4/4 за годината: Зверев пак би Григор Димитров - току преди финала в Чънду българинът отпадна (ВИДЕО)


4/4 за годината: Зверев пак би Григор Димитров - току преди финала в Чънду българинът отпадна  (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages/колаж: Sportlive.bg

7928 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби на крачка от финала в надпреварата в Чънду, част от сериите ATP 250. Хасковлията отново преклони глава пред Александър Зверев след поражение с 0:2 сета (3:6, 6:7(2) в отделните части). Двубоят продължи малко над 1 час и 50 минути, като това е четвърта загуба за Гришо от този съперник от юни месец насам.

На финала десетият в света германец ще се изправи срещу намиращия се под номер 55 в световната ранглиста Роман Сафиулин, който изненадващо сломи световния номер 18 Лоренцо Музети в два сета (6:3, 6:4 в отделните части).

Голямата разлика между Димитров и Зверев бе в началния удар. Той печелеше лесни точки за германеца и често поставяше българина в трудни ситуации. Гришо го намери във втория сет, което веднага даде резултат, но въпреки това бе сломен след тайбрек, който бе лишен от интрига. Първият сет бе доста по-лесно спечелен от световния номер 10, който проби на два пъти.

Статистиката затвърждава това и показва, че Димитров не е имал нито един ас в двубоя срещу цели девет за съперника. Двойните грешки на сметката на Григор пък бяха две срещу нито една за Зверев.

Александър Зверев имаше впечатляващите 86% вкаран първи сервис и 77% точки спечелени на първи сервис. При Григор Димитров съответно тези показатели бяха 66% и 69%. Освен това германският състезател се справи с всеки от 5-те шанса за пробив пред Димитров. Гришо отрази 5 от 7.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Григор подаваше пръв, но допусна ранна двойна грешка, за да изостане с 15:30. Впоследствие направи и непредизвикана грешка със сечен бекхенд и се стигна до два шанса за пробив още в първия гейм. Те бяха неутрализирани, но и Григор пропусна своя шанс след разиграване, в което заложи почти изцяло на сечени бекхенди. Нов такъв в аут пък даде трета точка за пробив за Зверев, като този път германецът се възползва с форхенд атака, която Григор не успя да предвиди и отговори с топка в мрежата. Българинът имаше едва 50% вкаран първи сервис, което бе и основният проблем.

0:2 - Димитров взе първата точка, но с мощни сервиси Зверев набързо записа директни точки до края и спечели подаването си без никакви проблеми.

1:2 - този път първият сервис влизаше и даваше на Гришо предимство при разиграванията, чрез която той поведе набързо с 40:0. Впоследствие игра на втори сервис, но след по-дълго разиграване Зверев пресили топка в аут.

1:3 - Зверев не вкарваше толкова убедително първия си сервис в този гейм и това позволяваше на Димитров да влиза в разигравания, като така поведе с 15:30. Последваха обаче две директни точки от сервис, с които германецът обърна за 40:30, а след това последва и грешка от форхенда на Гришо, с което геймът приключи.

2:3 - първият сервис отново не влизаше и това водеше до тежки разигравания и по-агресивни удари от опонента, който поведе с 15:30. Все пак до края Григор вложи повече риск в ударите си, въпреки че играеше на втори сервис. Геймът приключи с излизане на мрежата и атлетично стоп-воле.

2:4 - Димитров спечели точката на мача до момента и възпламени публиката. Първо хвана тежък сервис, след това стигна къса топка, получила се след удар във филето на мрежата, а след това отговори и на изпълнението от Зверев. Германецът опита да приключи дълго разиграване при 15:30 с опит за къса, който обаче бе доста неуспешен - 15:40 и две точки за връщане на пробива. Те бяха неутрализирани, а в последвалото дълго разиграване Димитров пресили форхенд и го изкара в аут. Геймът приключи с ас.

3:4 - Григор поведе с 30:0, но след липса на прецизност допусна изравняване за 30:30. Нов пресилен форхенд в аут пък дадоха шанс за нов пробив на Зверев. С добър сервис и агресивни удари опасността бе неутрализирана. За съжаление, впоследствие и Григор пропусна открилия се пред него шанс с удар в мрежата. Веднага след това пореден пресилен форхенд в аут и нов шанс за пробив, който пак бе спасен, въпреки че игра на втори сервис. Все пак след директна точка от сервис, както и разиграване, завършило с аут от Зверев - геймът бе спечелен.

3:5 - с асове от близо 230 км/ч и с директни точки от сервис Зверев приключи гейма много набързо на 0.

3:6 (пробив) - бекхенд в мрежата, а след това зрелищно разиграване, при което Димитров излезе на мрежата, но бе надигран, за да поведе Зверев с 0:30. Перфектна комбинация в двата ъгъла на корта и пасивът бе смален до 15:30. Нова много агресивна игра в атака и отлично пласирани удари доведоха до 30:30. В следващото разиграване обаче един от по-силните му форхенди излезе в аут и това осигури точка за пробив и за спечелване на сета пред Зверев. Сечен бекхенд в мрежата и частта приключи.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Димитров влезе в разигравания в първите две точки, но те приключваха след грешки в аут по дължината. Последваха и два аса за гейм на 0.

1:1 - пресилените удари по дължината продължиха и след два такива от водещи позиции в разиграванията Григор изостана с 0:30. Той издържа в следващите две точки за 30:30, но последва нов форхенд в аут и първа възможност за пробив, която обаче бе неутрализирана с отличен сервис и директна точка. Последваха още две грешки от Зверев, втората от ретур, и все пак геймът бе за българина.

1:2 - Димитров имаше шанса да влезе в разигравания в първите две точки. Първата приключи с аут от Зверев, а втората с топка в мрежата от Гришо (15:15). При 15:30 се стигна до дълго разиграване за много важна точка, но за съжаление, то приключи с аут от българина. Все пак влезе във водеща позиция и при следващото разиграване и то завърши с успех и точка за пробив. Възможността бе неутрализирана след ретур в мрежата. Нов сечен бекхенд в мрежата вбеси Григор, който изкрещя гневно. Геймът обаче продължи с нов дюс след аут и от Зверев. Българинът прекрати следващото разиграване, защото бе сигурен, че топката е в аут. "Ястребово око" се намеси и това бе така - втора възможност за пробив, но тя бе неутрализирана с нова директна точка от сервис. След дълбок ретур, за който Зверев нямаше отговор, пък се откри и трети шанс. И той бе спасен от опонента - ас. След нов ас, а след това и грешка от бекхенд - възловият гейм бе взет от подаващия.

2:2 - Димитров поведе набързо с 30:0 след лесни точки с добър начален удар. За следващата точка Зверев имаше огромен късмет и филето на мрежата направи неспасяем ударът му над глава. Геймът все пак приключи, и то с изящно стоп-воле.

3:2 - отлично проведени нападения, силни първи сервиси и малшанс с филето на мрежата, изкарало остър бекхенд на Гришо в аут - така Зверев дръпна с 40:0. Геймът приключи с къса от германеца и удар в мрежата от българина.

3:3 - след отличен сервис, а след това и перфектно проведено разиграване, довело до грешка от съперника, Димитров поведе с 30:0. Два ретура в аут и бърз сервис-гейм за българина, в който даде само точка на съперника.

3:4 - Гришо бе агресивен и си заслужи първата точка в гейма, но последваха ас и ретур в аут за 15:30. След грешка в аут и ретур в мрежата геймът приключи без напрежение.

4:4 - много силен бекхенд по правата бе ключов за първата точка, дошла след по-дълго разиграване и удар в мрежата от Зверев (15:0). Втората обаче бе за съперника, след като Димитров от водеща позиция не успя да приключи разиграването и сбърка в аут, преди да запише директна точка от сервис (30:15). До края Зверев не записа повече точки и Димитров взе подаването си без особени трудности.

4:5 - Зверев бе много агресивен при това си подаване, но сбърка, излизайки на мрежата, и бе наказан - 15:15. Много мощен сервис от германеца го измъкна от трудната ситуация и след бързи точки поведе с 40:15. Геймът приключи след непредизвикана грешка от форхенд.

5:5 - отлично проведено нападение по двете страни на корта, завършило с умела и недостижима къса, за да поведе Григор с 15:0. Три много бързи точки и Димитров се спаси и не даде и точка на съперника.

5:6 - и в това си подаване Зверев излезе на мрежата и бе надигран (0:15). След мощен сервис Григор се справи и последва и моментална грешка в мрежата за 0:30. След ретур в мрежата пасивът бе намален до 15:30, а след това последва ключов момент, при който Димитров стигна къса топка, но не успя от бекхенд да я отиграе за уинър, като топката се спря в прежата (30:30). Последва дълго разиграване, което завърши с наивна грешка от форхенд и шанс за Зверев да измъкне гейма. Всичко приключи със сервис в тялото и ретур в аут.

6:6 - първият сервис попадаше в целта и това осигури две бързи точки за Димитров. За третата трябваше да се бори доста и да покаже добра защита, като разиграването приключи с хотдог в аут от Зверев. Геймът приключи с удар в аут от Зверев, който стигна до само една точка.

ТАЙБРЕК

Тайбрекът започна с мощен сервис от Зверев и ретур в аут за 0:1. Димитров обаче също спечели двете си точки, въпреки че се стигаше до разигравания (2:1). Началният удар на германеца продължи да му печели сериозно преимущество и той не даде шанс на Григор дори да помисли за минипробив (2:3).

При смяната на полетата първият минипробив бе факт, след като топка от Зверев кацна на външната част от аутлинията и заблуди Димитров, който веднага след това сбърка. Веднага след това сервисът на Димитров отново не бе фактор и след разиграване, в което Зверев натискаше, Григор сбърка в мрежата (2:5).

Българинът най-сетне бе близо до пробив, но Зверев бе в много изгодна позиция и не допусна грешка въпреки отличната защита на Димитров. Последва нова грешка в мрежата и минипробив така и не бе осъществен за българина (2:7).

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Първият мач от Централния корт в днешния ден ще бъде и първият полуфинал на сингъл при мъжете. В него един срещу друг се изправят Роман Сафиулин (Русия) и Лоренцо Музети (Италия), като срещата започва в 12:30 часа българско време. Веднага след нея ще се състои и тази на Григор!

Намиращият се под номер 20 в световната ранглиста българин се изправя срещу десетия в света германец след три поражения от него през лятото. Зверев бе по-добър и отстрани Димитров на Ролан Гарос, в Синсинати и на US Open.

Гришо цялостно играе много трудно срещу този съперник, като има шест поредни загуби от него. С изключение на първия им сблъсък (2014 година) всички останали са спечелени от Александър Зверев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички