Загубен сет на нула, но победа за Цонга срещу Надал в Шанхай


Загубен сет на нула, но победа за Цонга срещу Надал в Шанхай
Снимка: Getty Images/Guliver

1071 0

Финал – това е златната думичка в Шанхай за атрактивния Жо-Вилфред Цонга, който успя да се възстанови от изключителен психологически удар и да надделее над възраждащия се в Азия бивш номер едно Рафаел Надал с 6:4, 0:6, 7:5. Това беше едва победа номер 4 за Цонга в 12 мача срещу Надал. На финала Цонга ще чака един измежду Новак Джокович и Анди Мъри.

Още в първия гейм Надал трябваше да спасява 15:40, след като се подхлъзна при излизане на мрежата и падна на корта, позволявайки на неособено добрия минаващ на Цонга да се превърне в точка. Французинът, обаче, направи две поредни грешки на бекхенд-ретур и испанецът се измъкна сух от водата. Същото се случи и при 2:2 гейма, като Цонга определено не подхождаше тактически правилно, след като стигаше до шансове за пробив и не покриваше малко повече бекхенда си на ретур, а Надал в 4 от 4 случая сервираше точно там. Мощният французин обаче се коригира бързо и успя да пробие при петия си шанс, за 2:3, като в точката Надал реши да сервира по правата, вкара добър начален удар, но Цонга някак върна и след това заби мощен бекхенд по правата с пълно разтягане при добър ъпроуч на Надал.

Пробивът за Цонга беше заслужен, след като до този момент той беше човекът, който се представяше по-добре на сервис на противника, а на свой начален удар беше безпощаден – три сервис гейма и само три отпуснати точки на Надал. Което, съответно, повдигна въпросът докога ще е така – до гейм номер 8, когато на два пъти французинът се провали на мрежата от позиции, от които поне можеше да вкара топката в игра и стана 15:40. Цонга, обаче, се спаси след като първо Надал не можа да направи минаващ от бекхенд по правата, който беше по възможностите му, а след това французинът взе бърза точка с размазващ форхенд от половин метър разстояние до мрежата. Това бяха и последните драматични моменти в сета, като на свой сервис Цонга го затвори комфортно – с гейм на нула, за 6:4 и със 17 печеливши удара срещу едва 4 за Надал.

Време беше Надал да влезе по-сериозно в мача и той го стори с ранен пробив във втория сет, за 2:0, след като поведе с 40:0 на начален удар на французина и дочака прибързан форхенд на Цонга, спрял в мрежата, при третия шанс за пробив. Испанецът не отпусна хватката и поведе с 4:0, след като му трябваха цели пет възможности, за да направи втори пробив, но накрая и това стана факт. Показателно за срива на Цонга беше, че той предаде за втори път сервиса си с двойна грешка. Все пак французинът можеше да върне единия пробив веднага, но Рафа отговори с премерен форхенд и поведе с 5:0. Остана време и за нов пробив, който оформи унизителното 6:0 за Цонга. А коментарът на Sky Sports за случващото се на Цонга беше покъртителен – from hero to zero. И зсалужено, след като само в този сет Цонга направи 21 непредизвикани грешки срещу само 1 на Надал.

За старт на решителния трети сет двамата играчи лесно взеха сервиса си, а при 1:1 блесна огромният шанс за Цонга – 0:40 на начален удар на Надал. Испанецът, обаче, се спаси, без да позволи в нито един от шансовете на французина да вземе инициативата и се напомпа жестоко психически. Оттук-насетне нещата вървяха гейм за гейм, без шансове за пробив, с много силов тенис и красиви изпълнения и на двамата, особено от форхенд. Така беше до 5:5, когато Цонга нанесе своя удар. Той проби от първи опит, след като си осигури шанса със смъртоносен форхенд по правата – коронният му удар в този мач, а след това смъкна достатъчно ниско топката в краката на излезлия на мрежата Надал, за да го накара да сбърка волето. След това французинът преживя драматичен сервис гейм, но дочака необяснима грешка от бекхенд на Надал на още първия си мачбол и грабна своето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички