Григор Димитров стартира с труден успех в Торонто


Григор Димитров стартира с труден успех в Торонто
Снимка: Getty Images/Guliver

26677 0

Най-добрият български тенисист и актуален номер осем в света Григор Димитров започна с доста труден успех пътя си на Мастърса в Торонто. Димитров победи с 2:1 сета – 4:6, 6:2, 6:3 американеца Доналд Йънг и записа първи успех в кариерата си на този турнир. В следващия кръг нашето момче се изправя срещу ветерана Томи Робредо, който се справи с французина Жил Симон.

Срещата започна отлично за Григор, който показа рутина в ранната фаза на мача и направи бърз пробив още в първия сервис гейм на Йънг. В тези минути Димитров използваше много успешно сечен бекхенд и това изкара от релси американецът, който нареди четири идентични грешки от форхенд – лошо нагласяне с крака и съответно слабо техническо изпълнение на удара.

За съжаление Григор изглежда се поотпусна и изигра отвратителен седми гейм, в който направи две двойни грешки, спечели само една точка и позволи на Йънг да върне пробива. И това се оказа началото на срива – сервисът на Григор съвсем изчезна, а американецът направи втори пробив поред за 5:4, след като Григор нареди няколко непредизвикани грешки и си пролича, че няма игрова практика – това му беше първи мач след „Уимбълдън”, докато Йънг стигна полуфинал предната седмица във Вашингтон.

В началото на втория сет Йънг смени леко тактиката и започна по-често да излиза напред с идеята да тества минаващите удари на Григор и доколко ги е настроил след дългата игрова пауза от „Уимбълдън” насам. Тактиката носеше успех на американеца, но Григор издържа и не позволи ранен пробив, макар да беше поставен на сериозно изпитание в първите си два сервис гейма. И резултатът веднага дойде – Йънг се пропука при първото по-сериозно изпитание, в шестия гейм, когато отново проблемите му дойдоха от форхенд и Димитров проби. И оттук насетне играта на българина тръгна, като той завърши по най-добрия начин сета – с втори пробив, за 6:2 гейма, осигурявайки си шанс да сервира първи в последната част.

Вече навлязал в релси, Григор определено играеше по-силно и логично проби Йънг отново в шестия гейм, след като спечели три поредни по-дълги разигравания, показвайки по-голяма стабилност от основна линия. Йънг имаше отличен шанс веднага да върне пробива, след като Григор показа колебание и позволи 15:40 заради леки грешки, но американецът пропиля реалния си шанс при 30:40, когато на плитка и бавна топка близо до мрежата не се нагласи с крака и сбърка, а след това Григор направи и извънземно бекхенд воле от трудна позиция, за да поведе с 5:2 гейма.

И когато нещата изглеждаха в кърпа вързани за Димитров, дойде драмата. При 5:3 той пропусна три мачбола, Йънг дори имаше точка за пробив, но накрая нашето момче се справи след остър бекхенд и записа сладък успех.

Мачът на Григор трябваше да започне към 21:30-22:00 часа, но драмата между световния номер едно Новак Джокович и французина Гаел Монфис отложи старта. Джокович се измъкна по терлици и спечели срещата след тайбрек в решителния трети сет, при това след като изоставаше с 1:3 гейма в началото на частта, но върна пробива. При 5:5 гейма Ноле имаше три шанса за пробив, но Монфис издържа, за да се пречупи в тайбрека – 7:2 за Джокович, който взе първия сет с 6:2, но загуби втория в тайбрек с 6:7 (4).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички