Как Григор Димитров загуби от 34-годишен тенисист извън топ 100? Обясняваме!


Как Григор Димитров загуби от 34-годишен тенисист извън топ 100? Обясняваме!
Снимка: Guliver/GettyImages

13458 0

Григор Димитров шокира тенис света, след като допусна обрат и загуба от 34-годишния Малек Джазири - тенисист, извън топ 100 на мъжката ранглиста, който участва в Дубай с уайлд кард. Българинът, който е №4 в тениса, беше абсолютен фаворит не само в мача, но и за титлата в турнира, след като беше единственият представител на топ 10 в надпреварата от сериите ATP 500. Но Гришо беше неузнаваем и с оглед на показаната игра Димитров напълно заслужи ранното си отпадане.

Какво се случи на пръв поглед?

Тунизиецът тероризираше Григор по време на неговите сервис геймове. Въпреки че дори не стигне до точка за пробив в първия сет, Джазири нижеше отлични уинъри от ретур, най-често по правата. Димитров така и не намери отговор на това с изключение на сервис геймовете си в първия сет и в началото на третата част.

По време на двубоя ясно си личеше кой е по-агресивният тенисист, кой играеше по-разнообразно и кой владееше играта. В атаките на Григор Димитров липсваще скорост и мощ, а във важни моменти слабите в днешния мач ретури на Димитров го обрекоха на провал.

Проблемите при сервис

Григор Димитров сервираше под 60% в мача, което му изигра много лоша шега. И, докато това не попречи на победата в първия сет, то колебливият му начален удар до голяма степен наклони везните в полза на Джазири. В сет №2 Димитров спечели едва 69% от точките, разиграни на негов първи сервис (88% в първия сет), а в третия - 71%. Голямата разлика обаче дойде на втори начален удар. След като в първия сет той спечели 57% от разиграванията на втори сервис (8/14), този процент буквално се срина в следващите две части - 48% във втория сет и стряскащите 38% в третия сет. Към всичко това можем да добавим и 12-те двойни грешки, които Димитров записа - 4 пъти повече в сравнение със световния №117.

Непредизвиканите грешки

Малек Джазири записа много добър коефициент на уинъри срещу непредизвикани грешки - 36 печеливши удара, срещу 26 непредизвикани неточности. Григор Димитров загуби по категоричен начин и двата показателя - 29 уинъра (от които 14 от сервис) и цели 41 непредизвикани грешки (12 от които от сервис).

41 грешки са много дори за мач, който се играе в 5 сета, а какво остава да говорим за двубой, който се очакваше Гришо да спечели безпроблемно в два сета. Българинът сбърка нетипичните 16 пъти от форхенд, бекхендът му беше колеблив (13 грешки), а от бекхенд Григор записа едва 2 уинъра - скромен актив за един от играчите, чийто бекхенд е един от най-добрите в тура.

Другите проблеми

Със сигурност чисто кондиционно Димитров не е на 100%. Самият той заяви, че не е напълно здрав, след като в последната седмица лекуваше тежък вирус, който го сполетя в Ротердам. Но, докато това може да е сериозно оправдание срещу топ тенисистите, то срещу играч като Джазири оправдания не може да има. Григор трябваше лесно да спечели мача, като се има предвид че това трябваше да е един от лесните за него турнири. В схемата няма нито един друг играч от топ 10, а евентуален успех в надпреварата щеше да го върне под №3 в световната ранглиста.

 

Извод и какво следва за Григор Димитров?

С оглед на предстоящите два Мастърс турнира Григор Димитров имаше златен шанс да влезе в тях с по-висок ранкинг, както и със серия от мачове, които да го вкарат в топ кондиция. Заради тежкия финал на сезон 2017 Дубай можеше да е една добра "предсезонна подготовка" за турнирите Мастърс и сезона на клей. Григор обаче загуби за пръв път от 10 месеца от играч извън топ 100. Сега ще има шанс за допълнителни 1-2 дни почивка, но щеше да е далеч по-добре за самия него да натрупа игрова практика след краткото заболяване, което го извади от строя по време на финала срещу Роджър Федерер.

Какво следва за българина - вижте в Програмата на Григор Димитров до Ролан Гарос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички