Анди Мъри сложи край на тазгодишното австралийско приключение на Григор Димитров


Анди Мъри сложи край на тазгодишното австралийско приключение на Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Guliver

2749 0

В много драматичен, даже епичен мач, първата ни ракета при мъжете Григор Димитров загуби с 1:3 сета от номер шест в света Анди Мъри – 4:6, 7:6 (5), 3:6, 5:7. Мачът се превърна в огромна битка, но накрая опитът на Мъри надделя, а Григор определено заслужаваше поне пети сет.

Първи сет

За Григор беше особено важно да има агресивна постановка, да не влиза в твърде дълги разигравания и особено на бекхенд. И българинът тръгна много добре в срещата – с две печеливши излизания на мрежата, които му подсигуриха първия сервис гейм, а след това наниза невероятен форхенд по правата при контраатака на Мъри по диагонала, с което придоби увереност и реализира пробив на 15 след грешка от форхенд на шотландеца.

Предвид всеизвестния факт, че вторият сервис на Мъри е доста уязвим, Григор добре беше построил игровия си план и атакуваше веднага, особено от форхенд, правейки един много впечатляващ директен печеливш удар по правата, посрещайки втория начален удар на шотландеца.

Мъри, обаче, не е случаен играч и успя да се възползва при първата слабост, показана от Григор. В петия гейм нашето момче започна с лесна грешка на мрежата, която натежа при 30:30, защото точно тогава Мъри направи изумителен бекхенд по къс диагонал, с който си извоюява точка за пробив и я реализира след нова добра атака. Последва и сервис гейм за шотландеца, в който той направи три аса за 3:3 гейма.

Представянето на Мъри ясно показа – той вече беше в мача. И за Григор ставаше все по-трудно, тъй като шотландецът влизаше в корта на ретур и тормозеше все повече българина. При 4:4 Мъри се добра до нови две точки за пробив, Григор спаси първата след грешка на шотландеца от форхенд, но при втората поредният много дълъг ретур на Мъри му даде предимство в разиграването, което той веднага използва, мина в атака и рутинно я завърши с форхенд по опразнената права – 5:4 и сервис за сета. Световният номер шест премина без проблеми през последната фаза и с ас затвори първата част, на 15 – 6:4.

Втори сет


За Димитров беше задължително да започне позитивно частта и той го направи с комфортен сервис гейм. Но бързо Мъри отново натисна педала на газта и след като мина през дюс в своето подаване, проби за 2:1 гейма, след като Григор пак остана без първи сервис в решителен момент, шотландецът пак натисна на ретур, влезе в дълго разиграване и дочака грешка на Димитров от форхенд. Тревожното в случая беше, че българинът все по-често отстъпваше далеч зад основна линия, на два-три метра, а от тази позиция просто нямаше как да се надиграва с Мъри.

3:2 гейма за шотландеца – и тогава дойде френетичен гейм. Той тръгна с много добра игра на Мъри на мрежата и голяма грешка на Григор от форхенд, който избра да играе диагонал, а не права и това му загуби точката. След това, обаче, Мъри направи непредизвикана и двойна грешка, Григор удари и един много дълбок удар и ... 15:40! При първата точка Мъри успя да спечели с ново излизане на мрежата след изумителни диагонали и от двамата, но във втория случай Григор дочака грешка от ракетата на шотландеца и се върна в сета – 3:3.

Ключов седми гейм, продължил над седем минути и преминал през точка за пробив на Мъри, спасена от Димитров с чудовищен сервис и брутален втори удар на мрежата, изведе нашето момче напред с 4:3. Но натискът на шотландеца продължи и в деветия гейм Мъри достигна до 15:40, след пореден марков ретур и не много добро излизане на Димитров на мрежата. За щастие на всички българи и при двата шанса нашето момче оцеля – след хубава атака и след прибързан опит на Мъри за права, а после изтръгна и този гейм – 5:4.

Григор определено играеш по острието на бръснача и балонът се спука в единадесетия гейм. Тогава Мъри пак се добра до 15:40, след като стигна една скъсена от мрежата топка и направи много добър лоб, който Григор не можа да отиграе успешно със смач, а след това пак с ретур притисна българина и той наниза две поредни грешки, решителната от които от сечен бекхенд.

Последен шанс в сета за Димитров при сервис на Мъри за аванс от 2:0 – и Григор тръгна с 0:30, с добър форхенд ретур, а резултатът се разви до 15:40 с малко късмет – топка на Мъри се скъси удобно за Григор и той мина в атака, която завърши със смач. Мъри спаси първата точка след коронния си сервис по диагонала, а при втория шанс Григор рискува, опита форхенд от ретур по обратния диагонал, но го изкара в аут – 40:40. Димитров обаче не се предаде, стигна до трети шанс след хубава атака от форхенд по правата и Мъри трепна, правейки двойна грешка, след като видя, че Димитров е готов отново да играе агресивен ретур от форхенд.

Тайбрек – там Мъри започна с минипробив след грешка от форхенд на Григор, но той веднага го върна с мощна атака пак от форхенд по правата. Димитров блесна и с красив бекхенд смач в петата точка при нелош лоб на Мъри. И дойде най-красивата точка в мача – къса топка на Мъри, контра къса на Григор, не достатъчно добро воле на шотландеца и Димитров настигна топката, нанизвайки печеливш бекхенд по правата за 4:2 точки, карайки „Род Лейвър Арена” да избухне. На всичкото отгоре Димитров веднага направи нов минипробив, след много трудно бекхенд воле, което матира Мъри – 5:2. Шотландецът върна единия минипробив след много труден ретур на силен първи сервис и последвала грешка от бекхенд на Григор, но Димитров отговори с подсечен невърнат сервис за 6:3 точки – три поредни сетбола. На свой сервис Мъри взе и двете точки с два много хубави сервиса, които Григор не успя въобще да върне, но след това, на свой сервис, българинът изненада Мъри с брутален сервис по правата и след час и десет минути спечели втората част със 7:5 точки в тайбрека.

Трети сет


За старт на третия сет и двамата спечелиха подаването си на нула. Предимство за Мъри обаче беше, че сервираше първи. И шотландеца се възползва, като в четвъртия гейм успя да стигне до точка за пробив след по-агресивна игра и печеливш удар. Григор, обаче, я спаси с много остър форхенд по правата, който Мъри върна в основата на мрежата. Шотландецът, обаче, захапа здраво и Григор трябваше да спасява още три точки за пробив в гейма, но се справи, след като и Мъри помогна с два сбъркани ретура, които само допреди 15-20 минути забиваше неспасяемо – 2:2.

Най-хубавата новина беше, че Димитров започна да варира много с ударите си в разиграванията – лифтирани, сечени, плоски – и от форхенд, и от бекхенд. Но пък лошото беше, че началният удар на Мъри работеше добре и той печелеше достатъчно лесни точки, за да не се вкарва в истински неприятности. А Григор се вкара в приключение в осмия гейм, когато взе грешно решение за атака по правата от форхенд и Мъри получи 15:40. Отговорът на Григор – два силни сервиса, които Мъри не можа да върне. И точно когато Димитров обърна нещата, стигна до геймбол, той направи двойна грешка, Мъри достигна до нов шанс за пробив и този път форхендът на Димитров отказа – 5:3 и сервис за шотландеца за сета. Този път той не сбърка и с убедителен гейм, на 15, затвори частта.

Четвърти сет


Още в първия гейм на Григор му се наложи да спасява точка за пробив, но той го направи хладнокръвно и с красива игра. А веднага след това дойде и пробивът в негова полза – след две излизания още от ретур, т.нар. чип енд чардж, а на точката за пробив Мъри излезе напред с нелошо воле, но Григор заби убийствен бекхенд по диагонала, с който буквално обърна ръцете на шотландеца – 2:0. Последва и гейм за затвърждаване на пробива, на нула.

Стигна се до 5:2 в полза на Григор и сервис на Мъри за оставане в сета и точно тогава Димитров натисна, за да може да започне решаващия пети сет, сервирайки пръв. Българинът изкопчи шанс за пробив, но Мъри успя да се спаси, поемайки инициативата в решителната точка, а след това и грешно обаждане за аут не позволи на Григор да получи нов шанс за пробив. И ръката на българина трепна точно при сервис за сета – два атакуващи форхенда по диагонала отидоха в аут, за 15:40 в полза на Мъри. Григор спаси първата точка с унищожителен форхенд по правата, но при втората направи третата си непредизвикана грешка от форхенд и Мъри върна пробива в последния момент – 5:4.

Най-страшното се случи в единадесетия гейм, когато при 0:15 Григор би хубав сервис, лайнсменът викна „аут” и „корекция”, Мъри се размрънка и дойде преиграване на точката, вместо директна точка за Григор, както щеше да е справедливо. Съответно българинът изпусна фокуса си и последва пробив на нула, а Димитров, в изблик на яд, строши ракетата си. В решаващия гейм Мъри поведе с 30:0, Григор отвърна с две добри точки за 30:30, но шотландецът удари силен сервис, а за финал, на мачбола, ударът на Мъри се скъси неспасяемо от мрежата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички