Да, да, да! Гришо триумфира пред над 12 хиляди в София! (ВИДЕО)


Да, да, да! Гришо триумфира пред над 12 хиляди в София! (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

6459 0

Григор Димитров сбъдна своята и на цяла България мечта, след като спечели безапелационно турнира по тенис от сериите АТР250 в софийската "Арена Армеец". 12500 зрители подкрепяха неистово Гришо и той, окрилен от тяхната помощ, се наложи с 2:0 сета срещу белгиеца Давид Гофен - 7:5, 6:4.

Димитров спечели шеста титла в кариерата си от календара на АТР и втора от началото на 2017 година след триумфа в Бризбън. Като добавим и полуфинала на Australian Open, то 2017-а се очертава да бъде най-успешната в кариерата на топ тенисиста ни. Следващото му участие ще бъде в Ротердам, като турнирът там започва на 13 февруари.

Григор особено във втория сет наложи превъзходството си над Гофен по категоричен начин, а белгиецът явно не можеше да преживее, че подвикване от публиката го разсея при сетбол за Димитров. С изключение на този гаф обаче феновете бяха перфектни, а и при положение че Гришо няма загуба от Гофен и го срази и в Мелбърн, едва ли може да се търсят странични причини за крайния резултат.

За победата си във второто издание на Garanti Koza Sofia Open Григор ще получи 85 945 евро и ще прибави 250 точки към актива си в световната ранглиста, а вицешампионът Гофен – 45 265 евро и 150 точки. От началото на годината Димитров има впечатляващия актив от 14 победи в 15 срещи. Единствената си загуба претърпя в полуфиналите на Аустрелиън Оупън, където отстъпи в драматичен мач пред Рафаел Надал. 

Първи сет

1:0 - При второто си сервиране Григор направи двойна грешка, но предимството 0-30 на Гофен бързо бе заличено, като българинът постигна след това първите си уинър и (два) аса.

2:0 - Гофен направи няколко грешки, а силните ретури на Гришо в комбинация със слабия сервис на съперника доведоха до точка за пробив. Двоен фаул на Гришо му даде лесен брейк и отличен начален аванс.

3:0 - Гришо показа здрави нерви и не позволи изненада във важния си сервис гейм, с който затвърди пробива и се доближи още повече до спечелването на първия сет.

3:1 - Гофен започна малко по-силно сервира, а и да вкарва първото си подаване, с което затрудни хасковлията и все пак успя да намали резултата. 

3:2 - Подемът в играта на белгиеца продължи и той отново се наслаждаваше на по-дългите разигравания в гейма, провокирани от не толкова добрия начален удар на Гришо. Първият шанс за пробив на Гофен бе неутрализиран с ас, но в дюса Гришо направи двойна грешка и подари пробива на съперника си.

3:3 - Страхотна игра на мрежата на Григор и доста по-успешно участие в дългите разигравания от негова страна доведоха следващия сервис-гейм на Гофен до дюс. Почти на пределна скорост обаче подаваше белгиецът и все пак изравни резултата.

4:3 - Гришо обаче показа, че изобщо не е притеснен от серията на Гофен и с три аса си върна аванса в сета.

4:4 - За разлика от вчера, този път Григор използваше в най-подходящите моменти бекхенд-слайса си, а дълбоките му удари му осигуриха дюс. Два аута от основната линия на Гришо обаче доведоха до ново равенство.

5:4 - Петият и шестият ас изведоха Григор до 40-0, но Гофен се настрои към сервисите и стигна до точка за пробив. Третата двойна грешка на българина доведе до още един брейк-пойнт, но Димитров отново направи фамозен начален удар в най-важния момент и го отрази и него. Третият шанс също бе отразен и Гришо все пак спечели най-дългия гейм в мача - 8:47 минути.

5:5 - Григор пое доста рискове в следващата част, но те не му донесоха дивиденти и резултатът бързо бе изравнен.

6:5 - Гофен продължаваше с агресивните си ретури, но за щастие този път мрежата не му помагаше и Гришо отново го постави в позиция да сервира за оставане в сета.

7:5 - Гофен изобщо не вкарваше първия си сервис, а и изведнъж стана прекалено предпазлив, от което се възползва Гришо, за да обърне от 30-0 до 30-40. Публиката попречи на двамата тенисисти в решителното последвало разиграване и за съжаление това се оказа петно върху спечелването на сета от Григор.

Втори сет

1:0 - Гофен още видимо бе подчинен на негативните емоции от края на първия сет и не затрудни изобщо Гришо в сервис-гейма му.

2:0 - Белгиецът бе разпилян и във втория гейм, като това позволи на Гришо без много разход на усилия да стигне до троен брейк-пойнт. За капак, с помощта на мрежата Димитров спечели ключовото разиграване и стигна до пробива.

3:0 - След 66 минути на корта Григор поведе отново с 3:0, както беше и в първия сет, като броят на асовете му набъбна до девет и това продължи да се оказва сериозното му предимство.

4:0 - Феноменален минаващ удар по диагонала осигури втори пробив на Гришо, след като Гофен тотално бе свалил гарда и изобщо не можеше да вкара първи сервис.

5:0 - Цели три двойни грешки направи Григор и това възроди Гофен, който имаше две възможности за пробив. Само че белгиецът не можеше да се възползва от подаръците на Гришо и след топка в мрежата сетът стана с предизвестен край.

5:1 - Гофен все пак се отчете в сета и си спести срама да го загуби с "геврек".

5:2 - Григор поведе с 40-0, но белгиецът направи най-добрите си отигравания от началото на мача и изненадващо удължи мача, правейки пробив!

5:4 - Немислимото се случи - Гришо изведнъж се оказа в подобна на първия сет позиция и трябваше да гледа как Гофен възкръсва и има шанс дори за равенство в резултата!

6:4 - Все пак, въпреки че си усложни живота неимоверно, Григор триумфира в България!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички