Анализът на Матс Виландер: Джокович може и да не е крал в Австралия през 2021


Анализът на Матс Виландер: Джокович може и да не е крал в Австралия през 2021
Снимка: Guliver/GettyImages

1449 0

Новак Джокович ще се надява дори в тези безпрецедентни времена за спорта и света да спечели рекордна девета титла от Аустрелиън Оупън.

Бившият шампион в Австралия и анализатор за Евроспорт Матс Виландер заяви, че странните обстоятелства преди турнира ще навредят на световния номер 1 по-малко отколкото на останалите тенисисти заради силната психическа устойчивост, която той споделя с Рафаел Надал. Въпреки това, според шведа, докато Джокера ще бъде труден за спиране в Мелбърн, той може да бъде уязвим в началото на надпреварата. „Не го виждам като явният фаворит за трофея пред Надал и Тийм. Той може да не разчита непременно на своята форма. Измина година откакто той спечели турнир от Големия шлем и не може да се опре просто на факта, че е печелил надпреварата осем пъти. Но смятам, че оплакванията от условията или това, което бяха исканията му е добро нещо за него, защото показват, че той търси отмъщение“, започна Виландер, цитиран от БГНЕС. 

Със 17 титли от Шлема на сметката си, Джокович остава на три от рекордьорите Федерер, който пропуска турнира, и Надал, като ще се опита да съкрати изоставането си. Това обаче може да донесе допълнително напрежение върху плещите му и Виландер ще наблюдава внимателно езика на тялото на сърбина, особено след няколко големи разочарования в Шлема миналата година. „Нещо го накара да избухне на Ю Ес Оупън, защото играеше с Пабло Кареньо Буста и ставаше въпрос едва за първия сет. Нещо изключи тогава, определено. Тогава във финала на Ролан Гарос стартира ужасно. Шест къси топки в първия гейм, беше странно. Може би, самочувствието му не е толкова високо сега, когато става въпрос за големите моменти“, продължи бившият шведски тенисист.

Според шведа, Доминик Тийм, който завоюва първа титла от Шлема миналата година в САЩ, побеждавайки Александър Зверев в тежък петсетов мач, е перфектният пример за играч, който достига до нови висоти с помощта на кален в битки треньор. В случая на австриеца става въпрос за чилиеца Николас Масу, бивш тенисист от топ 10, който спечели два златни медала на Игрите в Атина през 2004. „Бях в Австрия преди две години и разговарях с Щефан Кубек, който ми каза, че като юноша Тийм е знаел как да прави всичко – къси топки, сечени бекхенди. Тогава Гюнтер Брезник работи с него усилено и направи играта му много базова. Това беше необходимо, за да му даде основите да бъде постоянен с базови качества – големият форхенд, кик сервисът, това да натиска и мачка противника. Но мисля, че той стана прекалено пасивен. Сега той притежава страхотни ръце. За мен той е най-завършеният играч в Тура, играе по-разнообразно в сравнение с Новак и Рафа. Масу му помогна да бъде по-креативен, когато не играе добре, или изостава. Той е далеч по-зрял“.

Докато Джокович и Надал не изглеждат близо до отказване, Виландер очаква Тийм да направи страхотна кампания. „Мисля, че има добри шансове да бъде най-добрият тенисист в света в края на 2021, ако трябва да бъда честен“, завърши Виландер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички