Защо Медведев може да се окаже по-голямо изпитание за Григор от Федерер


Защо Медведев може да се окаже по-голямо изпитание за Григор от Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

33325 0

Григор Димитров постигна най-голямата си победа в своята кариера, но точно сега няма време за празненства. Тенисист №1 на България трябва да се фокусира изцяло върху предстоящия си мач на полуфиналите на US Open и да се настрои за един много различен, дори абсурден мач, в който ще му се наложи да излезе от зоната си на комфорт. Причината е, че неговият съперник ще направи всичко по силите си да разчупи играта му и да го накара да следва неговия ритъм. Ако Григор допусне това да се случи, то българинът много бързо може да рухне насред "Артър Аш Арена".

"Осакатеният" Медведев

За феновете на тениса не е тайна, че руският тенисист се намира в окаяно състояние след последните си два мача на Откритото първенство на САЩ. Медведев влезе в сблъсъка срещу Вавринка на 1/4-финалите с не една или две болежки по тялото си, а това бе повече от очевидно от състоянието му на корта. Подобен развой на събитията обаче може да се окаже "нож с две остриета", а за много тенисисти се оказва по-трудна задача да играят срещу физически разклатен опонент, отколкото обратното.

След само няколко изиграни гейма Медведев поиска медицински таймаут, в който бедрото на единия му крак първо бе добре разтрито, а впоследствие така бинтовано, че изглеждаше сякаш това ще ограничи движението му по корта. По тялото му се забелязваше и солидно количество кинезиотейп, което беше облепило всички възможни крайници. При този му вид едва ли някой си е правил илюзии, че въобще Медведев ще доиграе мача, а още повече пък да отстрани коравия си съперник. И закономерно букмейкърите дадоха смазващо предимство на Вавринка, за когото изглеждаше като детска игра да се справи с видимо лабилния му противник.

Безапелационен тактик

И точно в този момент световният №5 демонстрира колко завършен тенисист в действителност е той. Руснакът тотално промени играта си, нагаджайки се спрямо своето физическо състояние. Той започна да играе още по-агресивно и да търси бърз завършек на точките. След 2-3 удара Медведев непременно търсеше уинър, с който да избегне влизането в по-дълго разиграване, което може да бъде както изморително, така и трудно за печелене.

Сервисът на Медведев също се оказа изключително оръжие, което го бранеше през целия двубой. С цената на цели 12 двойни грешки в мача руснакът продължи да "бомбардира" съперника си и да печели разигравания тъкмо във формата, в който иска - бързо и безразсъдно. Вавринка не бе подготвен за това - нито за мач срещу "контузен" съперник, нито за тази рязка промяна в темпото на игра. И така и не успя да се напасне на играта на Медведев до самия край, която пък в интерес на истината наподобяваше тъкмо стила на Вавринка. С други думи: "с твоите камъни, по твоята глава."

Трябва да се отбележи, че с течение на мача Медведев сякаш се освободи от физическата бариера и си позволи да влиза и в по-дълги разигравания. Това още повече обърка швейцарския тенисист, който в голям период от мача разчиташе единствено на играта от основната линия, за разлика от Медведев, който пробваше постоянно къси топки (макар и не винаги с резултат).

Арсеналът на Медведев

Не случайно руснакът е с най-много победи от всички тенисисти през 2019-а. Медведев знае как да печели мачове, а това е "нещото", което липсва на всички онези тенисисти, които се опитват да догонят големия топ 3. А това бе ясно доказано в мача срещу Вавринка, който бе образец за урок по "как да променяме играта си в хода на двубоя".

Мощен сервис, умее да се защитава, стабилен както от бекхенд, така и от форхенд. Къси топки, лобове, отлична игра на мрежата, но и от основната линия. Все качества, които са част от богатия арсенал на Медведев. И най-важното: руснакът е изключителен стратег, който много мъдро провежда своите мачове.

Това бе и основната причина Вавринка да загуби двубоя. Да, швейцарецът не бе в най-добрата си форма, допускаше много грешки, но това бе вследствие на неудобната игра на Медведев, на която Стан нямаше отговор.

Какво очаква Григор

Няма спор, че Димитров се намира в страхотна форма. Не просто побеждава, а българинът играе красив, стойностен тенис. За всеки почитател на тениса е наслада да наблюдава играта на Григор и лекотата, с която води разиграванията си.

Григор е научен да печели "красиви" мачове. И това единствено може да ни радва. Но това, което очаква Гришо на 1/2-финалите на US Open е нещо коренно различно. Медведев ще се опита да приведе мача в удобен за самия него стил, при който не само да се чувства добре на корта, но и да изкара Григор от зоната му на комфорт - нещо, което се случи с Вавринка.

Хубавото за Димитров е, че той и неговият щаб имат достатъчно време да анализират тактиката на Медведев от последния му мач и да предвидят неговите следващи ходове. Григор трябва да излезе на корта с ясната идея как да се справи с различните сценарии на Данил, пред които може да се изправи. Българинът не трябва да обръща внимание на здравословното състояние на руснака, а точно обратното - да играе като равен с равен и да не го подценява нито за миг. Ако Григор не позволи на Медведев да води мача, а запази своя стил на игра, само тогава той може да мечтае за една напълно осъществима мечта - трофей от Големия шлем.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички