Започва 39-ото Световно по художествена гимнастика с домакин София


Започва 39-ото Световно по художествена гимнастика с домакин София
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1916 0

България за 4-ти път ще е домакин на световно първенство по художествена гимнастика, което започва днес. Шампионатът, който ще се проведе в „Арена Армеец“, е от изключително значение, като медалистите от него получават квоти за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Надпреварата ще продължи до 18 септември.

Девет комплекта медали ще бъдат раздадени в българската столица. Пет в индивидуалното (на обръч, топка, бухалки, лента и многобой), три при ансамблите (на 5 обръча, на 3 ленти и 2 топки и в многобоя). Ще бъде присъдена и отборна купа въз основа на резултатите в индивидуалното и ансамблите.

България ще разчита на медали от участничката на Игрите в Токио 2020 и двукратна европейска вицешампионка Боряна Калейн и 17-годишната дебютантка на Стиляна Николова, бронзовата медалистка в многобоя на Европейското през юни.

Ансамбълът е в състав София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, Женина Трашлиева и Маргарита Василева. От момичетата на Весела Димитрова също се очакват радостни моменти.

Сред другите изявени имена са това на европейската шампионка Дария Атаманов (Израел), която едва на 16 години е готова да наследи олимпийската шампионка от Токио 2020 Линой Ашрам, както и италианката София Рафаели, двукратна международна медалистка. Тук е и ансамбълът на Италия, олимпийски бронзов медалист.

Шампионатът в София стартира в днес с квалификациите и финалите на обръч и на топка. БНТ ще излъчи 23 часа ефир, в т.ч. всички финали в надпреварата. А ето как Илиана Раева обобщи Световното през 2021-ва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички