Владимир Путин обвини МОК в "груба расистка, етническа дискриминация"


Владимир Путин обвини МОК в "груба расистка, етническа дискриминация"
Снимка: принтскрийн/YouTube/Комсомольская Правда

1459 0

Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че използва Олимпийските игри като форма на "етническа дискриминация".

"Самите игри могат да се използват като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката, заяви Путин, цитиран от руската държавна информационна служба ТАСС. - И като груба и всъщност расистка, етническа дискриминация".

Миналата седмица МОК наложи забрана на Руския олимпийски комитет за нарушаване на Олимпийската харта, след като той обяви за свои членове регионалните спортни организации в окупираните области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие. А те би трябвало да са под ръководството на Националния олимпийски комитет на Украйна.

Участието на руски спортисти в международни спортни прояви предизвиква разгорещени дебати след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. По-рано тази година МОК реши, че на руските и беларуските спортисти ще бъде разрешено да участват в игрите, стига да го направят като т.нар. неутрални спортисти, без придружаващ национален флаг или химн.

Днес Путин заяви, че участието в спортни събития трябва да бъде "човешко право", но вместо това се е превърнало в "привилегия".

"Научихме, че поканата за участие в игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а вид привилегия, която може да бъде спечелена не със спортни резултати, а с някои политически жестове, които нямат нищо общо със спорта", каза политикът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички