Трънливият път към вдъхновението


Трънливият път към вдъхновението
Снимка: Guliver/GettyImages

2097 0

Григор Димитров започна успешно първото си участие на турнир от ATP в София. Въпреки че беше пред угрозата да загуби с 0:2 от Йежи Янович, българинът съумя да обърне срещата, спаси няколко точки за пробив и във втория, и в третия сет, като в крайна сметка се поздрави с първа победа пред родна публика (в турнир от календара на АТР).

Още по време на двубоя обаче заваляха критики към родния представител, само седмица след блестящото му представяне в първия за годината турнир от Големия шлем в Австралия. Само част от коментарите бяха от типа "старата песен на нов глас", "този дойде само да се снима в реклами и да се покаже с Никол", "пак показва, че не е никакъв тенисист" и така нататък. Някои от критиките прекрачваха границата и дори на моменти бяха вулгарни. Но това нямаше значение, защото Димитров записа един невероятен обрат и вече е на четвъртфинал в София.

Защо обаче Янович действително затрудни неочаквано много родния представител? На тенис ниво сервисите на поляка бяха убийствени, а ретурите му се получаваха в изненадващо висок процент, като той пласираше топките почти винаги извън сервис полето и дълбоко в половината на Гришо. Също така в никакъв случай не трябва да пренебрегваме факта, че само преди две седмици българинът още играеше на Australian Open, а часовата разлика със сигурност дава своето отражение. Също така следващите му турнири са в Америка, така че не трябва да отдаваме особено значение на спадовете в играта му специално през месец февруари. Но най-голямата причина за различните лица на Григор Димитров беше... домакинският фактор.

В цялата си кариера на професионалист хасковлията е срещал страхотна подкрепа заради стила и харизмата си. Но никога отношението към него не се е доближавало до темперамента и любовта, която беше събрана в най-голямата ни зала. Още с излизането си Гришо изглеждаше леко стъписан, а в началото на мача и леко скован. Той гореше да се докаже пред всички тези хора, които бяха дошли в "Арена Армеец", за да го подкрепят, и това, поне в началото, му изигра лоша шега. Желанието обаче беше налице. В началните геймове имаше една точка, която беше невъзможна за отразяване и всички го знаеха, но Григор, понесен на гърба на фенското вълнение, се опита да я спаси. Не успя, но това нямаше значение. Просто си личеше как тялото му гори да покаже най-доброто от себе си.

В първия сет тези невероятни емоции му изиграха лоша шега. Той не играеше слабо, но взимаше прибързани решения и не влизаше в познатия от последните 6 месеца ритъм. Тогава настъпи моментът, който буквално обърна двубоя. При няколко брейк точки в началото на втория сет Григор спаси невъзможни разигравания, едва-едва връщайки удари с бекхенд от основната линия - залата избухна, а самият тенисист се израдва така, както след победата му над Гофен на четвъртфиналите в Мелбърн.

Подобна беше и ситуацията в третия сет - 2:3 в полза на Янович и 15:40. Първият брейк пойнт беше отразен със сервис, но при втория като по чудо полякът не проби - дълбок ретур, който Гришо едва едва върна от бекхенд. Последва апроуч (към мрежата) на съперника с много силен форхенд, а с невероятен и почти невъзможен бекхенд Григор възкръсна и спечели разиграването.

Оттам нататък гледахме различен двубой. Григор Димитров успя да успокои играта си и най-вече да канализира положително цялата енергия на феновете в своята игра. Носен на крилете на емоциите, световният №13 на моменти показа най-доброто от себе си, а с последния удар в мача изригна така, сякаш току-що е спечелил финал. И нищо чудно действително това да е най-тежкият му двубой не само в турнира, но и за годината. 

"Вие ме измъкнахте, не преувеличавам - победата е ваша" - с тези думи хасковлията се обърна към феновете, които потъпкаха голяма част от тенис етикета, но накрая никой няма да помни това. А единствено, че Григор и цяла България бяха като един юмрук от момента, в който родният тенисист овладя емоциите и ги канализира във феноменални удари, с които пречупи играещия над възможностите си поляк.

И така премина едно от най-големите предизвикателства в кариерата на българина сред професионалистите. Изключително тежко е да се играе под въздействието на толкова силни емоции. Но първата победа от ATP на българска земя е факт. Григор вкуси от най-силната емоция да спечели пред родна публика, и то по такъв начин - със сладък обрат, носен на крилете на всенародната любов.

Димитров може да не спечели турнира, но дори да не запише нито една победа повече, тази емоция, с която живя два часа в сърцето на София, е един мощен тласък за дългия сезон, който го очаква. Независимо какво вещае той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички