УЕФА се произнесе: Пътят до Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико е ясен!


УЕФА се произнесе: Пътят до Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико е ясен!
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

1513 0

От Централата на УЕФА разясниха какъв ще бъде пътят за европейските селекции към Световното първенство по футбол през 2026, на което домакин ще бъдат страните на САЩ, Мексико и Канада. Информацията, разбира се, касае и националния отбор на България по футбол, който не е участвал на най-голямата футболна сцена от 1998 година насам.

Неотдавна стана ясно, че участниците за Мондиал 2026 ще се увеличат от 32 на 48. Квалификационната кампания в Европа ще започне през март 2025 г. с групова фаза. Началният етап ще завърши 8 месеца по-късно - през ноември, когато традиционно приключват квалификациите за големи форуми. УЕФА ще разпредели отборите в 12 групи от по четири или пет отбора, като за Мондиал 2026 ще се класират директно само победителите в групите.

Останалите четири "билета" за САЩ, Мексико и Канада ще бъдат подпечатани през март 2026 година в четири плейофни четворки - с една повече от тези, които бяха за Мондиал 2022.

В плейофите ще влязат отборите, завършили на второ място в своята квалификационна група - 12 на брой. Към тях ще се прибавят най-добрите четири състава от Лигата на нациите - издание 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 отбора трябва да минат през жребий, който ще отреди осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири места от зона "УЕФА" за Мондиал 2026. Квалификационният формат "12+4" все още не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА съобщиха, че именно това ще бъде предложението от Нион към Цюрих.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Уефа преименува Лигата на конференциите едва 2 години след неиния старт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички