И Щепанек не успя да помогне: Нова загуба за Григор Димитров в първи кръг, този път в Рим


И Щепанек не успя да помогне: Нова загуба за Григор Димитров в първи кръг, този път в Рим
Снимка: Getty Images/Gulliver

10725 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров претърпя нова тежка загуба. Ян-Ленард Щруф сломи българина в първия кръг от турнира в Рим, който е от сериите Мастърс 1000. Немският тенисист се наложи с 4:6, 7:6 (5), 3:6.

Срещата започна по ужасяващ начин за хасковлията. Още в първия гейм той загуби подаването си, но успя да се възстанови от началния шок и в шестия гейм върна пробива и изравни за 3:3. При 4:5 отново обаче Димитров допусна срив, като този път Щруф проби, а след това лесно взе подаването си, за да затвори сета.

Във втората част пробивите липсваха и логично се стигна до тайбрек. В него Григор направи ранен мини пробив, който задържа до края, за да изравни след 7:5. Така се стигна до решителен трети сет и вдъхновен от успеха в предишната част, той направи ранен пробив и поведе с 3:1. В този момента обаче играта му рухна и до края Щруф направи два пробива, спечели пет поредни гейма, а с това и мача след 3:6.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още в началото на срещата Григор показа колебания на начален удар и това доведе до точка за пробив пред съперника. Щруф не се поколеба и излезе напред в резултата.

0:2 - Последва убедителен гейм за немския тенисист, като по този начин той затвърди направения пробив.

1:2 - Във втория си сервис гейм Димитров показа стабилност и поведе лесно с 40:0. Последва нов лек спад, за да се стигне до 40:30, но с помощта на добрия си начален удар, българинът спечели първия си гейм в мача.

1:3 - Последва отговор на Щруф, който спечели гейма си на 0.

2:3 - Последва нов силен сервис гейм на българина, в който посрещащият взе само една точка и резултатът отново бе намален.

3:3 (пробив) - Димитров притисна съперника с тежки удари от основната линия и успя да стигне до 15:30, а след това и до точка за връщане на пробива при 30:40. След като Щруф се огъна и сбърка, резултатът бе изравнен.

4:3 - Григор трудно спечели важния седми гейм, но това му даде за първи път аванс в мача. Българинът имаше проблеми, като позволи да се стигне до 40:40. Тогава се "завърна" началният му удар, който му помогна да вземе две поредни точки, а с това и гейма.

4:4 - Здравата битка на корт "Pietrangeli" продължаваше с пълна сила. Двамата отново стигнаха до равенство при 30:30, след което с два поредни аса Щруф взе подаването си.

4:5 (пробив) - Три поредни грешки на сервиращия от основната линия доведоха до 0:40 и серия от точки за пробив. Последва подарък от Щруф за 15:40, но при втората възможност българинът се огъна и допусна нов пробив. 

4:6 (СЕТ!- И в 10-я гейм Щруф натискаше съперника си и не след дълго стигна до два сет бола при 40:15. При първата възможност Гришо пласира добре форхенд по правата, след което с такъв по диагонала отрази първата възможност за затваряне на сета. Последва обаче бекхенд слайс в аут от ракетата на Григор и Щруф печели първия сет.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Вторият сет започна трудно за Григор. Той позволи да се стигне до 30:30, но в крайна сметка се измъкна от деликатната ситуация и спечели първия гейм с излизане на мрежата.

1:1 - Последва безкомпромисен гейм за Щруф, в който той не позволи на съперника да вземе точка.

2:2 - Безупречен Димитров спечели също своя гейм на 0. Последва натиск при сервиса на Щруф, който доведе до точка за пробив в полза на Григор при 30:40. Германецът обаче отрази тази възможност, а минути по-късно спечели подаването си.

3:2 - Българинът още веднъж спечели подаването си без да даде шанс на съперника.

4:4 - Нова порция лесно спечелени геймове, в която двамата нямаха никакви колебания, когато заставаха да изпълнят сервис. 

6:5 - Двамата си размениха по още един сравнително лесен за двамата гейм. Така се стигна до 11-я, в който Гришо бе поставен под натиск, но удържа. Българинът изоставаше с 15:40 на свой сервис, но успя да отрази два мачбола, след което да спечели подаването си.

6:6 - Отговорът на Щруф не закъсня. Той спечели своя гейм на 15, като в края на втория сет ще гледаме тайбрек.

7:6 (СЕТ!) - Дългият гейм започна с грешка на Щруф от бекхенд при сервис на Григор, но веднага след това германецът спечели двете точки на свой начален удар, за да поведе с 1:2. Последва същото упражнение от ракетата на българина, а секунди по-късно съперникът му сгреши, за да се стигне до минипробив и смяна на игрищата при 4:2 в полза на сънародника ни. При 4:3 Григор застана на линията за начален удар и изпълни задачата си, печелейки и двете точки, а с това и три сет бола - 6:3. Първата възможност бе спасена след излизане на немеца до мрежата, а при втората Димитров опита къса топка, която обаче се спря в мрежата - 6:5. С ас обаче Димитров сложи точка на спора и вкара мача в трети решителен сет.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Третият сет започна отлично за Димитров и още на старта той проби. Българинът изпусна три брейк точки преди да стигне до четвърта, която бе спечелена с успешно излизане на мрежата.

2:0 - Моментално пробивът бе затвърден с лесен гейм на 0.

3:1 - Последваха два лесно спечелени гейма за двамата тенисисти, но преднината на Димитров от един брейк му дава голямо предимство в момента.

3:2 - В петия гейм Щруф отново имаше проблеми и трябваше да спасява точка за пробив, за да остане в срещата.

3:3 (пробив) - Най-лошият сценарии за българина стана факт и той изпусна аванса си. В гейм №6 той се изправи срещу две точки за пробив, като първата бе отразена, но при втората Щруф успя да изравни.

3:4 - Последва бърз гейм за немеца, с който той излезе напред в резултата.

3:5 (пробив) - Земята под краката на сънародника ни продължи да се срива и той инкасира втори пореден пробив, а съперникът му спечели четвърти пореден гейм, за да се доближи само на един от победата в мача.

3:6 (МАЧ!) - Макар да опита да се върне в срещата и да стигна до 30:30, вече бе прекалено късно за Григор Димитров и Ян-Ленард Щруф спечели срещата между двамата от първия кръг на тенис турнира в Рим.

Преди мача

Срещата днес е трета на корт "Pietrangeli". Преди тях са мачовете на Даниел Роуз Колинс - Каролин Возняцки и Белинда Бенчич - Анастасия Севастова. Срещата се очаква да започне не по-рано от 15:00 часа.

Григор Димитров започва днес похода си на сингъл в италианската столица Рим. Вчера българинът отпадна на двойки заедно с партньора си Борна Чорич и от днес може да бъде изцяло концентриран върху представянето си на сингъл. След ранното отпадане от Мастърс-а в Мадрид, той обяви, че се раделя с треньора си Даниел Валверду. Към момента официално хасковлията няма треньор, но по-рано тази седмица стана ясно, че бившият №8 в мъжкия тур Радек Щепанек ще помага на Гришо. В щаба на българина също така ще бъде и неговият баща Димитър.

До момента двамата тенисисти имат три срещи по между си. Последната бе на Мастърс турнира в Монте Карло, където успехът бе за Гришо след 7:6, 6:4. Първата им среща е през 2013 година в Стокхолм, когато сънародникът ни триумфира след 2:0 сета, а през 2017 е единственият успех за германеца след успех с 6:4, 3:6, 2:6 отново в Монте Карло.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички