Мисия Лондон: Григор Димитров с уникален шанс за топ 5, дори без победа във Финалите


Мисия Лондон: Григор Димитров с уникален шанс за топ 5, дори без победа във Финалите
Снимка: Getty Images/Guliver

5412 0

Григор Димитров за пръв път се класира за Финалите на ATP, които се провеждат в Лондон поне до 2020 година. Българинът е един от дебютантите в надпреварата, но шансовете му изглеждат много добри, макар и жребият все още да не е теглен. Той влиза в турнира в добра форма, въпреки че допусна шокиращ обрат от Джон Иснър на "Мастърс" турнира в Париж. И надеждата на всички негови фенове е, че той ще завърши отличния си сезон с ново рекордно класиране.

В обновената ранглиста в мъжкия тенис Григор Димитров е на 6-о място и има реални шансове да завърши годината в топ 5, но какво трябва да се случи, за да успее?

Влизането сред 5-те най-добри е реална възможност

Единственото условие за топ 5 е да запише една победа повече от Марин Чилич на предстоящите Финали на ATP. В момента хърватинът е №5 в ранглистата с актив 3805 точки - със 155 повече от българина. Победа в груповата фаза на турнира дава 200 точки и, при условие че Гришо запише равен брой победи с Чилич, той ще го изпревари в ранглистата. Причина за това е фактът, че бившият шампион на US Open записа 1 победа във Финалите през 2016 година и има да защитава 200 точки. Както вече споменахме, Димитров е дебютант и само може да прибави към актива си.

Същото в пълна сила важи и за 4-ата позиция в световната ранглиста. В момента тя се заема от Доминик Тийм, който е с актив 3815 - 165 точки повече от Димитров. Записвайки равен брой победи и с Чилич, и с австриеца, българинът ще се изстреля в страхотна близост до топ 3. Ако някой измежду Чилич и Тийм загуби всичките си мачове, класирането на Григор в топ 5 е гарантирано.

Има ли шанс Григор Димитров за 3-ото място в ранглистата?

Единствените места, които са непосилни за българския тенисист, са първото и второто, които са резервирани за Рафаел Надал и Роджър Федерер. Но позицията на Александър Зверев (№3) е в обсега на Григор Димитров, независимо от това че тази задача изглежда изключително трудна дори преди да разберем как ще бъдат разпределени 8-те състезатели в груповата фаза.

В момента разликата между двамата е 760 точки и означава, че германецът (един от фаворитите в турнира) трябва да отпадне още в груповата фаза, за да има Григор шанс да го задмине. Победа в групите се оценява на 200 точки, докато тази на полуфинал е 400. Победа във финала е оценена на 500 точки. Ето и условията Гришо да задмине Зверев:

- Григор да спечели турнира, а Зверев да отпадне на полуфинал.

- Григор да стигне финал без загуба, а Зверев да отпадне в груповата фаза, записвайки не повече от 1 победа.

- Григор да стигне финал с едно поражение, за Зверев да не спечели нито един мач.

- Григор печели турнира с две поражения в групата (възможен сценарий), а Зверев губи всички двубои в началната фаза.

Възможно ли е Димитров да загуби 6-ата позиция след края на Финалите на ATP?

Ситуацията е сходна с варианта Григор Димитров да завърши на 3-о място годината - на практика ще е много трудно за преследвачите да го изпреварят. Давид Гофен е в най-голяма близост до българина, като белгиецът има 2975 пункта в своя актив - 675 точки разлика между двамата в полза на световния №6. Гофен трябва да се надява, че ще Григор няма да спечели повече от един мач в групата (200 точки), а той ще се добере до финал (без загубен мач), за да го изпревари в ранглистата. Последният финалист е Джак Сок, който изостава с 885 точки от Григор Димитров. Достигане до финал без загубен мач и 3 загуби на Гришо представлява реалния шанс за американеца да изпревари Димитров. Другият е да спечели трофея, но и той, и Гофен са аутсайдерите на всички букмейкъри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички