Без напрежение: Уверен Григор Димитров не даде сет на унгарец и е на 1/4-финал в Ротердам


Без напрежение: Уверен Григор Димитров не даде сет на унгарец и е на 1/4-финал в Ротердам
Снимка: Getty Images

8077 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи унгареца Мартон Фучович с 6:4, 7:5 в 1/8-финалите на надпреварата в Ротердам. Това е 12-та победа за българина от началото на година, като в 3 от 4-те турнира стига до 1/4-финал.

1/8-финалната среща продължи час и половина, като следвашият съперник на Димитров в Ротердам ще бъде Холгер Руне или Александър Шевченко. 

Българинът за пети път в кариерата си е сред последните осем на турнира в нидерландския град.  Освен това има баланс от 27-3 срещу играчи от топ 50 от началото на 2023 година досега.

Първият сет вървеше равностойно и гейм за гейм, като единствено в третия  Григор отрази 2 точки за пробив. Това бе единственият по-критичен момент за него. Така, в осмия гейм българинът вдигна високо нивото и стигна до 2 брейкпойнта. Възползва се още при първия, а след това и го затвърди за 6:3.

Вторият сет Григор продължи с отличната и разнообразната си игра. В седмия гейм можеше да пробие, но Фучович успя да се измъкне, като демонстрираше отличен сервис почти през целия мач. В крайна сметка, брейка дойде отново в предпоследния гейм, като в предния отрази сетбол.

След като спечели откриващия си двубой в нидерландския град със 100% успеваемост при точките на първи сервис, днес първата ни ракета отново завърши с много висок процент – 85. Той отрази и трите точки за пробив пред съперника, като завърши с 20 уинъра и 8 непредизвикани грешки.

До момента Димитров и Фучович се бяха срещали един срещу друг 4 пъти. И двамата имаха по 2 победи. Последния им сблъсък бе на 16 януари, 2024-а на Australin Open, а там Григор Димитров надделя с 3:1 над своя опонент. След днес българинът вече има превес в съперничеството им.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор стартира отлично с две спечелени точка на първи сервис, а след това затрудни съперника си с отличен форхенд за 40:0. Последва по-дълго разиграване, в което Гришо успя да покаже няколко разнообразни удара, но да завърши с форхенд уинър по правата.

1:1 - Българинът сгреши от форхенд, а ретур в аут на Гришо направи резултата 0:40 за унгареца. Последва ново връщане в мрежата за безпроблемен гейм за Фучович.

2:1 - Първият сервис на Григор не работеше добре, а това се оказа голяма проблем. Мартон атакуваше всеки втори сервис на българина, като стигна до 2 точки за пробив. Първата бе отразена с много добър начален удар. При втората Гришо скъси диагонала от бекхенд и тръгна да излиза на мрежата, която накара съперникът му да сгреши.

Последваха 2 нови добри сервиса за първата ни ракета, за да вземе и това свое подаване. Българинът успя да се възползва от любимата си комбинация сервис-форхенд, за да измъкне последните 2 точки.

2:2 - Гришо притисна със слайс бекхенд няколко пъти своя противник, като в крайна сметка спечели първата точка. Това обаче остана единствената в този гейм, като световният номер 86 отговори със силен сервис, а след това ретур на Гришо срещна мрежата. Българинът допусна неточност и от бекхенд.

3:2 - Гейм на 0 за Димитров, като не срещна никакви затруднения в това свое подаване.

3:3 - Фучович също продължи с добрите сервиси, което затрудни Григор при ретура. След поредица от отлични форхенди унагрецът спечели предимство от 0:40, а след това затвърди с нов мощен начален удар.

4:3 - Димитров допусна двойна грешка за старт на гейма, но с излизане на мрежата изравни за 15:15. С воле от трудна позиция - отново в близост до мрежата, Григор спечели следващата точка, а при следващата Фучович изкара форхенд в аут. С грешка от форхенд завърши гейма в полза на 32-годишния ни тенисист.

5:3 (пробив) - Фучович изненада Григор с контра по правата за равни 15. Топ спин бекхенд затрудни унгареца, който не бе заел добра позиция на мрежата и сгреши, което доведе до 2 точки за пробив пред Димитров. Още при първата се възползва след по-дълго разиграване. Слайс в центъра на корта от Мартон  даде шанс на Григор да вземе инициативата. Така, той се възползва от силни форхенди, като с удар по късия диагонал го принуди да сгреши.

6:3 - Форхенд по правата на Фучович направи 15:15. След ас и суперкомбинамция от форхенд и бекхенд стигна до два сетбола. Удар в мрежата на Мартон сложи край на гейма и сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Въпреки пробива в края на първия сет, унгарецът стартира уверено на своя сервис и не допусна срив в играта си. Григор успя да измъкне само точка в края.

1:1 - Димитров допусна двойна грешка при 40:0, но това бе единственото колебание в гейма.

1:2 - Григор направи страхотен удар - форхенд от движение. Фучович все пак успя да остави топката в игра, като българинът скъси диагонала за следващия си удар и изравни - 30:30. Бързо последва силен сервис, но при ново разиграване унгарецът сгреши и прати топката в мрежата за равни 40. Гришо сбърка от форхенд, а с невърнат сервис Фучович измъкна гейма.

2:2 - Григор завърши с бекхенд-уинър, като записа и четвъртия си ас в мача за ново равенство на геймовете.

2:3 - И този гейм не мина без напрежение за унгареца. С Ретур-уинър впечатли Григор, но все пак не стигна до точка за пробив.

3:3 - Светкавичен гейм за българина на 0 - без дори да има разигравания.

3:4 - Българинът продължи с великолепното си представяне, което му осигури 2 точки за пробив. Първата бе спасена от Фучович след силен сервис и добра комбинация с форхенд, която затрудни българина. След това последва невърнат втори начален удар.

Последна добра къса топка за Фучович, но Григор отново успя да изравни. В крайна сметка, с добър сервис измъкна напрегнатото подаване.

4:4 - Бърз гейм на 0 за българина.

4:5 - Фучович върна услугата и не даде точка на бившия световен номер 3.

5:5 - Напрежението се отрази върху Григор и изостана с 0:30, но последва добър сервис от негова страна. Последва нов добър първи начален удар, а след това няколко отлични форхенда, за да израни точките. Димитров направи още един подарък на съперника си след топка в аут и възможност за сетбол за Фучович. Точно премерен форхенд по правата го измъкна, а след това отново с обичайната комбинация сервис-форхенд взе предимство.

5:6 (пробив) - Добър слайс помогна на Григор при равни 15 и взе следващата точка, като се възползва от колебанието на унгареца. Страхотен контриращ прав удар на Димитров му осигури шанс за пробив в ключов момент, а унгарецът сбърка форхенд.

5:7 - Гришо започна с ас, а след това с атлетизъм взе и следващата си точка, като Фучович сбърка от воле на мрежата.  След това стигна къса топка и намали изоставането си. Димитров прати форхенд в аут за 30-30, но след това пласира невърнат сервис за мачбол. С подсечен обратен удар стигна до втори мачбол, от който се възползва, за да вземе победата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор и Мартон откриват програмата на Централния корт, която започва в 12 часа, така че не би трябвало да има забавяне. 13-ият в света отстрани Лоренцо Сонего в първия кръг  с 2:0 сета. Унгарецът се справи със своя сънародник Фабиан Марожан, за да стигне до дуела.

Българинът се представя силно от началото на сезона, като до момента има 11 победи и 2 загуби (от Нуно Боржеш на Australian Open и от Юго Умбер в Марсилия). Фучович пък е с 2 победи и 2 загуби, като единият му успех е за Купа "Дейвис".

32-годишният българин не бе на най-високото си ниво и това призна самият той след срещата. Въпреки това не остави съмнения, че е по-добрият от двамата. Прави впечатление и един изключителен показател в статистиката му, който се среща доста рядко на такова ниво. Димитров спечели 100% от точките, разиграни при вкаран първи сервис от негова страна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички