Провал на Григор Димитров на US Open


Провал на Григор Димитров на US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

9894 0

В горчиво разочарование се превърна втория мач на Григор Димитров на тазгодишния US Open. Димитров напусна турнира след безславно 0:3 от младия руски талант Андрей Рубльов - 5:7, 6:7 (3), 3:6.

Безспорно най-разочароващото в мача беше, че и в първия, и във втория сет Димитров повеждаше с пробив, но позволяваше да бъде обърнат. Той започна много добре тактически, играейки често сечен бекхенд, с който не даваше темпо на форхенда на Рубльов, но постепенно изостави тази стратегия и руснакът напипа ритъм, след което стана страшно за Димитров. Показателно е как се разви тайбрекът във втория сет - само една спечелена точка на сервис за Димитров.

ПЪРВИ СЕТ - 5:7

1:0 - Пръв на сервис застана Григор, който започна отлично и без проблем записа гейм на нула.

1:1 - Рубльов определено е нервен и направи две леки грешки от форхенд за 0:30. Руснакът обаче се събра и обърна резултата до 40:30, като решаваща беше четвъртата точка, в която надделя в най-дългото разиграване дотук. Все пак Димитров се "закачи" в гейма, като два пъти стигна до дюс, но нищо повече.

2:1 - Отново солидно представяне на Григор на начален удар и гейм на 15 за него.

3:1 (пробив) - На ретур Григор определено е възприел тактика с повече подсечени удари и Рубльов изпитва затруднения. Българинът стигна до 15:30, но руснакът направи чудесен кик сервис на бекхенд за 30:30. След това, обаче, нашето момче натисна на бекхенд и - първа точка за пробив за него! За наше нещастие първият сервис на руснака проработи и той се спаси в ситуацията, но див форхенд в аут при дълбок ретур на Григор означаваше втора точка за пробив! И тя беше спасена след грешка на ретур на българина, но бързо-бързо дойде трета точка за пробив благодарение на по-солидния форхенд на Димитров. Вече тук прошка нямаше и след прибързана игра на Рубльов от форхенд пробивът стана факт.

4:1 - Засега играта на Рубльов е твърде разпиляна, особено от форхенд и това максимално улеснява Димитров - гейм на 15 за нашето момче.

4:2 - Чак сега Рубльов изигра по-стабилен сервис гейм, като дори направи ас и спечели на 30.

5:2 - Григор е недосегаем на начален удар и записа втори сервис гейм на нула, правейки два аса.

5:3 - Най-убедителният сервис гейм на Рубльов - на 15.

5:4 (пробив) - Точно при начален удар за затваряне на сета се появиха първите неприятности за Григор. Той стартира с 0:30, след като на два пъти беше натиснат на бекхенд и не успя да удържи. Димитров изравни до 30:30, но след това направи лека грешка от форхенд - точка за връщане на пробива! Моментално в действие влезе първият сервис и опасността беше неутрализирана. Последва дълго разиграване, в което накрая бекхендът на Григор не намери линията - нова точка за пробив. Димитров, обаче, спаси и нея, след ново дълго разиграване, в което се оказа по-стабилен на форхенд. За съжаление Рубльов се добра до трета точка за пробив след много качествен ретур и макар Григор да показа чудеса в защита, накрая сбърка при опит за къса топка. И този път вече руснакът взе своето - след нова по-дълга размяна и грешка на Григор.

5:5 - Рубьлов определено намери обхвата си от форхенд и започна да създава все по-големи проблеми на Димитров. Руснакът записа първи сервис гейм на нула в мача.

5:6 (пробив) - Отново неприятности за Григор на начален удар - пасив от 15:30, а много скоро след това и от 30:40! Димитров спаси и тази точка за пробив - вече четвърта срещу него в сета и се добра до геймбол, но противникът му упорито се вкопчи в гейма и след впечатляващ форхенд по правата пак си спечели точка за пробив. И този шанс беше оползотворен - пълен обрат в сета, след двойна грешка на Димитров точно на шанса за пробив!

5:7 - За разлика от Димитров, младият руснак се възползва от шанса си при сервис за сета, макар Григор да навакса изоставане от 40:15 и да стигна на два пъти до дюс.

ВТОРИ СЕТ - 6:7 (3)

1:0 - Григор започна този сет както първия - със сервис гейм на нула.

1:1 - За разлика от първата част обаче, Рубьлов също е много убедителен на начален удар - гейм на нула.

2:1 - Димитров набързо поведе с 40:0, преди да направи двойна грешка и да бъде разминат на мрежата, но все пак от трети опит взе гейма си.

3:1 (пробив) - Изящен минаващ удар от бекхенд и двойна грешка на Рубльов дават първа точка за пробив в сета - в полза на Григор. С елегантен форхенд по обратния диагонал обаче руснакът спаси възможността, но с ретур на линията Димитров си спечели втора точка за пробив! С мощен сервис и лесен завършващ удар на метър от мрежата Рубльов спаси и тази възможност. Дълго разиграване, при което Григор диктуваше темпото, му донесе трета точка за пробив! Последва обаче ас на Рубльов, но Григор не се отказа и след поредната дълга размяна матира руснака с красив удар от бекхенд на линията по правата - четвърта точка за пробив! И отново Рубльов се спаси след отличен сервис и прецизен втори удар. Руснакът, обаче, се пропука от форхенд в следващата точка - пети шанс за пробив! И вече тук българинът успя - Рубльов пак пропусна от форхенд, след като прибърза.

4:1 - Григор затвърди пробива след сервис гейм на 15, гарниран от два печеливша удара - от форхенд и от бекхенд.

4:2 - Рубльов бързо се събра на сервис и след предния си драматичен гейм на начален удар този път спечели на нула.

4:3 (пробив) - Пак неприятности за Димитров на сервис - трета двойна грешка за 0:30 и секунди по-късно Рубльов натисна на форхенд за 15:40! Григор спаси първата възможност с хубав сервис, но при втората пропусна от форхенд и пробивът е върнат.

4:4 - Бързо-бързо пред Григор се откри шанс да си върне пробива аванс. Той успя да поведе с 15:40 след много груба грешка на мрежата на Рубльов, но набързо младият руснак спаси и двата шанса да бъде пробит, натискай здраво със сервис и на бекхенда на Димитров и след още един дюс успя да измъкне гейма.

5:4 - Димитров започна с двойна грешка - четвъртата му в мача, но съумя бързо да обърне до 40:15. Последва размяна на точки и в крайна сметка гейм на 30 за българина.

5:5 - Рубльов е безапелационен на сервис - сервис гейм на нула.

6:5 - Бърз аванс от 40:0 за Григор, който записа два печеливши форхенда при тази поредица, но Рубльов върна две точки преди българинът да наниже ас и да си осигури поне тайбрек.

6:6 - Рубльов успя да вземе своето, макар че Димитров се бори и стигна до 30:30, но само толкова - тайбрек.

6:7 (3) - Тайбрекът стартира с разменени минипробиви, но Рубльов пръв дръпна напред - за 3:1, след като Григор неправилно опита да пробие форхенда му. Последва и непредизвикана грешка от форхенд на българина му - 4:1 за руснака, който с хубав втори сервис предизвика грешка от бекхенд на Димитров за 5:1. Григор върна моментално единия минипробив след точна атака от форхенд, но при 3:5 направи двойна грешка и даде на руснака три поредни сетбола. Още първият от тях беше реализиран след чудесна комбинация от форхенди - 7:3!

ТРЕТИ СЕТ - 3:6

0:1 - Рубльов стартира сета с гейм на 15, завършвайки го с ас.

1:1 - Геймът беше белязан от петата и шестата двойна грешка на Димитров, но той все пак го измъкна дори без да допусне точка за пробив.

1:2 - Нов убедителен гейм за Рубльов, пак на 15.

1:3 (пробив) - Вече напълно явно играта на Григор е в спад, а грешките се увеличават. Показателно е, че от яд той два пъти поиска "Ястребово око" в гейма и двата пъти на топки явно в аут. Стигна се до 15:40 и още при първата възможност българинът прати форхенда далеч в аут - пробив за Рубльов.

1:4 - Рубльов поведе набързо с 40:15, но Димитров стигна до дюс след две хубави разигравания и успя да се закачи в гейма, но силите му стигнаха само до три дюса.

2:4 - Отново 15:40 на начален удар на Димитров, но този път Григор успя да спаси и двете възможности за пробив и да измъкне подаването си.

2:5 - Григор се отчете с един пронизващ печеливш форхенд-ретур по правата, но само толкова.

3:5 - Димитров печели сервис гейма си на 30 и принуждава Рубльов да сервира за мача.

3:6 - Голям късмет с мрежата даде 15:30 на Григор, а в следващото разиграване той имаше шанс да размине излезлия на мрежата Рубльов, но стреля по правата и руснакът направи страхотно стоп воле за 30:30. Последва ново успешно излизане на мрежата от страна на Рубльов - мачбол! Той беше реализиран след поредния страхотен форхенд на руснака - по диагонала.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Досега Димитров и Рубльов не са се срещали в официален мач под егидата на ATP. Рубльов е номер 53 в света, но това изобщо не бива да заблуждава – той вече може да се похвали с титла от турнир на ATP. Руснакът спечели първия си трофей през тази година на турнира в Умаг, който се играе на клей, като го стори по впечатляващ начин – влезе в основната схема като "щастлив губещ" и успя да победи по пътя си клей специалистите Фабио Фонини и Паоло Лоренци.

В играта на Рубльов безспорно изпъкват сервисът и форхендът. Руснакът има много агресивен стил и със сигурност би бил проблем за Григор, ако набере самочувствие рано в мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички