Григор Димитров показа воля и стартира ударно в Париж


Григор Димитров показа воля и стартира ударно в Париж
Снимка: Getty Images/Guliver

13559 0

Първата ракета на България Григор Димитров си припомни какво е да спечели срещу съперник от топ 30 на световната ранглиста. Българинът успя да спечели с 2:0 сета срещу Роберто Баутиста Агут, печелейки отделните част със 7:6 (12:10) и 6:4 на Мастърс турнира в Париж.

В първия сет нито едни от двамата не стигна до точка за пробив, а в тайбрека Димитров поведе с 6:3, но изпусна контрола и дори трябваше да отразява 4 сетбола. В крайна сметка, той спечели с 12:10 и това му вдъхна увереност за втория сет.

В него той поведе с 2 пробива и 4:1, но допусна ужасяващ срив, който позволи на Бутиста Агут да върне бързо пробивите и да изравни - 4:4. Все пак световният №10 успя да се съвземе и веднага стигна до 3 брейк точки, реализирайки последната от тях за 3-ия си пробив в сета. След това той отново трябваше да защитава точка за пробив, но се справи, печелейки подаването си, а с него и мача.

Това беше първа победа на Григор Димитров срещу представител на топ 30 от април месец насам, когато българинът спечели срещу Давид Гофен. Също така световният №10 имаше само 2 победи в 6 официални мача в последните няколко месеца.

В следващия си мач Димитров има много тежко изпитание - Марин Чилич. Срещата е в четвъртък.

Гледай на живо Григор Димитров срещу Роберто Баутиста Аугут само по MAX SPORT 1.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Димитров стартира мача с начален удар и взе подаването си само с една загубена точка след негова непредизвикана грешка от форхенд.

1:1 - Бързи грешки на Гришо, които дадоха сериозно предимство на Баутиста-Агут, който не загуби точка в своето подаване.

2:1 - С три поредни аса българинът отговори подобаващо, печелейки на 0.

2:2 - Едностранчивият характер в полза на сервиращите се запази и в 4-ата част, след като Баутиста-Агут даде само една точка на своя опонент.

3:2 - Гейм на 15 за Григор.

3:3 - Пръв повече от точка в подаването на съперника записа Димитров, който се отчете с отличен форхенд уинър по диагонала за 40:30. След това влезе в добра позиция в разиграване, но сбърка бекхнед слайс, пращайки топката в мрежата.

4:3 - Димитров допусна първа двойна грешка в гейм №7 за 40:30, но това не повлия на играта му - аут от форхенд на Баутиста Агут и гейм в полза на българина.

4:4 - Гейм на 15 за испанеца.

5:4 - Поредица от грешки на Димитров доведоха резултата до 15:30 - първа опасност в мача за подаващия. Григор запази присъствие на духа и с отлични отигравания от дъното на корта и ефективен сервис не даде повече точки на съперника си.

5:5 - Димитров имаше своите шансове в 10-ия гейм, но допусна три непредизвикани грешки, които не му позволиха да се бори за пробив (загуба на 15).

6:5 - Сигурността в сервисите на Григор продължи и в последния гейм, в който застава на линията за начален удар - гейм на 15.

6:6 - Гейм на 0 за Баутиста Агут.

7:6 (12:10) - В тайбрека испанецът откри с мини пробив, който обаче веднага беше върнат от българския представител, който след това защити и двата си начални удара - 3:2. Последва още един мини пробив за Григор, който поведе с 4:3, а след това и с 5:3 след страхотен сервис по правата. Ретур в аут на Баутиста Агут означаваше и 3 точки за спечелване на сета - 6:3. Испанецът набързо защити подаването си и остави само една възможност за Димитров, но на негов сервис. Грешка на Григор от слайс бекхенд го провали в опита му да затвори сета - 6:6.

С атака към мрежата Димитров поведе отново с точка (7:6), но последваха две грешки от бекхенд - сетбол за Баутиста Агут. Гришо успя да се защити, след като съперникът прати форхнд в аут - 8:8, но испанецът атакува остро в следващото разиграване на бекхенда на Димитров и го принуди да сбърка - 8:9 и сетбол за Агут. Нервите му не издържаха и той прати атака от форхенд в аут - 9:9. В отлична позиция за втори пореден мини пробив Григор отново сбърка, след като прати слайс в аут - 9:10 и 3-и сетбол за Баутиста Агут. Димитров го неутрализира с отлично изградена акция към мрежата и смач - 10:10. Дълго разиграване между двамата доведе до рискт от Димитров, който атакува на форхенда на Агут и успя да вземе точката - 11:10. Бекхенд в мрежата на испанеца сложи край на сета и Григор спечели.

ВТОРИ СЕТ

0:1  - Гейм на 15 за испанеца на старта на втория сет.

1:1 - С двойна грешка Димитров изостана с 15:30 в своя сервис гейм, но спечели следващите 3 разигравания.

2:1 (пробив) - Първа шансове за пробив в мача, след като Димитров заигра на пълни обороти, за да поведе с 15:30, а страхотна къса топка при мрежата му даде аванс от 15:40. Последва дълго разиграване, при което отново непредизвикана грешка, този път от форхенд коства първия опит на Григор за пробив. При втория опит грешката беше от другата страна на корта, след като испанецът прати топката в аут.

3:1 - Григор поведе с 40:0, но допусна две поредни непредизвикани грешки. Той обаче се събра и с ас затвърди пробива си.

4:1 (пробив) - При 30:15 Григор регистрира най-красивата си точка, след като пробва мощен форхенд по правата, а след това завърши точката с бекхенд воле - 30:30. Баутиста Агут сбърка бекхенд и даде нова точка за пробив. Брилянтна къса топка хвана испанеца неподготвен и той не успя да прехвърли топката над мрежата - нов пробив.

4:2 (пробив) - Димитров се отпусна в своето подаване и след 40:30 допусна двойна грешка и няколко неточности в играта си, които доведоха до бързо връщане на единия пробив.

4:3 - Гейм на 15 за Агут.

4:4 (пробив) - Спадът в играта на Димитров продължи и той изостана с 0:40 в следващото си подаване. Той записа отличен уинър от бекхенд, но след това прати топката в мрежата - втори пореден пробив.

5:4 (пробив) - Димитров се събуди в следващата част, повждайки с 0:40 срещу съперника си, но допусна два поредни аса - 30:40. Последва дълго разиграване, в което с отличен форхенд Димитров смени темпото и принуди Баутиста Агут да прати топката в мрежата.

6:4 - 15:30 след две грешки на Димитров. Той стигна до 30:30, но допусна нова фрапантна грешка, пращайки къса топка в аут. Димитров защити точката за пробив, а след това взе и следващите две точки с мощна атака и грешка на Баутиста Агут.

ПРЕДИ МАЧА

Българската звезда се намира в много слаба серия и много трудно успя да си гарантира оставане в топ 10 при мъжете и през тази седмица. В последния турнир, в който игра - този във Виена, Григор отпадна на старта, след като бе елиминиран от ракета номер 71 в света Михаил Кукушкин.

През последната седмица Димитров работи с легендата в тениса Андре Агаси, който към момента е част от екипа му. Феновете се надяват неговата помощ да даде ефект още по време на стартовия мач на българина в Париж.

Гледай на живо Григор Димитров и мачовете от турнирите ATP Masters 1000 и ATP 500 само по MAX Sport 1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички