Стан Вавринка поведе с 0:2 сета срещу Григор Димитров и мачът ще се доиграе утре


Стан Вавринка поведе с 0:2 сета срещу Григор Димитров и мачът ще се доиграе утре
Снимка: Getty Images/Guliver

38330 0

Ракета №1 на България Григор Димитров изостава с 0:2 сета в мача си от третия кръг на Ролан Гарос срещу Стан Вавринка. Швейцарецът спечели първите два сета след тайбрек, а след края на втората част двамата тенисисти и съдията взеха решението срещата да се доиграе в утрешния ден.

Още в първия гейм на мача Стан Вавринка направи пробив, който бе върнат в шестия гейм, а частта се реши след тайбрек. Там Вавринка допусна по-малко грешки, за да поведе в сетовете. Втората част пък бе лишена от интересни моменти и пробиви и двамата директно стигнаха до тайбрек. Там швейцарецът стигна рано до минипробив, а в края постигна и втори, с което на практика си спечели и сета.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Срещата започна със сервис гейм на Григор Димитров. Българинът обаче допусна точка за пробив още в началото и след бекхенд слайс в мрежата, Стан Вавринка стигна до ранен аванс. Минути преди началото на срещата бе взето решението тя да се играе на Корт №1. Там Гришо спечели срещу Янко Типсаревич в първия кръг на надпреварата.

0:2 - Вавринка от своя страна нямаше проблем при свой начален удар и с лекота взе подаването си, за да затвърди направения преди минута пробив.

1:2 - В хода и на този гейм Вавринка бе по-добрият на корта. Българинът допусна и двойна грешка за 15:30, а след това с бекхенд уинър по правата Стан стигна до нови точки за пробив. Първият бе отразен с отлично проведена атака от българина, която завърши с дълбок форхенд върху линията. При втората възможност пък сънародникът ни отлично видя колко далеч зад линията е съперникът му и пусна отлична къса - 40:40. Добрата серия на сънародникът ни продължи и той записа нови две поредни точки и взе първи гейм в мача.

2:3 - Последваха два лесно спечелени гейма за двамата сервиращи и разликата от един пробив за момента се запазва.

3:3 (пробив) - Григор показа стабилна игра в този сервис гейм на швейцареца, който от своя страна помогна с грешки от форхенд, за да успее българинът да върне пробива.

4:3 - Нивото на игра от ракетата на Димитров рязко се повиши и той бързо дръпна с 40:0. Последва уникална къса на Стан и след това изненадващ спад и две поредни грешки на сервиращия, за да се стигне до 40:40. Гришо стигна до точка за спечелване на гейма, но веднага след това направи двойна грешка за ново равенство. Разколебанията в играта на сервиращия продължиха и се стигна до точка за пробив, която бе отразена и в крайна сметка хасковлията спечели маратонския седми гейм в мача.

4:4 - Гришо поведе с 0:15 и 15:30 при сервис на съперника, но в крайна сметка не успя да притесни повече Стан, който изравни резултата.

5:4 - Димитров записа сравнително лесно спечелен гейм, за да поведе отново в резултата.

5:5 - На свой ред Вавринка имаше проблеми при началния си удар, като позволи да се стигне до сетбол. Той бързо бе отразен, а веднага след това записа две бързи точки и изравни резултата.

6:6 - Последваха два сравнително трудно спечелени гейма за двамата тенисисти, като в крайна сметка се стигна до тайбрек.

6:7 (СЕТ!) - Григор първи стигна до минипробив в дългия гейм. Това се случи при резултат 1:1, след който българинът пое инициативата благодарение на отличен форхенд по правата. Последва обаче връщане на минипробива за 3:2. Двамата продължиха да печелят сервисите си и така Вавринка стигна до сетбол при 5:6 и сервис на българина. Бекхенд в мрежата на Гришо пък сложи точка на спора в първия сет.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Вавринка започна уверено и бързо спечели своя откриващ сервис гейм за втория сет.

1:1 - За разлика от съперника си, българинът имаше проблем при своя начален удар и допусна да се стигне до резултат 15:40. Това обаче не го притесни и той записа четири поредни точки, за да изравни резултата.

2:2 - Последва нова бърза размяна на геймове и ново равенство - 2:2.

3:3 - Безпроблемната размямна на геймове продължи в средата на втория сет - 3:3.

4:4 - За разлика от първия сет, във втория липсваше интригата в отделните сервис геймове и двамата продължиха да печелят лесно подаванията си.

5:5 - Битката в края на втория сет продължаваше с пълна сила в края на втората част.

6:6 - Втората част остана без пробиви и така отново ще бъде решена в тайбрек.

6:7 (СЕТ!) - Още в началото на тайбрека Вавринка стигна до минипробив след сгрешен форхенд от българина за 0:2. Швейцарецът се защитаваше добре при сервис на българина и стигна до втори минипробив след пресилен форхенд на българина - 2:5. Стан върна "жеста" след сгрешен форхенд от своя страна, за да се стигне до 3:5, а веднага след това Вавринка си гарантира три сетбола при 3:6. Първият бе отразен след отлично излизане на мрежата от Григор, а веднага след това Димитров сгреши бекхенд и сетът отиде на сметката на швейцарския №2.

Веднага след края на сет №2 съдията на мача се консултира с двамата и бе взето решението срещата да бъде прекъсната, като ще се доиграе в утрешния ден.

Преди мача

Най-добрият български тенисист продължава участието си в третия за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос. Хасковлията имаше трудни два първи мача в Париж, като в първия кръг се наложи на сръбския ветеран Янко Типсаревич с 3:2 сета, а във втория кръг поднесе изненадата, като отстрани 11-я поставен Марин Чилич отново след 3:2 сета.

Сега срещу Гришо застава един от най-добрите му приятели в тура - 28-я в ранглистата на АТР Стан Вавринка. След като имаше няколко колебливи сезона, шампионът в турнира от 2015 година отново играе най-добрия си тенис. В първите два кръга той елиминира Йозеф Ковалик с 3:1 сета и Кристиан Гарин след успех с 3:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички