Гофен пречупи световния номер 1 и ще се изправи срещу Григор


Гофен пречупи световния номер 1 и ще се изправи срещу Григор
Снимка: Getty Images/Gulliver

7720 0

Един от фаворитите във Финалния Мастърс в Лондон Рафаел Надал загуби първия си мач от Давид Гофен в динамичен сблъсък с 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6. В първата среща за днес Гришо победи с 2:1 сета Доминик Тийм, след над два часа игра. Следващият съперник на най-добрия български тенисист ще бъде именно Давид Гофен.

В първия сет двамата си размениха по два пробива, като пръв удар нанесе Гофен, който направи изключителен мач. В тайбрека световният номер едно започна с минипробив за 2:0 точки, но след това белгиецът го върна при 2:2. При 6:5 Гофен стигна до сетбол и го реализира след топка в мрежата от Надал. Втората част отново се реши от тайбрек като този път си направиха само по един пробив, а Надал спаси общо 4 мачпойнта. В тайбрека испанецът бе по-стабилният и за 3:2 направи пробив, след което взе двете си подавания и направи задачата си лесна. Затвори втората част на 4. 

Гофен направи първи пробив и в решителния сет и поведе с 2:1. Рафа обаче веднага върна единия пробив за 2:4.  После Гофен на свое подаване при 5:4 поведе с 40:15 след грешки на съперника и завърши мача с ас.

Първи сет

1:0 Първи в срещата сервира Надал. Той допусна изравняване от 40:15, но след ас си осигури предимство, а в последвалото разиграване и затвори гейма.

1:1 Бърз гейм за Гофен, в който даде само точка на световния номер 1.

1:2 (пробив) Гофен си осигури две точки за пробив рано-рано в срещата, след форхенд на Рафа в мрежата. Белгиецът се възползва още от първата, като Надал бързичко се предаде.

1:3 Пробивът е затвърден на 15.

2:3 Благодарение на мощния си сервис Надал спечели подаването си, до този момент това се очертава като силното му оръжие.

3:3 (пробив) Първа двойна грешка в мача на Гофен даде две точки за пробив на Рафа. Той се възползва още от първия с форхенд уинър и се завърна в сета.

4:3 Напрегнат гейм, в който Надал запази хладнокръвие и не допусна изненада.

4:4 Гейм на 0 за Гофен.

5:4 С прекрасен бекхенд Гофен изравни за 30:30, но Надал се възползва от слабия ретур на съперника си и спечели подаването си. 

5:5 Отново само точка за световния номер 1.

5:6 (пробив) Втори пробив за Гофен и то в ключов гейм. Той отново имаше два шанса за пробив, но при първия Надал се спаси, като Гофен прати топката в мрежата. При втория обача с удар по диагонала белгиецът си осигури да сервира за спечелване на сета.

6:6 (пробив) Две двойни грешки на Гофен и подарен гейм на Надал.

Тайбрек: Много нерви, които повлияха и на двамата тенисисти. При 3:2 за Надал, Гофен направи три поредни точки, и въпреки че отново допусна изравняване за 5:5. Със силен форхенд си спечели точка за сета и след грешка на Надал затвори частта в своя полза. 

Втори сет

0:1 Бърз гейм на 0 за белгиеца.

1:1 Труден гейм за Надал, в който водеше с 40:0, но допусна Гофен да вземе три поредни точки. С майсторски и агресивни умения обаче принуди белгиеца да сгреши при ретура и взе подаването си.

1:2 Пореден експресен гейм за Гофен, отново на 0.

2:2 Този път и Надал нямаше проблем на подаването си и записа бърз гейм.

2:3 Въпреки 5-ата двойна грешка на Гофен в мача, успя да вземе гейма.

3:3 Безпроблеми за Надал и само точка за белгиеца.

3:4 Планът на Гофен върви по план, а Надал просто не намира начин, по който да постави съперника си под напрежение.

3:5 (пробив) Белиецът отново стигна до пробив и ще сервира за спечелване на сета. Гофен напредна с 30:0 и въпреки че допусна да изравни. С бекхенд уинър при втория серивс Надал си осигури пробив. 

4:5 (пробив) Рафа отговори по невероятен начин и с два бекхенд уинъра отказа Давид. 

5:5 Труден гейм за Надал, но все пак успя да го спечели, въпреки че отново допусна равни 40:40. 

5:6 Само точка за Надал и лесен гейм за Гофен.

6:6 Гофен изпусна 3 мачпойта и позволи на Рафа да се върне в срещата. Тайбрек!

След като спаси общо 4 мачпойнта, Надал се завърна в тайбрека. За 3:2 направи пробив, след което взе двете си подавания и направи задачата си лесна. Затвори втората част на 4 и всичко ще се решава в третата част.

Трети сет

1:0 Добър сервис и гейм за Надал на 15.

1:1 Без грешка и за Гофен и равенство.

1:2 (пробив) Надал направи редица от непредизвикани грешки, Гофен сътвори пробива от третата възможност.

1:3 Пробивът е затвърден на 0.

1:4 (пробив) Пореден пробив за Гофен и задачата на световния номер 1 става още по-трудна. 

2:4 (пробив) И за пореден път, вместо белгиецът да сложи точка на интригата изпусна невероятен шанс. Надал върна единия пробив и отново се върна в мача, за пореден път. 

3:4 Желанието на Гофен да затвори бързо мача му изиграва лоша шега и прави грешки в разигранията. Нов гейм в сметката на Надал.  

3:5 Този път по-лесен гейм за Гофен и само точка за испанеца.

4:5 Надал сервира за оставане в мача и с есправи с подаването си. 

4:6 40:15 за Гофен и затвори мача с ас.

Преди срещата

Надал и Гофен имат две срещи помежду си, като и двете са спечелени от испанеца. Световния номер 1 не е в оптимална форма, като дори се отказа от Мастърс- а в Париж заарди травма в коляното, а участието му в Лондон бе също под въпрос. Това бе е и причината мачовете от тази група да се играят в понеделник, а не както бе обявено първоначално в неделя.

Самият той заяви, че не е сигурен дали ще издържи на всички мачове и ще гледа ден за ден, и мач за мач. Гофен пък стана първият белгиец в историята, който си осигурява участие за Финалите на ATP. През изминалата година има един изигран мач на Финалите на ATP, тъй като бе резерва и се включи на мястото на Гаел Монфис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички