УЕФА отново се готви да "разтърси" международния футболен календар


УЕФА отново се готви да "разтърси" международния футболен календар
Снимка: Getty Images

1006 0

В сряда (25.01) Изпълнителният комитет на УЕФА, в Нион, ще разгледа любопитна първа точка от дневния ред. И тя е свързана с националните отбори след Евро 2024. Има две големи реформи пред футболната централа, които ще засегнат календара на националните отбори.

Първата е новата квалификация за световно първенство, която от 2026 г. ще има 48 участници и 16 места за европейските отбори, а не досегашните 12. Има два варианта, които Изпълнителният комитет разглежда за промяна на квалификационна фаза. Предложението, което има най-голяма тежест, е да се създадат 12 групи от четири или пет отбора и първите 12 да се класират директно. Останалите четири места ще дойдат от плейофите.

Всяка промяна по пътя към Световното първенство през 2026 г. ще бъде придружено от намаляване на броя на мачовете. Нещо, което се счита за фундаментално по пътя към Мондиала в САЩ, Канада и Мексико. Това е точка, с която всички членове са съгласни, като се има предвид броят на двубоите, които са неравностойни и не привличат почти никакъв интерес.

Другата голяма промяна ще дойде в Лигата на нациите. Новият календар на надпреварата ще включва още два мача. Вместо най-добрите отбори, както бе досега, да се класират директно за Финалната четворка, то след груповата фаза ще бъде създаден плейоф, който ще включва подгласниците в групата. Победителите от тези плейофи ще играят във Финалната четворка.

Мачовете на националните отбори между най-добрите в Европа са най-атрактивни и в УЕФА са наясно с това. Както беше предложено по-рано, няма да има разширяване на Европейското първенство до 32 отбора от 2028 г. От УЕФА смятат, че тя няма много смисъл и ще намали стойността на вече успешен турнир. А кое свое правило ще променят от УЕФА, за да избегнат опасен прецедент - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички