Финален Мастърс: От разочарованието на една резерва до финалист и скрит фаворит


Финален Мастърс: От разочарованието на една резерва до финалист и скрит фаворит
Снимка: Guliver/GettyImages

3802 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров определено прави най-силната си година в мъжкия тенис и заслужено се класира за Финалния Мастърс в Лондон. Хасковлията попадна в група "Пийт Сампрас", където е и световният №1 Рафаел Надал.

Преди 3 години българският тенисист също имаше силна година, изкачи се до рекордното до тогавашния момент за него 8-мо място и беше на крачка от финалния Мастърс турнир. За съжаление, тогава той беше само резерва и чакаше своя момент - готвеше се, трудеше се, но така и не успя да се появи на корта в зала "O2".

"Това определено беше трудно, но ме направи по-силен и извлякох само позитиви от времето, което прекарах там", спомня си сега Димитров, говорейки пред камерата на официалния сайт на АТР. 

"Финалите в Лондон са нещо много специално за всеки. Винаги съм искал да участвам в този турнир. Това е един прекрасен подарък за мен по случай успешната година", добавя още българинът.

В четвъртък Григор присъства на официалното представяне на 8-те най-добри за годината в Лондон. И с този дебют в надпреварата, хасковлията ще си припомни, че да бъдеш сред 8-те най-добри не е награда само за отдадеността и постоянството му, а за това, че си научил идеално кое е най-доброто за теб и тялото ти като атлет.

Димитров бе на 23, когато за първи път проби в Топ 10 през юли 2014. Тогава всички смятаха, че новото поколение, заедно с Кей Нишикори и Милош Раонич, е пристигнало, за да свали Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри от върха в мъжкия тенис. През същата година Григор печели три титли и постига над 50 победи, но в крайна сметка не успява да се класира за Финалния Мастърс.

До голяма степен играта на Димитров зависи и от неговия щаб. През август 2016 година Дани Валверду става треньор на хасковлията, за фитнес треньор е нает Себастиан Дюран, а физиотерапевтка е Аздин Буснана. По онова време Гришо бе №40, а сега за първи път в кариерата си ще завърши в 10-ката на мъжкия тенис за годината.

"В началото на съвместната ми работа, аз и щабът ми седнахме и направихме план за оставащите турнири от сезона. В началото на 2017 година направихме същото и нещата се получават. За това ще продължим да работим заедно, за постигаме успехи и за напред", споделя българинът.

През ноември и декември 2016 година световният №6 прекарва във фитнеса и на тренировъчните игрища в Монте Карло заедно с екипа си, подобрявайки всеки елемент в играта му. Този период треньорът му използва, за да му покаже , че е играч, който със спокойствие ще се справи с всяка изтощителна задача. Валверду искал от Гришо да бъде тотално фокусиран докато се подготвя за бъдещето си. 

Сплотеността, която има в тима на Григор показва уважението и доверието, което всеки има към другия, но също така нито един от треньорите му не му спестява, ако Димитров излезе от ритъм. Пристигайки всяка сутрин на тренировъчното игрище, българинът изключвал мозъка си и започвал да мисли единствено за тренировките. Тренирал още по-усилено във фитнеса, а след това и на корта. Всяка една тренировъчна сесия пълнела още и още резервоара на Димитров, а горивото бе правилно изразходвано в хода на 2017 година.

"В началото на сезона, когато слънцето в Австралия изгрее, се вижда кой се е готвил преди старта на сезона и кой не", казва Димитров, който стартира 2017-та година с 16 победи и една загуба. Тогава той победи трима представители на най-добрите 10 - Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори, за да стигне до титлата в Бризбейн. След това игра 1/2-финал на Australian Open, а през февруари спечели и титлата на турнира в София.

До юли месец тази година той вече се бе върнал в 10-ката, последва и най-големият успех в кариерата му - титлата на Мастърс-а в Синсинати, след това бе и финалист в Стокхолм. 

Какво следва? Григор Димитров излиза от собствената си съблекалня в О2 Арена в Лондон, върви към корта и си мисли. Този път обаче в главата му не се въртят думите "какво ме очаква през 2018 година", не, там се е настанила мисълта "фокусирам се над предстоящия ми мач, играя на финалния Мастърс в Лондон".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички