"Тежко е, аутсайдер съм": Нургюл Салимова пред огромно предизвикателство, но вярва в успеха


"Тежко е, аутсайдер съм": Нургюл Салимова пред огромно предизвикателство, но вярва в успеха
Снимка: БГНЕС

3418 0

Една от най-силните български шахматистки и голяма надежда на страната ни в този спорт - Нургюл Салимова, даде обширно интервю. Тя говори основно за голямото предизвикателство, което стои пред нея - Турнира на претендентките.

Салимова призна, че подготовката е трудна, защото на състезанието ще са седем от най-силните състезателки. Залогът пък е пряк сблъсък за световната титла при жените през 2025-а година срещу действащата шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

"Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир" - започна Салинова.

Още: Отново прослави България: Нургюл Салимова получи покана за елитен турнир по шах

Турнирът на претендентките ще се състои в периода 2-25 април в Торонто, Канада. Самата тя отчита, че е най-ниско ранкираната участничка, както и че е най-млада от всички. Въпреки това не се притеснява да е в ролята на аутсайдер.

Нургюл Салимова за големите цели пред себе си

Нургюл Салимова мечтае на едро

"Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 човека, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло. Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане.

За мен винаги е най-важно да съм в добро настроение. Това наистина прави огромна разлика в моята игра и смятам, че ако се чувствам добре физически и психически и ако съм спокойна за другите неща – организационни и лични, мисля, че ще се представя добре. Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като той е много труден с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също така, че надпреварата е част от процеса, моята главна цел е да стана гросмайстор за мъже, така че това е просто стъпка към тази цел" - споделя тя.

Още: Нургюл Салимова бе близо, но остана без медал от Световното по ускорен шах

Нургюл призна още, че за първи път ще участва на състезания от сериите Гран при. Освен това тя коментира ролята на Антоанета Стефанова в националния отбор на България, като се изказа доста ласкаво за своята сънародничка и лидер на тима.

Салимова се изказа ласкаво за Антоанета Стефанова

Салимова се изказа ласкаво за Антоанета Стефанова

"Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди това съм в Гран при сериите при жените, където също участват най-добрите жени в света, това също е ново за мен, за първи път ще участвам в тези серии. Разбира се, и много други турнири, които са всяка година, но най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите.

се още лидер на отбора е Антоанета Стефанова, разбира се. Тя е много опитна състезателка, световна шампионка. Нейното присъствие в отбора много помогна, въпреки че аз взех златен медал на моята дъска, но тя беше лидер на отбора, тя беше на първа дъска, където е много трудно да се играе при решаващи мачове, когато знаеш, че ти си капитан на отбора. Много съм щастлива с моя резултат, но вярвам, че когато двете сме в отбора се получават добри неща и се надявам, че ще бъде така и за Олимпиадата в Будапеща. Надявам се, че ще запазим същите взаимоотношения за Олимпиадата и с останалите момичета в отбора и треньора Петър Арнаудов" - завърши тя пред БГНЕС.

Още: Голямата мечта на Нургюл и "странният" метод на работа: Салимова сподели тайните за успеха

Преди по-малко от месец пък фантастична Нургюл Салимова стартира силно, но малшанс я изпрати извън топ 20 на Европейското по блиц шахмат.

Специално: Не е само титлата за България - Нургюл Салимова с уникален златен медал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички