Джокович дори не се изпоти за петата си Мастърс титла за сезона


Джокович дори не се изпоти за петата си Мастърс титла за сезона
Снимка: Getty Images/Guliver

850 0

Пета Мастърс титла за Новак Джокович през сезона – това е краткото резюме на турнира от серията „Мастърс 1000” в Шанхай, след като за пореден път световният номер едно показа защо в момента е недосегаем и на финала набързо се разправи с приятната изненада на турнира Жо-Вилфред Цонга. Цифровото изражение на победата на Ноле на финала е 6:2, 6:4.

Точно както се и очакваше, Джокович тръгна с пробив още в първия гейм, след като Цонга не можа да се справи на воле с топка, която дойде в тялото му. Същото се случи в третия гейм, след като от 30:30 Цонга на два пъти сбърка в близост до мрежата – първо беше изненадан, че Джокович въобще върна свирепия му сервис по правата и скъсеният ретур го принуди да импровизира, а той не се справи, а след това опита къса топка, която спря в мрежата – 3:0 за сърбина. Учудващо с оглед развоя Джокович позволи рибрейк, след като изкара с много форхенд по правата, с който иначе беше хванал Цонга в крачка. Световният номер едно обаче моментално отговори с нов пробив – на нула, сякаш показвайки, че си прави мача по-интересен отвреме навреме с някое и друго отпускане. А Цонга успя да спечели сервис гейм за пръв път в мача чака за 2:5, като трябваше да се спасява от 0:40 и отрази общо четири точки за пробив само в този гейм.

Във втория сет Цонга удържа без точка за пробив цял един гейм, а на всичкото отгоре успя и да се спаси с мощен сервис от опасността пак да изостане в резултата и поведе с 2:1 гейма след ас – единственият сигурен начин да държи Джокович на разстояние. При 2:2 Цонга пак беше изправен пред точки за пробив – 15:40, но с два мощни първи сервиса се спаси, като във втория случай довърши нещата с форхенд, който се приземи точно в ъгъла на полето.

Цонга танцуваше по ръба на бръснача, но определено подобри представянето си на сервис и въпреки константния натиск на Джокович удържаше с много труд нещата, като в решителните моменти просто не пропускаше първия сервис. Това продължи до 4:4 гейма, когато Цонга се пропука с двойна грешка при третия шанс за пробив за Джокович само в този гейм и общо шанс номер 12. Всъщност при тези 12 точки за пробив, Цонга в 9 случая вкара първи сервис и спечели в 8 от тях точката, а на втори сервис реализира 1 от 3 точки. Французинът определено трябваше да съжалява точно за този пробив, защото направи две страхотни спасявания с агресивна игра, само за да се предаде по най-лошия начин – с двойна грешка. А за Джокович най-лесното нещо на света беше да затвори мача – с гейм на нула.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички