пропиля. В ответния гейм сривът беше пълен, след като три непредизвикани грешки от форхенд подариха пробива и сета на Тийм (гейм на 0).

В 5-ия гейм на решаващия трети сет Григор Димитров пропусна два шанса за пробив, оито можеха да му помогнат в престрелката с Тийм. Това обаче нямаше значение в 7-ия гейм, когато Гришо достигна къса топка и с контра къса успя да пробие при 15:40 - 4:3. Последва ситуация 0:30, но Димитров показа железни нерви и спечели следващите 4 точки за 5:3. И в този момент мачът стана изключително странен.

Българският №1 сервираше за мача при 5:4, но допусна куп неточности и Тийм се възползва оптимално, пробивайки го така, както направи Иснър по време на Мастърса в Париж. Но още по-странно беше поведението на австриеца, който се очакваше да играе като прероден след пробива. Той сбърка фатално в своето подаване и позволи пробив на 0 - нов шанс за Григор Димитров да затвори мача.

Той поведе с 40:15, но в опита си да завърши атакуващо допусна нова порция неточности - 40:40. В този момент обаче българинът запази присъствие на духа. Той успя да вкара своите сервиси и зае отбранителна позиция, играейки с минимален риск. Това принуди Тийм да атакува и така се стигна до две поредни непредизвикани грешки - гейм, сет и мач за Димитров.

Определено фактът, че това беше дебют на Григор Димитров на тази сцена. Той записа едва 54% ефективност при първи начален удар, а освен това спечели едва 56% от разиграванията на втори сервис. Българинът не успя да защити нито един брейк пойнт, открил се пред Тийм (0/2), а на всичкото отгоре допусна 44 непредизвикани грешки. Въпреки това той успя да спечели.

В следващия си мач в сряда вечер той ще се изправи срещу победителя от срещата Рафаел Надал - Давид Гофен. Мачът е от 22:00 часа българско време и може да го следите НА ЖИВО в Sportlive.bg

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров загуби първата точка, но след това беше категоричен от сервис и спечели следващите 3 точки - 40:15. Последва интересен момент, в който Гришо допусна двойна грешка, но "ястребовото око" показа, че топката е закачила линията - нов първи сервис за Димитров. Той обаче допусна двойна грешка - 40:30. Все пак той вкара първи сервис при следващото разиграване и след кратко разиграване спечели първия гейм.

1:1 - Гришо направи два много слаби ретура от втори сервис на съперника за 30:0 в полза на Тийм. Все пак при третия опит българинът записа уинър от бекхенд. Австриецът поведе с 40:15, но тежките удари от дъното на корта на Григор доведоха нещата до равенство. Двойна грешка на Тийм даде първи брейк пойнт в полза на Димитров, но за съжаление ретурът му от бекхенд излезе в аут. В края на гейма Тийм смени тактиката и започна да изпълнява сервиси в тялото на хасковлията и това му помогна да спечели подаването си.

2:1 - При 15:15 Димитров наниза два много бързи сервиса, които Тийм не успя да върне - 40:15. Той завърши подаването си с ас по дългия диагонал.

2:2 - Брилятна защита на Григор Димитров за старт на гейма. Той върна силен форхенд по правата, а след това догони волето на Тийм, връщайки австриеца към основната линия. След това с прекрасна къса при мрежата той поведе с 0:15. Отличната откриваща точка обаче не му помогна особено, след като с два аса Тийм поведе с 40:15. Световният №6 се отчете с могъщ ретур на форхенд страната на Тийм, който той не успя да върне (40:30), но след това прати бекхенд в аут.

3:2 - Това можеше да е най-категоричният гейм за Григор, след като поведе с 40:0, но след това направи двойна грешка и прати бекхенд в аут. За щастие на българина, Тийм не успя да върне лек сервис и от бекхенд прати топката в аут, удряйки я с рамката на ракетата.

4:2 (пробив) - Димитров построи отлична атака с красив бекхенд по дългия диагонал, последван от воле при мрежата - 15:15. Аут от форхенд на Тийм даде аванс на 26-годишния тенисист, който получи две точки за пробив след двойна грешка на Тийм - 15:40. Австриецът запази присъствие на духа и с мощен сервис по правата отрази единия брейк бол, но след това след силен сервис не успя да се възползва и прати форхенда си в аут.

5:2 - Нова двойна грешка за Димитров, който изостана с 15:30. Хубава атака в двата края на корта завърши с хубаво драйв воле от бекхенд, с което Димитров се предпази от две точки за връщане на пробива, а след това със силен сервис по правата поведе с 40:30. Аут от бекхенд на Тийм означаваше и затвърждаване на пробива.

5:3 - Отново ситуация 15:30 след два поредни аута на Тийм, но този път с ас по правата не позволи на Григор да вземе категоричен аванс. Българинът направи добра защита в следващото разиграване и, точно когато влезе в атакуваща позиция прати топката в мрежата. Нов силен сервис на Тийм му осигури оставане в сета.

6:3 - Безапелационен сервис гейм за Григор Димитров, който спечели на 0.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Тийм откри сета на начален удар, но първата точка беше за Григор Димитров след прекрасен смач. Последваха обаче добри отигравания на австриеца, както и две непредизвикани грешки на Димитров от бекхенд.

1:1 - Световният №6 поведе с 40:0, но последваха две неточности от ракетата му. Все пак с мощен начален удар той също записа първи гейм на своята сметка във втория сет.

1:2 - Още в първата точка Григор показа отлична защита и успя дори да контраатакува, но волето му при мрежата не бе прецизно. След това негов минаващ удар закачи мрежата и излезе в аут - 30:0. Това даде спокойствие на Тийм, който до края на гейма нямаше проблеми и спечели на 15.

2:2 - Аут от форхенд на Димитров даде старт на 4-ия гейм, а след това той вдигна топката твърде високо и Тийм атакува от форхенд по диагонала - 0:30. С прекрасен ас и брилянтен уинър по форхенд правата Григор се защити и успя да изравни за 30:30, а след това поведе с нова директна точка от ас след ретур в аут на Тийм. В следващото разиграване обаче форхенд на австриеца получи сериозна дълбочина и изхвърли Гришо от корта - равенство. Все пак №6 в света взе гейма след две грешки на Тийм.

2:3 - В опита си да атакува българинът направи нови две грешки от бекхенд, което отново улсесни задачата на съперника - 30:0. Атака от форхенд и ретур в аут на Григор помогнаха на Тийм да спечели на 15.

3:3 - Първата точка в гейма отново е за №4 в световната ранглиста след бекхенд в мрежата на Димитров. Последва атака при мрежата на българина, която обаче доведе до нова грешка от ракетата му - 0:30. Григор отговори на грешките с прекрасен бекхенд уинър по правата, а след това съперникът му прати в аут своя ретур - 30:30. Упражнението се повтори и при следващия начален удар, но вместо да затвори гейма, Димитров направи двойна грешка - 40:40. След превъзходен форхенд по диагонала и ретур в аут на Тийм Гришо успя да задържи и това свое подаване.

3:4 - Нов безпроблемен сервис гейм за Тийм, който за пръв път спечели на 0.

4:4 - С новия компелкт топки Димитров записа и най-силния си сервис гейм от началото на втория сет, печелейки на 15.

4:5 - Все по-добрата игра на Тийм му осигури втори пореден гейм на 0 в негова полза.

5:5 - Димитров откри с отлична и много трудна атака при мрежата. Три поредни аута от ракетата на Тийм бяха достатъчни за първи гейм на 0 в полза на Димитров във втория сет.

5:6 - Световният №4 за пръв път от няколко гейма насам позволи да се стигне до драматични моменти, след като двойна грешка доведе до 30:30. Григор предприе дефанзивна позиция и размяна на удари от основната линия пръв сбърка Тийм - първа точка за пробив във втория сет. Австриецът обаче отговори с отлична атака и уинър от форхенд - равенство, а след това записа и ас по правата. Нов начален удар по правата хвана Димитров неподготвен и Тийм спечели подаването си.

5:7 (пробив) - Слаба атака на българина при мрежата позволи на Тийм да открие частта с лесен уинър от форхенд. Последва дълга размяна на удари от основната линия и пръв този път сбърка Димитров - 0:30 и сериозно предимство за австриеца. Нов аут от форхенд даде 3 сет бола в полза на Тийм. Гришо предаде гейма, а с това и сета, след като прати нов форхенд в аут - пробив на 0.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Увреността в играта на Тийм личи - гейм на 0 за старт на решаващия сет.

1:1 - Гейм на 15 за Григор Димитров.

1:2 - Тийм продължи да набира скорост, а процентът на първи сервис продължи да се покачва. Гейм на 15 в негова полза.

2:2 - Нов силен сервис-гейм за българина, който покачи леко процента на вкаран първи сервис и това веднага си пролича в първите геймове от старта на третия сет.

2:3 - Ситуация 15:30 след грешка от бекхенд на Тийм след слаба игра с крака. Последва яростна атака на австриеца, но защитата на Димитров издържа и той изпрати форхенд по диагонала в аут - две точки за пробив. Първата беше спечелена, благодарение на мрежата, която спря бекхенд на Димитров и позволи на Тийм да атакува при мрежата - 30:40. Григор получи страхотен шанс да атакува на втори сервис, но прати ретура си в мрежата - равенство. С два аса Тийм защити подаването си.

3:3 - За разлика от края на втория сет, Димитров показа по-добра игра след изпуснат шанс за пробив. Той поведе с 30:0, но допусна непредизвикана грешка от форхенд за 30:15. Все пак следващите две точки бяха в негова полза, въпреки че първият сервис продължи да не работи, а в третия сет до този момент продължаваше да бъде под 40% успешен.

4:3 (пробив) - Първият сервис на Тийм обаче работеше почти безотказно в тези минути, но въпреки това Григор успя с два добри ретура да си осигури аванс от 15:30. Последва опит за атака от форхенд по диагонала, но топката излезе в аут - нови два шанса за пробив в полза на българина. И този път той успя - къс ретур принуди Тийм да излезе при мрежата. Гришо разгада намеренията на съперника за къса и се засили към мрежата, като почти от земята успя да прати топката над мрежата за феноменална къса и пробив!

5:3 - Тийм обаче не се отказа, а веднага поведе с 0:30 заради колебливия сервис на Григор Димитров. Последва много дълго разиграване, което за щастие на българския представител завърши с аут от бекхенд слайс - 15:30. Нова неточност от Доминик позволи на Гришо да изравни за 30:30. Най-накрая и първият сервис на Димитров проработи, след като успя да изтласка Тийм извън корта и той не успя да върне след това атаката при мрежата, осъществена от Димитров - 40:30. Удар в мрежата от Тийм даде аванс от 5:3 за българина.

5:4 - Тийм заложи на риска в своето подаване в опит бързо да спечели гейма и да върне напрежението върху Димитров. Припряните му действия обаче бяха срещнати с хладнокръвие от Григор, който с два прекрасни ретура се добра до 30:30. Австриецът обаче оцеля и след аут на българина и форхенд уинър по диагонала остана в мача.

5:5 (пробив) - Атаката на Григор при мрежата не сполучи - 0:15, но след това вкара прекрасен сервис по диагонала - 15:15. Послдва нова размяна на по една точка за 30:30 след прекрасна атака на Тийм при мрежата. Австриецът, подпомогнат от мрежата, успя с бекхенд да стигне до точка за връщане на пробива - 30:40. Нервите на Димитров не издържаха и той прати лесен бекхенд в аут - пробив и 5:5.

6:5 (пробив) - Нервите на Тийм обаче също не издържаха. Той допусна изоставане от 0:40 при своето подаване, и то точно след като се беше върнал в мача. Той предаде гейма с двойна грешка - 5:6 и нов шанс за българина.

7:5 - Григор най-накрая успя да вкара силен първи сервис, с който да изравни за 15:15. Последва нов такъв по правата за 30:15. Добрата серия продължи, но този път по диагонала - 40:15 и два мачбола. Първият беше отразен лично от българина, който допусна двойна грешка, а след това прати и форхенд в аут - равенство. Той зае отбранителна позиция в следващото разиграване и остави Тийм, чиито нерви също бяха опънати до край, сам да сбърка - нов мачбол за българина. Първият сервис отново не влезе , а след това най-накрая Тийм прати топката в аут - мач за Григор Димитров.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров е фаворит в предстоящата сраща, въпреки че Доминик Тийм е по-напред в ранглистата от него. Той е №4 при мъжете, но предимството за българина се  крие в настилката, на която се играе турнирът - твърда. Тийм е специалист на клей, но е колеблив на "hard" настилки, както и в закрити зали.

Двамата имат 3 мача помежду си, като австриецът води с 2:1 в победите. През 2017 година двамата си размениха по един успех с 2:1, а победа на Григор днес ще му помогне почти гарантирано да попадне в топ 5 в края на годината.

В първия ден на надпреварата нямаше изненади, след като Роджър Федерер спечели комфортно срещу Джак Сок, а Александър Зверев успя да измъкне успеха срещу Марин Чилич, но в момента германският младок е №3 в света и не е изненадващо, че успя да спечели въпреки крехката си възраст.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички