Този път Григор Димитров наистина е тук!


Този път Григор Димитров наистина е тук!
Снимка: Getty Images/Guliver

4406 0

По време на турнир в Ротердам Григор Димитров се изправи срещу Рафаел Надал през вече далечната 2009 година. По време на мача българският младок взе сет и в скорошно интервю призна, че си е помислил, че "вече е тук". Е, чак година и половина по-късно успя да влезе в топ 100 на мъжкия тенис.

През лятото на 2014 година цял свят си помисли, че Григор "вече е тук". Той точно беше спечелил четвъртфинален мач срещу Анди Мъри - опустошителна победа, и то пред кралското семейство. Последва загуба с 1:3 от Новак Джокович, но всички бяхме убедени - българинът влиза в топ 10 и скоро няма да излезе оттам. Година по-късно обаче, Димитров беше извън топ 30. И всички се запитахме - ще излезе ли Гришо най-накрая от сянката на прякора си "бейби Федерер" и ще успее ли да преодолее дупката, която го извади от топ 30?

Годината е 2017, а датата - 27-и януари. И към 16:07 часа българско време едно е ясно - в Австралия видяхме един бъдещ победител в турнир, а по всяка вероятност и турнирИ от Големия шлем. Към този час на деня, този път категорично, едно е сигурно - Григор Димитров е тук. "Бейби Федерер" е в историята и българският лъв пристигна на голямата сцена, макар и малко по-късно от предвещаното!

25-годишният супер талант на тениса загуби епичен полуфинален сблъсък срещу Рафаел Надал в 5 сета. Но точно това поражение показа на цял свят, че предвещаваното от всички светло бъдеще на Гришо е вече настояще.

Световният №15 (с възможност от следващата седмица да е №12) изостана на два пъти в мача срещу един от най-великите в историята на тениса и носител на 14 титли от Големия шлем. И два пъти успя да се върне в мача, в нито един момент не се предаде. Психологическите сривове, които сме свикнали да виждаме у него, просто ги нямаше. Григор играеше като големия тенисист - точка за точка, без изобщо да се интересува от резултата. Пробив?  Гришо го връщаше. Точки за пробив? Сервисът влизаше в употреба. Дълги разигравания? Просто безгрешен. Димитров игра по начин, по който единствено Стан Вавринка се е опълчвал на голямата четворка в тениса, когато са в топ формата си. А Надал безспорно е като прероден и играе сякаш отново е на 25 и в пика на своите физически възможности. 

Но да се върнем на двубоя - Димитров успя да влезе в решаващ 5-и сет. Там, където слабите психически играчи се предават. Не и Григор - независимо от леката травма и вече пресиращата умора. Българският лъв се бореше до последно, за всяка точка, за всеки удар, дори да е невъзможен. Успя да стигне до три точки за пробив, но не успя да ги реализира. И така се стигна до фаталния 9-и гейм - гейм, в който един удар във филето наклони везните в полза на Надал. Испанецът проби и сервираше за своя пореден финал от Големия шлем.

И тук дойде моментът, който категорично показа, че Григор Димитров е тук! Надал нямаше лесен сервис гейм, както биха предположили мнозина. Димитров не се предаде, два пъти стигна до равенство 40:40 и имаше всички шансове да обърне отново развоя на историческия 5-часов полуфинал. Да, късметът му обърна гръб, но това не е лоша новина, а дори обратното - това само демонстрира, че уменията на световния №15 вече са на ниво, което може да бъде победено само от пустата Фортуна. И oт уменията на един от най-добрите в историята на тази велика игра...

Надеждите на цяла България за финал на Australian Open може и да бяха смачкани от начертания от звездите епилог в Мелбърн, който никой не очакваше, че ще види някога отново - Роджър Федерер срещу Рафаел Надал. Но това не е последният шанс на Димитров. Напротив - това беше встъпителната реч на един бъдещ шампион!

Дами и господа, този път Григор Димитров наистина е тук! И бъдете сигурни - това е само началото!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички