Руски лекар от Шалке се грижи за хандбалните национали на България


Руски лекар от Шалке се грижи за хандбалните национали на България
Снимка: bulgarianhandball.eu

1380 0

Юрий Золтаревский, който работи в спортната клиника на Шалке, се грижи за мъжките ни национални гарнитури по хандбал. Той е на 49 години, роден е в Русия, но от 25 години живее в Германия. Юрий бе част и от щаба на Виктор Симеонов за Европейския шампионат за младежи до 20 години във Варна.

Золтаревский работи като рехабилитатор и терапевт в клиниката на Шалке Гелзенкирхен, основно със спортисти от областта на хандбала, футбола и баскетбола. Вече 7 години работи с няколко немски хандбални клуба - Шалке, VFL Gladbeck и HSG am Hallo Essen. От 2016 година е неизменна част от българските отбори по хандбал.

А как попада в България?

„Работех с хандбалния отбор на Шалке Гелзенкирхен, като по това време в Германия играеха двама българи – Росен Колев и Николай Найчев, които ме помолиха да се присъединя към националния отбор на България и да помогна за подготовката и доброто му представяне. Освен това Найчев бе с контузия на ръката и имаше нужда от постоянни грижи. Всички в България са много добре настроени към мен. Получавам подкрепа, както от състезателите и треньорите, така и от Българската федерация по хандбал в лицето на президента й Росен Добрев и генералния секретар Теодор Илиев. С всички се работи много професионално и на високо ниво. Имам цялата подкрепа на федерацията, осигуряват ми всичко, от което имам нужда, за да мога да се грижа максимално добре за българските отбори“, разказва Юрий.

„Отборите ни са много доволни от неговата работа. Абсолютен професионалист е“, казва пък Теодор Илиев.

Золтаревский коментира и организацията на големите първенства в България през последните години и отзивите, които е получил от другите отбори.

„Що се касае за организацията на събитията и в частност на този турнир, то мога да кажа, че всичко е на много добро ниво. Отборите са доволни, всичко е организирано много добре – настаняване, логистика, трансфер, мачовете се провеждат в много добра зала, въобще всичко е направено на много високо ниво“, казва докторът.

След края на Европейския шампионат, Юрий се върна в Германия, където ще работи 2 седмици в клиниката си, а в края на месеца заминава с баскетболния отбор на Германия до 18 години на турнир в Турция.

„За националния отбор на Германия работя за пръв път, но съм работил с баскетболните тимове на Шалке и Херта Льовен“, завършва Юрий.

В момента е паузата между двата Европейски шампионата по хандбал за младежи до 20 години във Варна, които за пръв път се провеждат в един и същи град.

Вторият турнир е 16 до 24 юли, като в него участват отборите на Израел, Литва, Гърция, Люксембург, Великобритания, Република Северна Македония, Швейцария, Румъния, Украйна и Косово.

Входът за Европейските шампионати е свободен. Всички срещи се предават директно в ефира на B1B.BOX.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички