Джокович рухна: Медведев "погреба" мечтата на Ноле за календарен Голям шлем


Джокович рухна: Медведев "погреба" мечтата на Ноле за календарен Голям шлем
Снимка: GettyImages

19824 0

Новак Джокович направи всичко по силите си, за да се добере до невиждания (от 1969 година насам) годишен Голям шлем, но измореният сърбин срещна истинска стена във финала на US Open. Независимо какво правеше на корта, световният №1 просто нямаше отговор на вдъхновената и свежа игра на Даниил Медведев - руснакът, който "погреба" мечтата на Ноле да се превърне във втория тенисист в Оупън ерата, спечелил голямата 4-ка от титли в една календарна година (Род Лейвър остава единствен). 

Във финала на Откритото първенство на САЩ (US Open) световният №2 се възползва от умората и напрежението на плещите на Джокера и с експресна победа с 6:4, 6:4, 6:4 спечели първата си титла от Големия шлем, а в същото време не позволи на абсолютния фаворит Джокович да спечели и 4-те турнира от Големия шлем, което щеше да го прати "едни гърди напред" спрямо Роджър Федерер и Рафаел Надал. 

Медведев действа изключително методично и връщаше почти всичко, което Ноле отправяше към него. Нетипично за Джокера, той допусна прекалено много грешки, а на всичкото отгоре редовно прибягваше до атака към мрежата - нещо нетипично за неговия стил. Още в първия гейм в мача Медведев проби и не позволи връщане на брейки до края на сета - 6:4. 

Втората част беше най-оспорвана, като Джокович не успя да реализира нито един от 5-те брейк точки, които се откриха пред него в първите няколко гейма. Така в 5-ия гейм Медведев реализира още първата си възможност и спечели гейма, а след това не допусна изненада - ново 6:4. 

В третия сет Джокович вече нямаше сила да се бори - два поредни пробива и при 2:5 той сервираше за мача. Феновете обаче не го оставиха да сервира спокойно, а това определено го разконцентрира - две поредни двойни грешки при 40:30, а след това и сбъркан форхенд в мрежата - пробив и надежда за Ноле. 

При 5:4 обаче Медведев успя да запази хладнокръвие и, въпреки че допусна непредизвикана грешка и двойна грешка, все пак спечели на 30, а с това и първата си титла от Шлема. 

Големият проблем пред Джокера безспорно беше липсата на отговор на добрите ретури на Медведев. Ноле записа едва 40% спечелени точки на втори сервис, като това беше и една от най-големите разлики в мача (Медведев спечели 58% от своите точки на втори сервис). Медведев записа повече асове (16 срещу 6), повече уинъри (38 на 27), а най-шокиращата статистика е, че Джокович допусна много повече непредизвикани грешки (38 срещу 31), като 9 от грешките на Даниил бяха двойни. 

Медведев спечели 3-ия си финал, в който взе участие, като до момента два пъти беше губил - на US Open през 2019 година (срещу Рафаел Надал) и на Australian Open в началото на 2021 срещу Ноле. 

ПЪРВИ ГЕЙМ 

0:1 (пробив) - Джокович стартира на сервис и поведе с 40:15, но последваха две грешки на Ноле за 40:40. Той се опита да завърши следващата точка с форхенд по диагонала, но топката излезе в аут - пробив за руснака. Последва ново тежко разиграване, при което Ноле прати топката отново в аут - ранен пробив за Медведев. 

0:2 - Пробивът беше затвърден, като Медведев взе подаването си на 15.

1:2 - Джокович определено не влезе добре в мача като продължи с грешките. Поредната такава от форхенд доведе до нови две точки за пробив в полза на руснака - 15:40. Ноле отговори със сервис по късия диагонал и изхвърли Медведев от корта, реализирайки уинър от бекхенд в последствие - 30:40, а след това 40:40  след успешен смач.  Последваха нови две мълниеносни точки за Ноле и вторият пробив беше предотвратен. 

3:4 - Бързи геймове и за двамата преди следващата пауза. 

3:5 - Медведев на дава никакви шансове при своето подаване на Ноле - нов бърз гейм за руснака. 

4:5 - При 30:30 Джокович предприе атака при мрежата и направи почти невъзможно стоп воле, с което предотврати Медведев да стигне до нов брейк пойнт. Аут от ракетата на Даниил донесе нов гейм в графата на Джокович. 

4:6 - С гейм на 15, завършен с ас, Медведев спечели гейма, а с това и сета. 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 - Ноле откри втория сет с много добър сервис гейм и показа друго лице за разлика от първата част 

1:1 - Брутален старт на гейма за Джокович - уинър, двойна грешка и аут от форхенд на Медведев и той стигна до първите си 3 точки за пробив. Последваха две бомби от сервис на руснака, който се добра до 30:40, а нервите на Джокович не издържаха и след дълго разиграване сбърка лесен сечен бекхенд - 40:40. Медведев записа две поредни точки от сервис и спаси гейма. 

2:2 - Джокович имаше нови две точки за пробив, но ги пропиля, а в яда си потроши една от ракетите си. Ноле получи предупреждение от съдията, докато Медведев успя със сетни усилия да защити подаването си. 

2:3 (пробив) - Ноле за пръв път в сета изостана в подаването си (15:30), а след това допусна нова непредизвикана грешка - 15:40. С отличен сервис по форхенда на Медведев Ноле отрази първия брейк, но при втория Джокович прибърза с атаката към мрежата и не успя да направи добро стоп воле, пращайки топката в аут - пробив за Медведев. 

4:6 - Медведев не допусна никаква изненада в своите подавания и много методично успя да достигне до сервис гейм в своя полза за печелене на сета. В него руснакът започна с два отлични начални удара, а за 40:0 спаси почти невъзможно воле на Ноле, вкарвайки топката покрай мрежата. 

Той допусна двойна грешка за 40:15, а след това прати бекхенд в аут, за да върне Ноле в гейма - 40:30. Джокович обаче върна жеста и след неочаквана грешка при сравнително лесна атака сбърка и, вместо да се бори за гейма, предаде сета на 30. 

ТРЕТИ СЕТ 

0:1 (пробив) - Медведев започна вихрено третата част. Докато сърбинът се чудеше какво да промени в играта си, той продължи да не бърка почти нито една топка, а в същото време Ноле му подари пробив с две ужасни атаки при мрежата - пробив за руснака.

0:2 - Джокера даде всичко от себе си, за да върне пробива бързо, но въпреки това не успя. Той се добра до равенство 40:40, но последваха две грешки от неговата ракета за гейм в полза на Медведев. 

0:3 (пробив) - Даниил продължи да тероризира Ноле с минаващи удари и логично се добра до точка за пробив след 40:40. Продължителното последвало разиграване Джокович прати форхенд в аут и допусна втори пореден пробив. 

0:4 - Джокович нямаше никакви съпротивителни сили в гейма, спечелен лесно от Медведев на 15. 

1:4 - Джокович с рядък бърз гейм, който спечели на 0. 

1:5 - При 30:30 Ноле влезе в дълго разиграване, но умората си каза думата и той допусна поредната си непредизвикана грешка. След това Медведев вкара втори сервис с 200 км/ч и записа директна точка - само на гейм от първия си триумф от Големия шлем. 

2:5 - Гейм за Джокович. 

3:5 (пробив) - Медведев поведе с 40:30, но допусна двойна грешка, докато публиката не млъкваше, независимо от постоянните призиви на съдията. Това определено навреди на руснака, който допусна нова двойна грешка, а след това прати и форхенд в мрежата - пробив и шанс за Ноле. 

4:5 - Ноле печели на 15 и се връща в мача, носейки се на гребена на вълната. 

4:6 - В този сервис гейм обаче Медведев беше пределно концентриран, независимо че феновете отново не млъкнаха при неговото подаване. Той взе две много тежки разигравания за 30:0, но феновете станаха още по-шумни и той сбърка отново от форхенд - 30:15. 

С форхенд по диагонала Медведев се добра до две шампионски точки, но допусна нова двойна грешка - 40:30! С мощен сервис в тялото на Ноле обаче Медведев спря Ноле - топка в мрежата и победа за Медведев. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Сърбинът е съвсем близо до това да наложи тотална доминация в световния тенис при мъжете през тази година, след като вече спечели предишните три турнира от Големия шлем през 2021 година. Той се е запътил към пълен комплект от тези състезания за сезона - една от големите му мечти.

Любопитното е, че именно днешният му съперник бе на финала срещу него и на Откритото първенство на Австралия (Australian Open) в началото на годината, но тогава руснакът не успя да окаже нужната съпротива и загуби с 0:3 сета.

Джокович ще желае трофея още по-силно и поради друга причина. През годината се изравни с големите си съперници - Рафаел Надал и Роджър Федерер, по спечелени титли от Големия шлем в цялата кариера. И тримата имат забележителните 20 на брой, а победа днес ще е поредна крачка на Новак към това да се утвърди като най-великият в историята на тениса.

Любопитното е, че всъщност днешният съперник на Джокович има преимущество, що се касае последните 5 двубоя между тях. Медведев е печелил в 3 от случаите. Ако погледнем извън последните 5 мача обаче - всички останали техни срещи са в полза на Джокович.

Именно 34-годишният сърбин е и големият фаворит на анализатори и букмейкъри, които дават съвсем малки шансове на Медведев да го спре по пътя към вековната слава. Предстои да видим обаче дали 25-годишният руснак няма да шокира всички.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички