Цонга пребори и Мъри, чака победителя от Димитров - Андерсън


Цонга пребори и Мъри, чака победителя от Димитров - Андерсън
Снимка: Getty Images/Guliver

29857 0

В изключително драматичен първи четвъртфинал на Мастърса в Торонто, французинът Жо-Вилфред Цонга успя да вземе втори пореден много престижен тенис скалп – този на Анди Мъри. След като вчера размаза с 6:2, 6:2 Новак Джокович, днес Цонга успя да победи по крайно драматичен начин Мъри - 7:6 (5), 4:6, 6:4. Така атрактивният тъмнокож тенисист очаква на полуфинал победителя от срещата между нашия Григор Димитров и южноафриканския гигант Кевин Андерсън.

Първият сет премина при изключително ниво на сервиране и не беше реализиран нито един пробив. В тайбрека Мъри се пречупи с бекхенд в аут по правата за 4:2 точки за Цонга и французинът затвори сета със 7:5 точки и ас за финал.

Големият пропуск на Цонга дойде във втората част, когато той можше да приключи всичко в мача. Французинът беше пробит за 1:3, веднага върна пробива, при това на нула, а при 4:4 имаше 15:40 в сервиса на шотландеца – два скрити мачбола. Точно тогава обаче Мъри показа най-високото си ниво, измъкна четири поредни точки след като му се наложи да минава през дълги разигравания и за капак проби на нула, възползвайки се от инерцията, за да вземе втората част.

Изпуснатият шанс повлия много лошо на Цонга, който допусна пробив на старта на решителния сет, след като на метър от мрежата прати форхенда си в аут. Французинът обаче се върна в мача при 1:3, когато върна пробива след чудовищен форхенд-ретур, който Мъри не можа да контролира и прати далеч в аут по правата.

Драмата стана пълна при 3:3, когато Цонга пак стигна до 15:40 на сервис на Мъри след великолепни форхенди и тогава се издъни брутално. В разиграването при първия шанс за пробив, французинът си осигури позиция за смач, не го отигра както трябва и Мъри му върна удара на линията, като за капак Жо можеше да играе и с тази топка, но я остави за аут, а след това сбърка и ретур от бекхенд на втория си шанс. Цонга обаче не се притесни, добра се до нова точка за пробив и този път я реализира, макар че Мъри пак му върна смач, но слабо и вече французинът нямаше проблем да направи печелившо воле.

При 5:4 и сервис на Цонга за мача зрителите станаха свидетели на нов неописуем момент. Французинът наниза два поредни аса, направи и невърнат първи сервис, повеждайки с 40:0 – три мачбола на негов сервис. Точно тогава обаче Мъри се върна след страхотно тичане, грешка на Цонга от форхенд и двойна грешка. Последва безумна атака на французина на мрежата, но Мъри не можа да направи минаващ от бекхенд напълно по възможностите му и при четвъртия мачбол вече Цонга направи нов ас, вземайки мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички