Каспер Асгрен спечели Обиколката на Фландрия!


Каспер Асгрен спечели Обиколката на Фландрия!
Снимка: Getty Images/Guliver

787 0

Каспер Асгрен (Quick Step) успя да победи Матю Ван Дер Пул (Alpecin Fenix) във финален спринт, за да спечели най-голямата победа в кариерата си за момента.

Тазгодишната Обиколка на Фландрия беше с дължина от 263,7км и цели 19 категоризирани изкачвания, от които голяма част с павирани участъци.

В първите километри след старта групата се движеше заедно без разкъсвания и в спокойно темпо.

Откъсването стана факт 14км след старта, като 7 състезатели се откъснаха пред останалите. Това бяха Щефан Бизегер (Education First Nippo), Нико Денц (DSM), Хуго Хуле (Astana), Йеле Уолис (Cofidis), Матайс Паасшенс (Bingoal), Фабио Ван Ден Боше (Sport Vlaanderen) и Матияс Ноорсгаард (Movistar). Бегълците бързо започнаха да трупат голям аванс, тъй като никой отбор в основната група не се беше захванал да догонва.

181км преди финала, авансът на бегълците беше надхвърлил 10-те минути (10’10”), като все още никой отбор не се беше заел да догонва. Малко преди това, двама колоездачи бяха дисквалифицирани, поради сбутване и пререкания помежду им, това бяха Ото ВанГарде от Alpecin Fenix и Евгени Фьодоров от Astana.

Отборът на Quick Step излезнаха начело на основната група, Тим Деклерк задаваше темпото най-отпред, което доведе до намаляне на разликата от бегълците. В същото време, откъсналата се група навлезе в първото от общо трите преминавания през павираното изкачване “Oude Kwaremont”, дългото 2,2км изкачване е известно с колоритните и многобройни фенове, които събира ежегодно.

Отборите на Quick Step, Jumbo-Visma, Alpecin Fenix, Bora Hansgrohe и Ineos имаха представители сред първите позиции на основната група. Всеки от отборите с претенции за победа имаше състезатели начело на групата, като така допринасяха за намаляване на аванса от откъсналата се група. При оставащи 126км, разликата възлизаше на малко над 9 минути.

На 95км от финала, при навлизане в 8-то от общо 19-те изкачвания, разликата между бегълците и фаворитите беше 5’40”. Щефан Кюнг (Groupama FDJ) и Давиде Балерини (Quick Step) водеха основната група в изкачването с наклон от 12%.

При оставащи 80км и 3’15” аванс на бегълците, тимът на Ineos начело с Люк Роу, излезнаха най-отпред на групата.

Голяма катастрофа предизвикаха двама от състезателите на Alpecin Fenix, след сбутване. Заедно със себе си, те въвлякоха Каспер Асгрен и Жулиян Алафилип от Quick Step, както и още доста други колоездачи.

56км преди финала, бегълците навлезнаха за втори път в изкачването “Oude Kwaremont” с аванс от 1’40”. Последва нова катастрофа, в която отново от Quick Step бяха въвлечени, което доведе до загубата на Тим Деклерк, Деклерк не успя да се завърне в първата група, за да помага на своите съотборници.

Павираните участъци доведоха до много разкъсвания на основната група, като всички фаворити за победата се намираха в първата разкъсала се група, която наброяваше около 15 състезатели. Матю Ван Дер Пул и Каспер Асгрен се впуснаха в атака по паветата, но Вут Ван Ерт успя да ги прихване.

На 45км от финала, Щефан Бизегер беше останал единствен от първоначалните 7 бегълци. Бизегер имаше аванс от 25 секунди пред групата на фаворитите. Алафилип пробва атака, която доведе до застигане на Бизегер, а Ван Ерт отново се наложи да догонва атаката. При оставащи 40км, Алафилип, Пидкок, Ван Дер Пул, Ван Ерт, Марко Халер, Каспер Асгрен и Дилан Тьонс останаха пред всички останали.

Няколко километра след това, Пидкок беше “изръсен” на една от поредните павирани височини. Така начело на групата останаха 6 състезатели.

Каспер Асгрен направи силна атака на 25км от финала, която доведе разкъсване на лидерите. Единствено Ван Ерт и Ван Дер Пул успяха да прихванат Асгрен, така тримата се откъснаха еднолично на начело. При 20км до финала, авансът на тримата беше от 25 секунди.

Последва атака на Матю Ван Дер Пул, която доведе елиминиране на Вут Ван Ерт, който не успя да хване атаката. Така Ван Дер Пул и Асгрен останаха сами начело. 12км преди финала, двамата лидери преминаха през последното изкачване “Paterberg” с аванс от над 30 секунди.

Ван Ерт беше прихванат от първата група на преследвачите, в която бяха Грег Ван Авермет, Дилан Ван Барле, Яспер Щойвен, Антони Туржи, Тиж Бенот и Флориян Сенехал.

На само 5км от финала, двамата лидери имаха аванс от 32” пред преследвачите си. При близо 3км до финала, Грег Ван Авермет атакува от трета позиция, като само Яспер Щойвен го последва.

Асгрен взимаше повече смени начело в последните километри, но при навлизане в последните 1000м Каспер Асгрен се залепи зад каплата на Матю Ван Дер Пул. Никой от двамата не смееше да тръгне пръв да спринтира.

Все пак, Асгрен пръв отвори спринта на 300 метра преди финала, изравни се с Ван Дер Пул и успя да го изпревари в последните 100 метра, в които Ван Дер Пул не успя да отговори на атаката.

В битката за трето място, Грег Ван Авермет успя да надделее над Яспер Щойвен. Себ Ванмарке спечели спринта между преследвачите и се нареди на 5-о място, а Ван Ерт, който през целия ден се налагаше да застига и прихваща атаки остана 6-и.

Топ 10 в Обиколката на Фландрия:

1.Каспер Асгрен (Quick Step)

2.Матю Ван Дер Пул (Alpecin Fenix)

3.Грег Ван Авермет (AG2R)

4.Яспер Щойвен (Trek)

5.Себ Ванмарке (Israel StartUp)

6.Вут Ван Ерт (Jumbo-Visma)

7.Джани Вермеерш (Alpecin Fenix)

8.Антони Туржи (Total Direct)

9.Флориян Сенехал (Quick Step)

10. Дилан Ван Барле (Ineos)

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички