Григор Димитров върви напред в Торонто, Джокович и Вавринка отпаднаха


Григор Димитров върви напред в Торонто, Джокович и Вавринка отпаднаха
Снимка: Getty Images/Guliver

95613 2

Победният ход на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров в Торонто продължава, след като днес той победи в среща от осминафиналите на турнира опитния испанец Томи Робредо. Димитров се наложи със 7:5, 5:7, 6:4, като добрите новини за него не свършат дотук. Причината е, че в днешния ден и двамата големи противници на Григор в неговата половина на схемата – световният номер едно Новак Джокович и номер три в мъжката ранглиста Станислас Вавринка загубиха мачовете си, което отваря пътя на българина към финала. Джокович падна много тежко от винаги опасния и безкрайно атрактивен Жо-Вилфред Цонга с 2:6, 2:6, а Вавринка загуби в много оспорван мач от Кевин Андерсън с 6:7 (8), 5:7.

От самото начало сетът тръгна с предимство на сервиращите, като все пак Григор изглеждаше малко по-несигурен, но не толкова, че да е решаващо. Слабостта на българина в този момент беше бекхендът, като нашето момче сбърка както няколко лифтирани удара, така и два-три сечени. От друга страна при Робредо проблемът беше форхендът, който даваше дефект в някои моменти.

Чак при 4:4 гейма вече се усети, че Робредо почва леко да забавя темпото, след като до този момент испанецът беше по-опасен на ретур. Григор стигна до дюс в подаването на противника си при 5:4 в своя полза, а при 6:5 дойде моментът на истината. Тогава Робредо изигра много слаб гейм, наниза две непредизвикани грешки от форхенд, стана 15:40 и на втория сетбол испанецът сбърка, след като Димитров изигра по-скъсен сечен ретур от бекхенд – 7:5 гейма за нашето момче.

Вече яхнал вълната, Григор стигна до точка за пробив още в началото на втория сет след показно разиграване и смъртоносен форхенд, но Робредо се спаси с ас. При втория шанс обаче прошка нямаше – Димитров вкара много дълбок ретур от бекхенд по правата, който тупна крайно неприятно за Робредо и испанецът се предаде – 2:0 гейма за българина.

И когато нещата уж вървяха като по вода, тенисът напомни колко непредвидим спорт е. При 4:2 за Димитров Робредо върна пробива, при това на нула, след като дойде ред на нашето момче да изиграе много слаб гейм, с три непредизвикани грешки.

Неприятностите за Григор не свършиха дотук – при 5:5 гейма той допусна нов пробив на нула, след като не вкара нито един първи сервис в гейма и го завърши с двойна грешка. Определено в тези минути спадът в играта на българина беше изключително голям, а опитният Робредо естествено се възползва, като гледаше да е максимално агресивен на ретур, но без да прави прибързани ходове. В крайна сметка испанецът взе сета, след като Григор спаси два сетбола, но на третия нямаше какво да направи при хубавото контрапие на противника – 5:7.

В началото на решителния трети сет Робредо сервираше като дявол – в първите си два сервис гейма не пропусна нито един първи начален удар. При 3:2 за Григор обаче се откри шанс – 15:40 след много тичане и здрава защита. Испанецът обаче не трепна и се спаси с агресивна игра, като не позволи на Григор в нито едно от следващите четири разигравания да обърне защитата в контраатака.

При 5:4 Григор достигна до мачбол, но на сервис на Робредо. Последва разиграване и при равностойна позиция нашето момче сбърка сечен бекхенд, пращайки го в мрежата. Григор не се отказа, продължи да се бори и на два пъти спаси възможности на Робредо да си вземе гейма, стигайки и до втори мачбол. И този път прошка нямаше – Димитров наниза два страхотни форхенда и накрая Робредо прати удара си далеч в аут, след като беше безнадеждно изостанал в разиграването.

Следващият противник на Димитров ще е добре познатият гигант от Южна Африка Кевин Андерсън, срещу когото нашето момче спечели най-престижната си титла досега – тази от серията 500 на ATP в Акапулко. По-рано днес Андерсън надделя със 7:6 (8), 7:5 над световния номер три Станислас Вавринка в изключително качествен мач, еманация на който беше тайбрекът на първия сет. Там до 5:5 и двамата печелеха точките на свой сервис, но тогава Вавринка направи евтина грешка и Андерсън имаше сетбол на свой начален удар. Точно тогава швейцарецът развърза ръката и върна минипробива, а след това направи и още един и сервираше за сета. Последва отговорът на Андерсън – чудовищен форхенд на линията по диагонала, а Вавринка се предаде при 8:9 точки, когато сгреши елементарно воле на мрежата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички