24! С воля, класа и опит Новак Джокович срази Даниил Медведев и спечели US open 2023 (ВИДЕО)


24! С воля, класа и опит Новак Джокович срази Даниил Медведев и спечели US open 2023 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3376 0

36-годишният сърбин Новак Джокович спечели 24-тата си титла от турнирите на "Големия шлем", след като победи руснака Даниил Медведев във финала на US open 2023!

Ноле се наложи с 3-0 сета над Даниил. В отделните части - 6:3, 7:6 (5), 6:3, като двубоят продължи 3 часа и 17 минути!

ВИЖТЕ и ПРОЧЕТЕТЕ още: "Беше мой близък приятел" - емоционален Новак Джокович отдаде почит на Коби Брайънт (ВИДЕО)

По този начин Жокера изравни абсолютния рекорд на легендарната Маргарет Корт, която до момента беше единствената представителка на този спорт, печелила 24 трофея от календара на "Големия шлем".

Ключов за изхода на срещата се оказа вторият сет, който продължи невероятните 105 минути и ако беше отишъл на сметката на Медведев - сблъсъкът можеше да придобие съвсем други измерения...

Титлата е четвърта за Ноле от US open (след тези от 2011, 2015 и 2018 година), докато Даниил загуби втори финал (от общо 3) на тази надпревара (след 2019 година) и на този етап ще си остане със спомена от триумфа над Джокович през 2021-ва.

Eто и как точно се разви финалът на US open 2023:

Първи сет (48 минути)

Ноле влезе по-добре в мача и набързо поведе с 3:0, след като реализира пробив във втория гейм и впоследствие го затвърди. Даниил спря пропадането за 1:3, печелейки подаването си на 15. Последва първи по-труден сервис гейм за сърбина, при който се стигна до 40 равни, но началният му удар го измъкна за аванс от 4:1. Като цяло, често се стигаше до дълги разигравания и единствено по-добрият сервис на Джокович правеше разликата на корта.

Шестият и седмият гейм бяха спечелени от сервиращите на по 30 - 5:2. После руснакът спаси два сетбола и намали до 3:5. На своята ракета и от третата открила се възможност обаче, Новак нямаше проблеми да затвори първата част при 6:3.

Втори сет (1 час и 45 минути)

Медведев заигра малко по-агресивно и въпреки че на три пъти се стигаше до 40:40 - спечели подаването си за 1:0. Ноле бързо изравни геймовете и то на 0 - за първи път от началото на мача някой от двамата тенисисти не загуби разиграване на собствен сервис. След това световният №3 поведе с 2:1, макар и с леки затруднения. Джокович направи 2:2, отново на 0.

При 30:30 в петия гейм Даниил записа два аса - 3:2. Последва трети пореден безупречен сервис гейм за Новак и равенството бе възстановено. Седмата "партия" във втория сет бе маратонска... на четири пъти се стигна до 'deucе', а руснакът дори отрази една брейк точка и в крайна сметка пак дръпна в резултата - 4:3. 

След като показа първи признаци на умора, 36-годишният сърбин изпита затруднения при подаването си в осмия гейм (който също бе маратонски) и предостави първа възможност за пробив на съперника. Тя бе неутрализирана с умопомрачителна къса топка при изпълнение сервис-мрежа, а впоследствие геймът бе спечелен от Жокера за 4:4. 

Дойде ред и на Медведев да затвори сервис гейм на 0 - 5:4. После Джокович взе десетия на 30 за 5:5. Гейм №11 бе изпълнен с атрактивни отигравания, но първата ракета на Русия не се пропука и поведе с 6:5. След четири 'deuce'-а и един спасен сетбол, видимо измореният Ноле прати втория сет в тайбрек с кански мъки.

Тайбрек

В първите шест разигравания двамата си размениха по един минипробив и смяната на полетата дойде при 3:3. Даниил дръпна с 5:4 след неописуеми изпълнения на корта, а Новак изравни до 5:5 чрез серия от настоятелни бекхенди по диагонала. В крайна сметка, ветеранът демонстрира класата и опита си в следващите две точки и спечели втория сет със 7:5. 

Трети сет (44 минути)

*Преди началото му Джокович се прибра в съблекалнята, а Медведев повика лекар, който масажира лявото му рамо.

Бърза размяна на геймове - 1:1. Ноле дръпна с 2:1, печелейки подаването си на 30. При едно от разиграванията Даниил изгуби баланс и падна на корта. Сърбинът прескочи мрежата и му подаде ръка да се изправи, но руснакът не я пое. В четвъртия гейм Джокович осъществи пробив (едва втори в целия мач) на 15 и поведе с 3:1. 

Противно на очакванията, Ноле не затвърди брейка и загуби сервис гейма си на 15 - 2:3. Медведев поведе с 30:0 в шестата "партия", но допусна шокиращ обрат - 4:2 за Жокера.

Този път рекордьорът по титли от "Големия шлем" бе безкомпромисен - гейм на 0 и 5:2. Медведев намали изоставането си на 3:5, но в деветия гейм Джокович затвори мача и така спечели своята 24-та титла от "Големия шлем". 

Пълна статистика от финала на US open 2023

*Джокович - Медведев

Асове - 4:6

Двойни грешки - 6:6

% вкаран 1-ви сервис - 55:65

Спечелени точки на 1-ви сервис - 82:71 процента

Спечелени точки на 2-ри сервис - 54:38 процента

Спасени брейк точки - 2/3 срещу 3/6

Уинъри - 38:32

Непредизвикани грешки - 35:39

Общо спечелени точки - 118:97

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички