Цветана Пиронкова излезе победоносно от 3-часов трилър на US Open


Цветана Пиронкова излезе победоносно от 3-часов трилър на US Open
Снимка: Guliver/GettyImages

15298 0

Изумителното представяне на Цветана Пиронкова на US Open продължи с пълна сила по време на осминафиналите, след като българката изкова много тежка, но още по-сладка победа с 6:4, 6:7, 6:3 над Ализе Корне в мач, в който родната представителка трябваше да мине през 9-те кръга на Ада в 3-часовата битка на корт "Луис Армстронг". 

Въпреки че не е играла в професионалния тенис тур от 2017 година, и по-точно от Уимбълдън, пловдивчанката показа най-добрата си игра срещу представителката на Франция и, въпреки спадове най-вече във втория сет, показа доминираща игра на "Луис Армстронг Арена", с което за пръв път се класира на четвъртфинал на US Open! 

Корне започна с пробив в своя полза, но бързо Цвети успя да набере скорост и не само изравни, но реализира и втори пробив с отлична и най-вече разнообразна игра, включваща много добри излизания при мрежата - 6:4. 

Пиронкова пренесе отличната си игра и във втория сет, когато стигна до ранен пробив и играеше така, сякаш Корне няма никакъв шанс за обрат. Последва обаче спад в играта на Цвети, докато Корне се мобилизира напълно и спечели 4 поредни гейма и водеше с 40:15 за 5:2 в нейна полза. 

Точно в този момент обаче започна серията на Пиронкова. Тя стигна до равенство, а в последствие и до пробив и защити подаването си за 4:4. Последва маратонски 12-минутен гейм, в който при 3-ата точка за пробив в полза на българката Корне направи двойна грешка - пробив и шанс за затваряне на сета. 

Това обаче не стана, като след 40:30 Пиронкова направи 3 поредни непредизвикани грешки и предаде подаването си. Това обаче не оказа сериозно влияние на психиката на Цвети, която още в следващия гейм стигна до ри-брейк и отново сервираше за мача. За втори път обаче българката не сполучи и беше пробита, което доведе до тайбрек. 

В него Пиронкова беше пречупена и предаде сета в полза на Корне, въпреки че беше два пъти на сервис, за да спечели мача. Ситуацията стана още по-тежка, когато Корне проби за 1:2 в решаващия сет, но Пиронкова успя да се върне в мача.

Цвети реализира бърз рибрейк, а увереността в сервисите ѝ се възвърна с пълна сила. Тя пропусна няколко точки за пробив, но на свой ред не остави на Корне да се надява на пробив, като беше безапелационна на начален удар. Така при 4:3 Пиронкова реализира пробив и спечели следващото си подаване на 0 - 6:3 в сета и тежка, но много сладка победа за Пиронкова. 

Българката регистрира цели 46 уинъра на своята сметка и спечели 111 срещу 101 точки срещу своя опонент в днешната среща. В следващия кръг пък Пиронкова се изправя срещу фаворит №1 в турнира - Серина Уилямс. 

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА 

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Пиронкова имаше отличен шанс да вземе първия гейм, след като стигна до 40:40, но след добри начални удари Корне запази хладнокръвие и откри резултата в мача. 

0:2 (пробив- Сковани начални удари на Цвети, които не и помогнаха изобщо. Тя допусна и две непредизвикани грешки, след които се стигна до цели 3 точки за пробив в полза на представителката на Франция. Първият брейк бол беше отразен, но при втория Цвети отново трябваше да играе на втори сервиз и Ализе се възползва от това - пробив за съперничката на пловдивчанката. 

1:2 (пробив) - И Пиронкова стигна до ситуация 0:30 и, въпреки че с отлични сервиси Корне изравни, Цвети се добра то точка за пробив след удар в аут на французойката. Последва дълго разиграване, в което българката спаси атака при мрежата и в последствие реализира уинър от бекхенд. 

2:2 - Бившата полуфиналистка на Уимбълдън поведе с 40:0 в следващия гейм, но след отличен ретур по правата от бекхенд и грешка на Цвети при минаващ удар, резултатът бе намален до 40:30. Последва още един удар в мрежата от страна на българката, но тя с съвзе с добра атака при мрежата и смач - предимство за Цвети. Последва обаче двойна грешка за равенство №2. Все пак тя запази концентрация, спечели следващите две точки лесно и изравни геймовете. 

2:3 - Пиронкова запази темпото и в следващия гейм, но при 15:40 изпусна две точки за пробив, а в последствие прати топката на два пъти в аут и позволи на Корне да спре серията ѝ. 

3:3 - Лесен гейм за представителката на България.

3:4 - Отличен отговор на Корне, която също печели на 15. 

4:4 - Ситуацията за Пиронкова беше притеснителна при 30:30 и нов силен ретур на Корне, но все пак с дълбоки удари Цвети си върна позицията и със смач не позволи да се стигне до точка за пробив. В последствие французойката прати топката в мрежата и Цвети спечели гейма. 

5:4 (пробив) - Отново много добра защита на Пиронкова ѝ помогна да стигне до точка за пробив при 30:40. Получи се фантастично разиграване, при което Корне изтласка Пиронкова далеч зад основната линия и пробва с къса топка да вземе разиграването. Цвети обаче се изстреля към сервис полето и точно преди топката да тупне за втори път пусна фантастичен къс диагонал и спечели разиграването. 

6:4 - Цвети загуби първата точка след фантастичен ретур на Корне, но последваха 4 безответни и категорични точки в полза на Пиронкова - гейм и сет за българката! 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 (пробив) - При 15:15 Корне получи болки в кръста при удар от форхенд, но въпреки това след кратък отдих продължи да играе. При 30:30 тя направи двойна грешка, която даде точка за пробив на Пиронкова. Цвети влезе  разиграване, при което се опита да разходи сериозно своята опонентка, която показа брутална защита, спасявайки 3 поредни тежки и дълбоки удара. При последния форхенд на Цвети обаче французойката нямаше какво да направи. 

2:0 - Страхотна игра на сервис и, въпреки че допусна две грешки, Цвети взе гейма на 30 без особено напрежение. 

2:1 - 0:30 за Цвети след отлична атака от форхенд по правата и страхотен минаващ удар от бекхенд по диагонала. Последва грешка от бекхенд, но след това Корне отново заложи на къс удар при мрежата и Цвети отново стигна до топката и я плъзна по правата - две точки за пробив. Представителката на Франция беше агресивна в следващата точка и принуди Пиронкова да прати топката в аут след смач, а ретур в аут доведе резултата до 40:40. 

Последва двойна грешка на Корне, но и форхенд в аут от Пиронкова за равенство №2. Нов удар от форхенд в аут даде шанс на сервиращата да затвори гейма, но тя допусна още една двойна грешка - равенство №3. В крайна сметка обаче, Корне оцеля. 

2:2 (пробив- След пропуснатите възможности Пиронкова изпадна в неприятна ситуация при 0:30 след поредица от непредизвикани грешки и след това прати форхенд в аут - 0:40. Тя защити едната точка за пробив, но при втората допусна нова непредизвикана грешка и пробивът беше върнат. 

2:3 - Много бърз гейм за Корне, която намери отличен ритъм и разби отличната игра на Пиронкова след пробива. 

2:4 (пробив) - Корне продължи с фамозната си игра и отново стигна до 0:40 при сервис на Пиронкова. Подобно на предишната част, Цвети защити едната точка, но при втората прати форхенд в аут и отново беше пробита. 

3:4 (пробив- Отново грешките лишиха Цвети от възможността да върне бързо пробива и Корне поведе с 40:15. Последваха обаче две магически атаки на българката, с които изравни за 40:40. Корне направи перфектна защита срещу атаките на Пиронкова, но най-накрая двоен разстрел по двата диагонала от Пиронкова доведоха до точка за пробив в нейна полза. Със страхотен бекхенд по обратния диагонал тя реализира пробива. 

4:4 - Бърз гейм на 15 за Пиронкова. 

5:4 (пробив) - С две много дълги разигравания Цвети дръпна в резултата с 0:30 с няколко впечатляващи отигравания. С добри изпълнения на начален удар Корне неутрализира опасността и спечели 3 поредни точки, за да обърне резултата - 40:30. Пиронкова стигна до равенство, но Корне с убедителна атака при мрежата стигна до предимство. 

След като пропусна на 4 пъти да затвори гейма, точно 8 минути след началото на гейма и Пиронкова имаше шанс за пробив, но го пропиля след бекхенд в аут - 40:40 за 4-и път. Корне обаче допусна поредната си двойна грешка и даде още една възможност за Пиронкова. Тя се опита да атакува, но прати бекхенд на сантиметри в аут. Цвети обаче получи 3-а поредна точка за пробив, при която не се стигна и до игра след втора ключова двойна грешка на Корне само в този гейм. 

5:5 (пробив- При 40:30 Пиронкова имаше точка за спечелване на мача, но я пропусна, а при 40:40 прати бекхенд в мрежата - шанс за Корне. За съжаление, последва нова грешка от бекхенд и пробивът беше върнат. 

6:5 (пробив)- Цвети имаше шанс да поведе 0:30, но допусна две поредни непредизвикани грешки и Корне се върна във водеща роля при 30:15. Пиронкова "заши" топката на линията при бекхенд по правата за 30:30, а при последвалото разиграване Корне прати топката в аут - точка за пробив в полза на тенисистката от Пловдив. Цвети успя да атакува успешно на 3 пъти от бекхенд и най-накрая принуди опонентката си да сбърка. 

6:6 (пробив) - Въпреки пробива Цвети допусна ново изоставане с 0:30 след тежки разигравания и два уинъра на французойката. Грешка от бекхенд пък даде 3 точки за връщане на пробива. Пиронкова спаси две точки, но при третата прати топката отново в аут - пореден пробив и тайбрек във втория сет. 

6:7 - Пиронкова откри тайбрека с минипробив, но допусна непредизвикана грешка за 1:1, а след това Корне с прекрасен уинър по форхенд правата поведе с 1:2 и два сервиса в нейна полза. Тя първа успя да защити свое подаване и поведе с 1:3, но допусна нова двойна грешка - 2:3. Проблемите при разиграванията от начален удар продължиха и Пиронкова допусна 3-и пореден мини пробив - 2:4. Ретур в аут спря лошата серия на Цвети, но тя все пак изоставаше с 3:4 при два сервиса на Корне. 

Минаващият удар на Пиронкова излезе в аут при следващата точка (3:5), а след това прати бекхенд в мрежата (3:6). С минаващ удар от форхенд по правата българката спаси първия сет пойнт за опонента си, а непредизвикана грешка на Корне остави Пиронкова още един път в тайбрека - 5:6. Слайс форхенд от ракетата на Цвети в аут сложи край на сета. 

ТРЕТИ СЕТ

1:1 - Два разменени гейма на 0 и без пробиви за разлика от края на втория сет. 

1:2 (пробив) - Пиронкова първа остана в тежка ситуация, след като пресилен форхенд даде аванс от 15:30 на Корне. Цвети изравни, но отлична атака на Корне при мрежата доведе резултата до 30:40 и точка за пробив в полза на Корне. Отлична акция на Корне по бекхенд страната на Пиронкова принуди българката да сбърка - пробив. 

2:2 (пробив) - Пиронкова изигра много агресивен гейм, в който допусна 2 непредизвикани грешки, но беше опустошителна в нападение - 3 уинъра, последният от които беше при 30:40 и Цвети си върна пробива. 

3:2 - Лесен гейм на 15 за Пиронкова. 

3:3 - При 15:30 Корне направи невероятна защита срещу Пиронкова, която в агресията си след това допусна непредизвикана грешка - 30:30. Следващата атака на Цвети обаче беше успешна и тя получи точка за пробив - 30:40. За съжаление, ретурът ѝ излезе в аут - равенство. Последваха нови дре грешки на Пиронкова и тя предаде гейма. 

4:3 - Пиронкова беше безупречна и стигна до гейм на 15. 

5:3 (пробив) - При 30:30 Корне направи неочаквана грешка и при атака от форхенд прати топката в аут - още един шанс за Пиронкова да спечели предимство чрез пробив. Корне отново излезе на мрежата и Цвети беше готова - минаващ удар по диагонала от бекхенд и пробив!

6:3 - За разлика от втория сет, ръката на Цвети не трепна - гейм на 0 и четвъртфинал за родената в Пловдив тенисистка! 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българката досега не е играла на 1/4-финал в САЩ, но има златен шанс да го направи, и то още в първия си турнир след завръщането си на корта. Както е известно, тя не игра професионален тенис в продължение на 3 години, но се завърна с шеметно представяне през миналата седмица на US Open. 

До момента Цвети разполага с един от най-добрите сервизи в надпреварата и не е загубила нито един сет. Нещо повече, тя спечели срещу една от фаворитките - Гарбине Мугуруса, а след това подчини лесно и Дона Векич. 

Корне се добра до осминафиналите също по убедителен начин, след като в първи кръг спечели трудно с 2:1 срещу Лорън Дейвис, а след това и 2:0 над Бонавентуре. Водейки с 1:0 в сетовете срещу Мадисън Кийс британката се отказа заради контузия и Корне се класира за осминафиналите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички