Чудовищен срив едва не коства всичко на Григор Димитров в Париж


Чудовищен срив едва не коства всичко на Григор Димитров в Париж
Снимка: GettyImages

25266 0

Григор Димитров започва победоносно, но колебливо участието си на турнира в Париж, част от сериите "Мастърс 1000". Първата ракета на България се изправи отново срещу Лоренцо Музети и за малко да изпусне двубой, в който доминираше през 95% от времето! 

№1 в историята на България стигна до триумф с 6:2, 6:7, 6:3, но можеше да е приключил със срещата много по-рано. 

Неочакваният срив на Григор Димитров 

Родният представител играеше отличен тенис и изглеждаше, че ще спечели още по-убедително спрямо двубоя срещу същия съперник преди седмица във Виена. В рамките на първите два сета той имаше 7 точки за пробив и сервираше убедително, за да стигне до 6:2, 5:4 и свой сервис. 

При 30:15 обаче Музети реши да играе максимално агресивно, което му се изплати - два печеливши удара и 30:40. Последва и рядка грешка от бекхенд на българина - пробив и 5:5. Така се стигна до тайбрек, в който Музети рано-рано проби и не позволи на аванса му да се изпари - 4:7, което даде предпоставки за оспорван трети сет. 

Класа и опит от Гришо в третия сет 

Макар и разколебан в края на предишния сет, Димитров не показа и секунда колебание в решаващата част. Той стигна до раннен пробив, след като реализира една от двете брейк точки, които се откриха пред него. В своите сервиси пък беше категоричен, като даде на Музети максимум една точка в своите подавания - 6:3 и заслужен успех за българина. 

Доминация за Григор и в статистиката от мача

Димитров записа 7 аса в срещата (срещу 2 за Музети), а най-отчетливото му предимство дойде при печелившите удари - 29 срещу 19. Двамата записаха по 11 грешки, а Гришо записа впечатляващите 82% спечелени точки на първи сервис. 

Българинът имаше цели 9 шанса за пробив и реализира 4 от тях, докато Музети получи само 3 (и реализира 1). 

Развой на срещата Димитров - Музети 

Първи сет - абсолютна доминация на Григор

Загрявката на двамата тенисисти започна в 20:42 часа българско време и скоро ще започне и самият двубой! 

0:1 - Музети спечели жребия, за разлика от преди седмица във Виена, и избра да сервира. С брилянтен диагонал от форхенд Димитров извоюва първата точка в дуела. Последва отлична акция към мрежата на Музети за 15:15, но и форхенд в аут след това за 15:30. След сериозно разиграване и отлична защита Гришо поиска "ястребово око", което показа, че последният удар на Музети е попаднал в корта буквално за милиметър! 

Димитров обаче не трепна и при 30:30 "отпусна" ръката от форхенд за уинър по правата и точка за пробив. Музети се защити след грешки на Гришо, но българинът върна равенството с атака по диагонала за 3-ти "дюс". Грешка на хасковлията от бекхенд слайс даде ново предимство за италианеца. Този път той се възползва. 

1:1 - И Димитров имаше леки затруднения в своя сервис гейм, но все пак спечели на 30. И двете точки за Музети дойдоха от грешки на българина. 

1:2 - Музети сервира много убедително и, въпреки че при 40:0 предаде две точки, затвори лесно гейма - без пробиви при първата пауза. 

2:2 - След почивката Димитров също беше убедителен, печелейки на 15. 

3:2 (пробив) - Златен шанс за Григор Димитров в гейм №5. След две грешки на Музети и отлична контраатакуваща игра, българинът стигна до 3 точки за пробив. И с прекрасен ретур реализира още втората! 

4:2 - С гейм на 15 пробивът беше затвърден. 

5:2 (пробив) - Сходният с преди седмица развой определено разколеба Музети. Той отново допусна изоставане с 0:30, но този път минаващ удар на Гришо не мина за нови 3 точки за пробив - 15:30. Втора поредна грешка на Димитров означаваше 30:30. Италианецът обаче сам си навлече неприятности, след като сбърка воле и даде нов шанс за пробив на опонента си. Втора поредна грешка на №22 в света означаваше и втори пореден пробив. 

6:2 - Димитров се опита да върне услугата на Музети, като изостана с 0:30, но в употреба влезе първият начален удар на Гришо. Италианецът от своя страна допусна нова порция грешки и българинът обърна изцяло развоя, печелейки 4 безответни точки - сет за Димитров. 

Втори сет - Гришо изпусна "спечелен" мач

0:1 - Музети успя да се съвземе след два поредни пробива и спечели първото си подаване за втория сет. 

1:1 - Лесен сервис гейм и за Димитров. 

2:1 (пробив) - При ново 30:30 в подаването на Музети италианецът пробва къса топка, до която Гришо стигна и с магически бекхенд реализира уинър и стигна до точка за пробив. Последва дълго разиграване от основната линия, при което пръв атака опита Музети. С дъбок форхенд по диагонала той прати Димитров извън корта, но Гришо върна фантастично и след това тръгна с атака към мрежата. Музети стреля мощно от бекхенд, но топката закачи филето и така и не премина от страната на българина - пробив за Гришо и потрошена ракета от Музети. 

3:1 - Димитров беше близо до това да затвори подаването си на 15, но сбръка с атака при мрежата, а след това Музети се добра до "дюс". В следващото разиграване обаче прати дълбоко в аут бекхенд, а в последващата точка Димитров с отличен сервис затвори частта. 

3:2 - Музети започна да играе с пълна агресия и почти сам беше отговорен за всички точки в подаването си, спечелено на 30. 

4:2 - Димитров имаше проблеми в гейм №6. Той допусна две неточности, които осигуриха на опонента му аванс от 15:30. Последва и двойна грешка за две точки за пробив - първите за Музети в мача. С фантастина игра от основната линия Димитров отрази и двете точки, въпреки че италианеца показа завидно добра игра в защита. Последва мощен сервис по правата и ретур в мрежата за предимство в полза на българина. С нова поредица от добри удари от основната линия бившият №3 в света спечели и това свое подаване. 

4:3  - Нова ситуация 30:30. Музети сервира добре и тръгна към мрежата, но атаката му беше неуверена, Димитров успя да върне ниска топка и Музети прати бекхенда си в аут - нов шанс за пробив. Все пак тя беше спасена след добре построена атака при мрежата и бекхенд воле - "дюс". С трето поредно излизане при мрежата Музети стигна до предимство, но с уинър от форхенд Григор не позволи на гейма да приключи, дори напротив - на свой ред стигна до втора точка за пробив след добра атака по правата от форхенд и удар в аут на Музети. Италианецът наниза ас от втори сервис, за който вина имаше българинът, който искаше да атакува от форхенд и се изтегли прекалено много извън корта. Това действие вдъхнови световния №22, който реализира атака по диагонала от форхенд за предимство, а след това Гришо прати своя форхенд в аут. 

5:3 - Гейм на 0 за Димитров. 

5:4 - Нов шанс за пробив след поредната грешка на Музети се откри пред Гришо. С атака при мрежата италианецът стигна до "дюс", като отново най-сигурното му оръжие му издейства предимство. С шеметен форхенд той затвори подаването си. 

5:5 (пробив) - От ситуация 30:15 и на две точки от победате Григор допусна две точки за Музети, който избухна с два много рискови, но много точни удара - 30:40. Нетипична за мача грешка от бекхенд позволи на италианеца да се върне в мача - пробив в последния момент и 5:5. 

5:6 - Вдъхновен от пробива, Музети беше изключително убедителен в следващия гейм, печелейки на 0. 

6:6 - Димитров също спечели на 0 и прати сета в тайбрек. 

6:7 (4) - Музети откри на сервис и завоюва първата точка, а след най-дългото и паметно разиграване в мача успя да вземе и прдимство при минипробивите с блестящ минаващ удар - 0:2. Грешка от бекхенд на Димитров даде още по-сериозен аванс на италианеца - 0:3. При следващите две точки при сервис на Музети Гришо успя да върне единия мини пробив, но изоставането му все още беше сериозно - 1:4. 

С нова грешка от ракетата на Димитров Музети взе още по-сериозен аванс от 1:5. До края на тайбрека италианецът не изпусна аванса си и изцяло се възползва от срива в играта на димитров - 4:7 в тайбрека и 1:1 в сетовете! 

Трети сет - този път без пощада от Григор

1:0 - Димитров откри резултата в гейма, след като взе подаването си трудно на 30. 

2:0 (пробив) - Димитров се добра до 40:40 с много добра защита, а след това се възползва от слаб опит за къса на Музети, за да атакува мощно от форхенд по диагонала - точка за пробив. И тази обаче не беше реализирана, след като не успя да се придвижи добре за смач и го прати в аут. С новия вълшебни форхенди Димитров отговори на агресията на Музети и стигна до 9-ата си точка за пробив (2-ра в този гейм). Този път обаче атаката при мрежата бе уверена и пробивът - реализиран! 

3:0 - С гейм на 15 пробивът беше затвърден. 

3:1 - Гейм на 0 за Музети. 

4:2 - Без промяна в разултата след много убедителни начални удари и на двамата. 

5:2 - С нов гейм на 0 Димитров отново е на гейм от спечелването на мача. 

5:3 - Музети остана в мача след силен сервис гейм, в който Димитров изостана с 40:0, но с добри ретури стигна до 40:30. Удар с рамката на ракетата обаче остави Музети в мача. 

6:3 - Този път никаква изненада - изключително убедителен сервис гейм (на 0) и триумф както в гейма и сета, така и в мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров - Лоренцо Музети: Къде да гледаме Гришо на Мастърса в Париж?

Програмата на централния корт откриха Николас Джари и Алексей Попирин в 12:00 часа българско време. След тях последователно следват Франсис Тиафо - Александър Бублик, Карен Хачанов - Макс Пърсел, Ласло Джере - Лука ван Аш (не преди 17:00 часа българско време), Джордан Томпсън - Йошихито Нишиока и след това следва Григор, който закрива програмата на корта.

Гришо не попадна сред поставените за една позиция, което доведе до тежкия жребий, след като всички от топ 16 ще вземат участие. Димитров е под номер 17 в света, докато неговият съперник заема 22-рата позиция.

Те са се срещали два пъти до този момент, като са си разменили по една победа с 2:0. В Акапулко през 2021-ва Музети надделя, докато преди по-малко от седмица (24.10) Гришо спечели с 2:0 след отлична игра и перфектно подаване. С това затвърди и кошмарната форма на Музети, който е с едва 3 победи от последните си 10 мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички