Шефът на тотото се защити: На печалба сме, смяната ни е политическо решение


Шефът на тотото се защити: На печалба сме, смяната ни е политическо решение
Снимка: БГНЕС

831 0

"Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на ММС", това обяви изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров, който днес ще бъде освободен от своя пост от министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Василев изрази недоволство от финансовите резултати на тотото в последните години и обяви, че днес ще се премине към смяна на управата. "Печалбите на тотализатора за последните шест години: за 2021 общата печалба ще бъде 53 милиона лева - това е сумата от платените към ММС средства плюс останалите средства след всички разходи - данъци, заплати и т.н. За 2020 година печалбата е 38,5 милиона лева."

"За предишните години има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите, които са върху ММС, пак се получава положителен резултат. Ако реално погледнем нещата като финансови параметри, тотото не е на загуба, загубата е била само счетоводна. Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на ММС", каза Петров на извънредна пресконференция днес.

"Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението, ние можем да разпространявам само в нашите тото пунктове, не можем да продаваме на каса. Ако държавата има интерес, ние можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно няколко пъти отчисленията и данъците, така че абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, да има изцяло пари за федерациите, за зали, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме", допълни той.

"Тотализаторът е обект на всякакви проверки, АДФИ, Сметната палата, ДАНС ни проверяват по Закона за мерките за спиране на пари, имаме и проверка от НАП, която тече от март миналата година. Така че тотализаторът е едно от най-проверяваните дружества в държавата", каза още Петров, който допълни, че няма представа кой ще бъде негов наследник на позицията.

“Този път от ръководството на министерството ни помолиха да не правим жалби за вписването. И аз се съгласих, това е политическо решение, има коалиционно споразумение. Защото не може постоянно да се съдим - това е толкова изморително. Цяло лято обикаляме по съдилища. Щом има редовен кабинет и искат да си тръгнем, ние приемаме това решение”, заяви шефът на тотализатора, който в 15:00 часа днес има насрочена среща с министър Василев, на която двамата ще обсъдят въпроса.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Ла Лига

Момчето, което пази планетата, мисли няколко хода напред и благодари, че го отхвърлят

През лятото на 2020 година Барселона отдели от бюджета си 5 милиона евро и плати на Лас Палмас за привличането...

Реклама
Най-четени новини

виж всички