В изумителен маратон Григор Димитров се бори като лъв, но Надал някакси надделя


В изумителен маратон Григор Димитров се бори като лъв, но Надал някакси надделя
Снимка: Guliver/Getty Images

10512 0

Григор Димитров изигра феноменален двубой, в който имаше всички шансове да стигне до победата срещу тенис титана Рафаел Надал, но в крайна сметка допусна поражения в 5 сета в полуфинала на Australian Open - 3:6, 7:5, 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6. Така Григор за втори път в кариерата си отпадна на крачка от заветната цел - финал на турнир от Големия шлем, въпреки че в решителната част имаше 3 точки за пробив. 

Това беше безспорно най-добрият мач на българския "лъв" в последните две години, като той имаше реален шанс да спечели, но в последната 5-а част и късметът му обърна гръб.

Въпреки това от следващата седмица Димитров ще бъде №12 в световната ранглиста и с всички шансове до следващия турнир от Големия шлем - Ролан Гарос, да се е "внедрил" в топ 10.

Що се отнася до Рафаел Надал, той се класира за финала, където ще се изправи срещу Роджър Федерер - мач, който искаха милиони по света. Двамата за последно играха финал в турнир от шлема именно на Australian Open, като тогава Рафа спечели. Мачът е в неделя от 10:30 часа сутринта.

Първият сет можеше да започне страхотно за българина, който получи 2 точки за пробив. Надал обаче се защити отлично с два страхотни удара и, макар и трудно, взе подаването си. Така се стигна до четвъртия гейм, в който Надал стигна до две точки за пробив. Испанецът реализира втората с форхенд по правата. До края Гришо не получи никакъв шанс да върне пробива и първият сет беше в полза на бившия №1.

Втората част на двубоя премина през купища пробиви, като в 4-ия Григор показа, че може да пробива и взе гейма на 0. При 4:2 родният №1 позволи пробив, но веднага успя да възстанови преднината си. Размяната на брейкове обаче продължи и Надал съумя да изравни за 5:5, слагайки край на поредицата от пробиви. 

Димитров обаче взе своето подаване и в 12-ия гейм взе предимство срещу Надал - 15:40. Форхенд в аут на испанеца означаваше и победа в гейма за Гришо - 7:5 и сет за световния №15.

Двамата си размениха по един пробив в третия сет, а Гришо изпусна 4 точки за пробив, с които можеше да спечели и да поведе с 2:1 - тайбрек. В него инициативата беше за Надал, който при 5:5 защити подаването си, а удар в мрежата на Григор при 5:6 означаваше край на сета.

Това даде сериозна доза увереност на Надал, който започна да сервира по-разнообразно и да пресира своя съперник с дълбоки удари. Рафа не даваше шанс при своите подавания, но същото важеше и за Димитров. Той дори имаше отличен шанс да стигне до точка за пробив, но в 11-ия гейм при 30:30 направи непредизвикана грешка, която позволи на Надал да се защити. Той взе подаването си на 15 и двамата влязоха във втори тайбрек.

В него обаче Димитров беше безкомрпомисен - 3 мини брейка, от които само един беше върнат и 7:4 в негова полза. Това вкара мача в решаващ 5-и сет.

Още на старта Григор трябваше да спасява 2 брейк-пойнта, но той се справи отлично с тази задача. Лошата новина за него беше, че получи лека травма в десния крак, която му пречеше особено при игра на бекхенд. Въпреки това той взимаше своите подавания и изглеждаше, че може да продължи още в епичната битка с може би най-издръжливия тенисист в тура.

Бекхендите на Гришо се получаваха все по-рядко, но въпреки това при 4:3 в своя полза той стигна до 2 точки за пробив. Той обаче не успя да реализира, а в ответния гейм Надал реализира още първата си такава - 4:5. В ответния сервис гейм Рафа Димитров стигна до 40:40 на два пъти, но бекхенд в аут на Димитров даде победата на Рафа Надал.

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЧЕТЕТЕ В РЕПОРТАЖА НА МАЧА В SPORTLIVE.BG

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички