Роглич надделя над Погачар в първия етап от Обиколката на Баските


Роглич надделя над Погачар в първия етап от Обиколката на Баските
Снимка: Getty Images/Guliver

1205 0

Примож Роглич направи много силна втора половина в първия етап на Обиколката на Баските, като така успя да се поздрави с победата. Това беше и първи състезателен ден за Примож след двете му жестоки падания в последния етап на Париж-Ница през миналия месец.

Първият етап в обиколката на Баските беше бягане по часовник по улиците на Билбао с дължина 13,9км, но с две височини с 11 и 19% наклон. Първото изкачване се намираше непосредствено след старта, а второто беше на финала, което предразполагаше към високо темпо още от първия метър.

Примож Роглич (Jumbo-Visma) беше сред първите стартирали колоездачи. Роглич премина през етапа за 17’17”, което го постави на първо място във временното класиране.

Изминаха доста състезатели, сред които и такива с претенции за генералното класиране, които дори не успяха да се доближат до времето на Роглич. Бауке Молема (Trek) финишира на изоставане от 1’25” от временния лидер, Макс Шахман (Bora-Hansgrohe) записа 17’48”, което го постави на второ място във временното класиране. Естебан Чавес (Bike Exchange) пък остана на цели 1’38”, като така зае 19-то място преди да са изминали и половината колоездачи.

Един от местните колоездачи, който има и претенции за генералното класиране - Пейо Билбао от Bahrain Victorious, изостана с пасив от 0’38” със само секунда по-бърз от Якоб Фулсанг (Astana) и на две секунди зад Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe). Силен резултат записа съотборника на Роглич в Jumbo-Visma - Йонас Вингегаард, който временно беше втори с време от 17’35”.

Следваха двама претенденти за генералната победа от отбора на Ineos. Единият от тях беше Ричард Карапаз, който финишира с време от 18’02” на 45” от Роглич и с 12-и резултат за момента. Другият беше Тао Харт, който изостана дори още повече с време от 18’25” на 1’08” зад лидера.

Брендън Макнълти (UAE) изпревари Роглич с 5 секунди на междинната контрола, но не успя да запази своя аванс до финала и завърши само на 1,5 секунди зад Роглич с време от 17’19”. Оставаха само четирима колоездачи, които могат да се намесят в битката за генералната победа. Това бяха ветеранът Алехандро Валверде (Movistar), действащия шампион в Обиколката на Баските - Йон Изагире (Astana), Адам Йейтс (Ineos) и Тадей Погачар (UAE).

Адам Йейтс изоставаше само на 7 секунди от Роглич на междинната контрола, но на финала пристигна с пасив от 28 секунди и време от 17’45”.

Валверде пък финишира с изоставане от 43 секунди, което ще го постави в трудна ситуация за следващите етапи.

Йон Изагире, който е тук, за да защитава титлата си, завърши за 18’26” на цели 1’09 зад Роглич.

Последният стартирал състезател беше Тадей Погачар. Погачар тръгна мощно и на междинната контрола премина с 2 секунди по-бързо от Роглич, но във втората половина загуби цели 30 секунди от сънародника си, като финишира за 17’45” , което му отреди седмото място в класирането.

Така Роглич спечели етапа и поведе в генералното класиране след първия ден.

Топ 10 в етап 1:

1 Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:17:17

2 Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates 0:00:02

3 Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma 0:00:18

4 Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma 0:00:24

5 Patrick Bevin (NZl) Israel Start-Up Nation 0:00:28

6 Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers 0:00:28

7 Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 0:00:28

8 Ide Schelling (Ned) Bora-Hansgrohe 0:00:29

9 Alex Aranburu (Spa) Astana-Premier Tech 0:00:30

10 Max Schachmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:00:31

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички