Сензационна победа на родна земя за Алекс Арунбуру във втория етап на Обиколката на Баските


Сензационна победа на родна земя за Алекс Арунбуру във втория етап на Обиколката на Баските
Снимка: Getty Images/Guliver

898 0

Алекс Арунбуру от тима на Astana успя да се откъсне в последните 10,5км от днешния етап от Обиколката на Баските и никой не го хвана до финала. Така баскът спечели първата си победа от световния тур и то на родна земя.

Етапът започна в град Зайа на югоизток от Билбао, като включваше три категоризирани височини и финален километър със 7,4% среден наклон. Веднага след започването на етапа, група от 11 състезатели направиха атака в опит за откъсване, но бързо бяха прихванати. Почти веднага след това, други шестима направиха ход към опит за откъсване. Вторият опит се оказа успешен и така Куинтен Херманс (IWG), Мартин Тусвелд (DSM), Бен Гащауер (AG2R), Джон Ирисари (Caja Rural), Оскар Кабедо (Burgos-BH) и Микел Итурия (Euskaltel) се откъснаха пред основната група. След скоростни 25км, Кевин Венмерке (DSM) успя да прихване бегълците, така от DSM имаха двама колоездачи в откъсването.

115км преди финала, групата на бегълците беше натрупала аванс от близо 3’30” пред основната група. Отборите на Jumbo-Visma и Movistar контролираха темпото в групата. С наближаване към втората половина от етапа, която беше и доста по-стръмна, от основната група започнаха да карат по-бързо и да стопяват разликата с откъсналата се такава.

70км преди финала, разликата падна на под 3 минути, като все още Movistar и Jumbo-Visma работеха начело на групата. При започване на първата височина от 3-та категория, бегълците навлезнаха с аванс от 2’45.

След приключване на височината, основната група стопи още близо минута от преднината на откъсналите се състезатели. Отборите на Trek и Bahrain Victorious се намесиха. в челните позиции на групата . Така при започване на спускането след височината “Bezi”, разликата между двете групи беше около 1’40”.

След спускането, колоездачите отново се завърнаха в град Зайа, където започна и днешния етап. 39км до финала, бегълците имаха аванс от 1’35”. Микел Итурия спечели втория междинен спринт, а Кевин Венмерке и Бен Гащауер останаха на втора и трета позиция. Веднага след това от основната група започнаха отново да намаляват аванса на откъсналата се група. 30км преди финала, разликата падна под 1 минута.

Вилко Келедерман (Bora-Hansgrohe) претърпя падане, след което целия отбор на Bora спря, за да изчака своя лидер и да го върне обратно в битката за позиции. Това се случи при малко над 25км преди финала. В същото време от Ineos излезнаха начело на основната група.

Във финалните 22км, при започване на последната височина за деня, бегълците имаха аванс по-малък от 30 секунди. Оскар Кабедо се откъсна от останалите бегълци и така остана еднолично начело на етапа. Останалите от откъсналата се група бяха прихванати бързо след започване на изкачването “La Asturiana”.

Давид Годю (Groupama FDJ) направи атака, като Тадей Погачар (UAE) и Ричард Карапаз (Ineos) го последваха мигновенно. Тримата почти веднага застигнаха и задминаха Кабедо, но за нещастие Карапаз претърпя падане на един от хлъзгавите завои, като така изостана от другите двама лидери.

Акцията на Годю и Погачар продължи малко над 2км, когато малка група водена от Майкъл Уудс (Israel StartUp) и Примож Роглич (Jumbo-Visma) успя да ги застигне. Така група от около 20 състезатели се събра отново.

2км преди приключване на височината, Макс Шахман (Bora-Hansgrohe) направи нова атака, Роглич го прихвана и двамата успяха да се откъснат на малък аванс от останалите. Малко след това и Серхио Игита (Education First Nippo) и Брендън Макнълти (UAE) се присъединиха към двамата. Четиримата заедно преминаха през височината и започнаха последното спускане към финала.

При оставащи 10,5км, малката група водена от Погачар и отбора на Astana застигнаха четиримата откъснали се колоездачи, след което Алекс Арунбуру (Astana) се откъсна сам пред лидерската група.

Арунбуру успя да натрупа аванс от над 20 секунди пред преследвачите си при оставащи 7км. В първата група продължиха да се ослушват, което позволи на Арунбуру да увеличи разликата си на над 35 секунди на 2,5км от финала.

Авансът на Арунбуру намаляваше главоломно в последните метри, но все пак той успя да финишира на 15 секунди пред лидерсаката група и да спечели етапа. Втори завърши неговият съотборник от Astana - Омар Фрайле, а трети остана Тадей Погачар. Роглич финишира на шесто място, като така успя да запази лидерската фланелка в състезанието.

Топ 10 от етап 2:

1.Алекс Арунбуру (Astana) 3:45’32”

2.Омар Фрайле (Astana) +0’15”

3.Тадей Погачар (UAE) st

4.Давид Годю (Groupama FDJ) st

5.Майкъл Уудс (Israel StartUp) st

6.Примож Роглич (Jumbo-Visma) st

7.Максимилян Шахман (Bora-Hansgrohe) st

8.Микел Ланда (Bahrain Victorious) st

9.Серхио Игита (EF Nippo) st

10.Алехандро Валверде (Movistar) st

 

Топ 10 в генералното класиране:

1.Примож Роглич (Jumbo-Visma) 4:03’04”

2.Алекс Урунбуру (Astana) +0’05”

3.Брендън Макнълти (UAE) +0’06”

4.Тадей Погачар (UAE) +0’24”

5.Адам Йейтс (Ineos) +0’28”

6.Максимилян Шахман (Bora-Hansgrohe) +0’31”

7.Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma) +0’32”

8.Омар Фрайле (Astana) +0’34”

9.Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe) +0’40”

10.Пейо Билбао (Bahrain Victorious) +0’42”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички