Приключи ли доминацията? Класацията на SportLive за най-добър през 2018 година


Приключи ли доминацията? Класацията на SportLive за най-добър през 2018 година
Снимка: Sportlive/ колаж

2862 0

В края на годината е време за класации, а ден преди Коледа екипът на Sportlive.bg ви представя своите предложения за най-добър футболист през изминаващата 2018 година. Ето и предложенията на хората, които се грижеха да сте максимално добре информирани за случващото се в света на спорта:

ИВО ВЕЦЕВ

1. Рафаел Варан - Странно е човек, който в една година спечели и Шампионска лига, и световна титла, да не спечели награда като "Златната топка". Варан беше с ключова роля за триуфна на Реал, а след това и този на Франция. След Световното не се представя на особено добро ниво, но рядко есенно-зимната форма на футболисти има значение за индивидуална награда. Варан не получи достатъчно "любов" от гласуващите както за наградата на ФИФА, така и за "Златната топка", затова получава и моето първо място. Ако извадите Варан от Реал и Франция, титлите щяха да имат други носители. Толкова е просто.

2. Лука Модрич - Най-важният играч в халфовата линия на Реал Мадрид и лидерът на сензацията на Мондиал 2018 Хърватия. От началото на сезона не се представя никак добре и е в основата на по-слабия старт на "белия балет" през този сезон. Модрич заслужи всички награди, които получи. Но слабият есенен дял от шампионата остави много фенове на футбола с грешни впечатляния за опитния халф.

3. Мохамед Салах - Меси, Роналдо, Гризман, Мбапе и още поне толкова футболисти заслужават място в топ 3. Но Салах направи феноменален сезон, а в края на 2018 година отново навлезе във форма, доказвайки че не е "чудо за един сезон". Салах вече попада в графата "реализатори" - етикет, който никой не е очаквал да притежава след само сезон и половина в Ливърпул. Фантастичен футболист и, ако продължава така, със сигурност основен кандидат за "Златна топка".

РОСИТА ИВАНОВА

1. Кристиано Роналдо -  Футболистът на Ювентус направи пореден силен сезон, носейки още фланелката на Реал Мадрид. Роналдо помогна на „белия балет“ да вдигнат трета поредна титла в Шампионска лига и да сътворят немислимото, за да влязат в историята. Никой няма повече попадения през сезон 2017/18 от него – 54. Кристиано стана голмайстор на Шампионска лига за шеста поредна година с 15 точни удара.

Стана първият играч с гол във финалната фаза на осем поредни големи първенства с националния отбор. Негов е най-красивият гол за сезона срещу настоящия му тим Ювенус, както и респектиращият хеттрик срещу Испания на Мондиала. Има случаи, когато цифрите не са достатъчно, но в случая на Роналдо те са повече от голямо доказателство. На 33 години и продължава да е един от водещите, показвайки на другите колко трудно би било да подържат подобна форма вече 10 години.

2. Лука Модрич -  И докато редица футболни специалисти и фенове очакваха Неймар да притесни големите Роналдо и Меси, то Модрич го изпревари. Той доказа, че е истински виртуоз и го направи не само в Реал Мадрид, но и в хърватския национален отбор. Бе основната движеща сила на Световното първенство по футбол, което му гарантира и „Златната топка“. Освен с тези неща, той завинаги ще остане в историята и като играча, нарушил хегемонията на Меси и Роналдо.

3. Антоан Гризман - Французинът направи един впечатляващ сезон, но въпреки това остана малко встрани. Той успя да спечели Лига Европа с Атлетико Мадрид и да стане световен шампион с Франция. Бе пренебрегнат в много от футболните класации, а за и двете отличия имаше важна роля, тъй като бе неизменна част от съставите. Това до известна степен доказа, че ако си част от отбори като Барселона или Реал Мадрид, би било по-лесно да се добереш до отличие. Гризман обаче избра да остане при „дюшекчиите“ и ще трябва да се доказва постоянно, за да се изкачи до челните места.

СТЕФАН ЙОРДАНОВ

1. Лука Модрич - футболистът, който прекрати господството на Роналдо и Меси. Най-успешната година на Лука в спортен план го изпрати на върха във всички престижни класации, а индивидуалният принос, който оказа както на клубно, така и на национално ниво, е повече от впечатляващ.

Виртуозът в средата на терена бе "движещият механизъм" в състава на Реал Мадрид през последната година, извеждайки тима до трети пореден трофей в най-големия европейски клубен турнир - Шампионска лига. Месец по-късно халфът достигна своята кулминация на тревното игрище, отвеждайки скромната, като население и територия, Хърватия през дългия и тежък път на Мондиал 2018, за да достигнат до заветния финал в турнира.

2. Мохамед Салах - феноменално - така можем да определим представянето на египтянина през последната година. Голмайсторът на Висшата лига за сезон 2017/18 не само не спираше да бележи (32 гола в шампионата), но и бе сред най-добрите отборни играчи на Острова, заедно с другите две лица в атакуващото трио на "червените" - Садио Мане и Роберто Фирмино.

Египтянинът изведе мърсисайдци и до финал в Шампионска лига, което само по себе си е впечатляващо за английския гранд, който през последните години често дори не попадаше в самия турнир. През последните мачове нападателят продължи резултатното си представяне, като отново оглави оспорваната класация при голмайсторите в Англия.

3. Килиан Мбапе - 19-годишен, а вече световен шампион. Неколцина футболисти в историята на спорта могат да се похвалят с нещо подобно, особено като имаме предвид и безспорното влияние, което оказа Мбапе на успеха на Франция.

Французинът бе сред топ реализаторите на Стария континент както във френското първенство, така и в Шампионска лига. С подобна игра, на такава крехка възраст, Мбапе даде сериозна заявка за своето бъдеще на футболния терен, а в допълнение и на трофеите му през 2018-а... то мястото му сред първите трима е неоспоримо.

БОЖИДАР АЛЕКСАНДРОВ

Кристиано Роналдо - Кристиано Роналдо е единият от двамата играчи в света, който напълно заслужено може да бъде номиниран за играч №1 в света във всяка една класацията до края на кариерата си. Португалецът отдавна си е спечелил статута на легенда в световния футбол.

През изминалия сезон Роналдо изигра поредния си силен сезон в любимия си турнир - Шампионска лига. Там той изведе Реал Мадрид до трета поредна титла в турнира, а през лятото осъществи трансфер в Ювентус. Поредното доказателство за това колко легендарен играч е CR7 е фактът, че на 33 години той бе продаден за 105 милиона евро.

Лионел Меси - С абсолютно същия статут - "легенда" - може да се похвали и Лионел Меси. Другият играч, който заслужава място във всяка една класация е капитанът на испанския шампион Барселона.

Ла Пулга троши рекорд след рекорд в испанската Примера Дивисион, бележи постоянно и води тима си уверено към поредната титла в страната. Въпреки че през миналия сезон спечели титлата и Купата в Испания, това се оказа недостатъчно за него да се класира в призовата тройка на Златна топка и изненадващо за футболния свят остана на 5-а позиция.

Антоан Гризман - Ако някой друг играч също заслужаваше наградата Златна топка толкова, колкото и Лука Модрич, това е нападателят на Франция и Атлетико Мадрид Антоан Гризман. Това бе най-силният сезон в историята на нападателя, който спечели Лига Европа, Суперкупата на Европа и Световното първенство в рамките на няколко месеца.

Гризман бе истински лидер както за клубния си отбор, така и за родината си. Той вкара четири гола на Мондиал 2018, още осем гола в европейските клубни турнири и 19 попадения в Ла Лига, което обаче изненадващо се оказа недостатъчно за най-ценното индивидуално отличие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички