Великанът Федерер го направи отново! Финал на Australian Open!


Великанът Федерер го направи отново! Финал на Australian Open!
Снимка: Getty Images/Gulliver

2002 0

Роджър Федерер ще спре да се класира на финали на Големия шлем, когато Роджър Федерер спре да играе в турнири от Големия шлем. Рекордьорът по най-значими титли в тениса пропусна втората половина от миналата година заради контузия, смъкна се до 17-о място в световната ранглиста, но завръщането му е грандиозно - финал на Australian Open 2017!

Федерер господстваше на корта срещу сънародника си и четвърти поставен Стан Вавринка в първите два сета - 7:5 и 6:3.

Само че едва за 26 минути втората ракета на Швейцария (в исторически план) направи нещо невероятно и смаза противника си с 6:1. Последваха два пробива в четвъртата част, за да може Вавринка да допринесе с всички сили за шоуто - 6:4 и 2:2 сета.

Федерер сервираше първи в решителния сет и трябваше да спасява две точки за пробив в третия гейм, след което съумя на свой ред да осъществи брейк и да се класира за финала след 6:3.

На 35-годишна възраст феноменалният швейцарец има възможност за 18 титла от Големия шлем, като се класира на 28-то си участие в битка за трофей в един от "мейджърите".

Вавринка заслужава поздравления, защото след изоставане от два сета напусна корта със сълзи за медицински таймаут поради проблеми с коляното. Въпреки това той вкара мача в пети сет и определено няма за какво да съжалява, независимо от тежкото поражение.

Федерер ще участва на шестия си финал в Австралия и ще се надява на пета титла в Мелбърн след триумфите през 2004, 2006, 2007 и 2010 година. Феновете на тениса вече нямат никакво търпение за следващия полуфинал между Григор Димитров и Рафаел Надал, защото един истински любител на спорта няма начин да не изпита невероятни емоции.

Или Федерер ще се изправи срещу най-големия си съперник в кариерата, за да върнат двамата романтиката в Големия шлем, или ще срещне считания от всички за свой наследник Гришо в първи по рода си дуел.

Швейцарците започнаха полуфинала много равностойно, печелейки своите подавания. Първи до възможност за пробив достигна Федерер в четвъртия гейм. Маестрото набързо поведе с 0-40, но Вавринка стабилизира играта си и не позволи да бъде пробит. Още в следващия гейм Стан също получи възможност да пробие, но отново без успех.

Сетът отиваше логично към тайбрек, когато при резултат 6-5 и сервис Вавринка, Федерер реализира решителен пробив и спечели частта със 7-5.

Двамата швейцарци продължиха надлъгването помежду си и във втория сет. Роджър все пак успя да вземе аванс в шестия гейм, който задържа до края, за да поведе с 2-0 сета.

Изправен пред угрозата от елиминация Вавринка заигра още по-силно и бързо намали пасива си след категорично 6-1 в третия сет.

Четвъртата част започна с размяна на пробиви. Първо Федерер спечели подаването на съперника, но Стан върна моментално пробива за 1-1. Световният номер 4 успя да пробие още веднъж в деветия гейм, което се оказа и решаващо за изхода на сета, спечелен от Вавринка с 6-4, с което шампионът от 2014 изравни резултата.

Двамата започнаха вихрено заключителната пета част, но в крайна сметка огромният опит на Федерер му помогна да стигне до победата. Маестрото направи решаващ пробив в шестия гейм за 4-2 и до края с безкомпромисна игра си спечели с 6-3, с което си гарантира участие на шести финал в Мелбърн.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички