Роглич надви Йейтс и спечели Милано - Торино


Роглич надви Йейтс и спечели Милано - Торино
Снимка: Getty Images/Guliver

1271 0

Примож Роглич (Jumbo-Visma) спечели най-старата еднодневна надпревара в света на колоезденето - Милано - Торино. Това е втора победа за словенеца в италианските класики тази година (и общо 13-та за целия сезон), след като в събота спечели Обиколката на Емилия.

Роглич се наложи над Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) във финалните 400 метра и така грабна победата. В спора за третата позиция, Жоао Алмейда (Deceuninck–Quick-Step) надделя пред Тадей Погачар (UAE Team Emirates).

Състезанието започна точно извън границите на Милано, в градчето Магента. Дължината на състезанието беше 190 километра, финалът се намираше в Торино на изкачването Суперга, което беше преминато два пъти, като върхът втория път беше и финалната линия.

Шестима колоездачи се откъснаха рано след започването на надпреварата, като техният аванс достигна до три минути за момент. Състезателите бяха Девин Вермаерке (Team Dsm), Давиде Орико (Vini Zabu), Йоан Боу (Euskaltel-Euskadi), Юри Заноти (Bardiani), Матия Фрапорти (EOLO-Kometa) и Ойер Лазкано (Caja-Rural), който обувки, че от догодина ще бъде част от тима на Movistar.

Акцията на шестимата бегълци беше уловена на 50 километра от финала. Тогава група от 25 колоездачи, сред които Жулиян Алафилип и Жоао Алмейда от (Deceuninck-Quick-Step), Тадей Погачар, Примож Роглич, Крис Фрум и Майкъл Уудс от Israel Start- Up Nation, както и Алехандро Валверде (Movistar).

Това откъсване се образува, поради усилените действия на част от отборите, които работеха усърдно, докато по трасето имаше страничен вятър. Така се образуваха ешелони и “пелотона” се раздели на две части, като лидерите бързо натрупаха аванс от близо 50 секунди. Тогава отборите на Ineos Grenadiers, Arkéa-Samsic и Trek-Segafredo повишиха темпото в заднага част, за да се завърнат в челото след като пропуснаха първоначалната атака.

Фаусто Маснада (Deceuninck-Quick-Step) задаваше темпото в лидерската група, докато Адам Йейтс и Найро Кинтана (Arkéa-Samsic) се опитваха да се “закачат” за лидерската група. Малко след това, Маснада предприе солово откъсване напред, принуждавайки другите отбори да догонват. Огромните усилия на Йейтс в крайна сметка дадоха резултат и той успя да прихване лидерите, за разлика от Кинтана, който изостана от англичанина на 21км преди финала.

Все пак, Кинтана също успя да застигна водачите, докато Рафал Майка (UAE Team Emirates) догони Маснада и го върна в групата. Павел Сиваков (Ineos Grenadiers), Майкъл Сторър (Team Dsm) и Давид Годю (Groupama-FDJ) също се присъединиха към лидерската група, докато Матео Фабро (Bora-Hansgrohe), Александър Власов (Astana-Premier Tech) и Диего Улиси (UAE Team Emirates) водеха малка група на малка разлика зад тях.

Маури Ванземенант беше следващия състезател на Deceuninck - Quick-Step, който атакува. Това се случи в началото на спускането след първото изкачване на Суперга.

Той достигна до финалната 4,9-километрова височина с 25 секунден аванс. Отново Рафал Майка беше този, който трябваше да прихваща атаката и отново се справи. Усилията на Майка бяха големи и той отпусна почти веднага след потушената атака, Жулиян Алафилип също не можеше да поддържа темпото в групата и отби в страни.

Йейтс се опита да изненада останалите и атакува 4км преди върха, като само Валверде, Роглич, Погачар, Алмейда и Уудс се задържаха до него.

Валверде и Уудс първи изостанаха от групата на фаворитите. Погачар и Алмейда започнаха да показват слабости на 3 километра от финала и така само Примож остана до англичанина. Алмейда и Погачар отново прихванаха лидерите с общи усилия, но само са кратко, тъй като Йейтс ускори за пореден път.

На 2 километра от върха, Роглич излезе начело и започна да задава темпото. Дуото Погачар и Алмейда вече изоставаше с почти 20 секунди от лидерите и стана ясно, че повече няма да могат да се завърнат в битката за победата.

С навлизането в последния километър, двамата водачи забавиха темпото и започнаха да се “ослушват”. Йейтс направи последен опит да се откъсне от Роглич и за момент отвори малка разлика, но Роглич ускори в последните 400 метра и размина британеца. Така словенеца се поздрави с победата, финиширайки 12 секунди пред британеца и 35 секунди пред Алмейда и Погачар, които ще бъдат съотборници през новия сезон.

Всички състезатели гледат към събота, 9-ти октомври, когато ще се проведе последната монументална класика за сезона - Обколката на Ломбардия.

Генерално класиране на Милано - Торино:

1. Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma, in 4-17-41

2. Adam Yates (GBr) Ineos Grenaiders, at 12s

3. João Almeida (Por) Deceuninck - Quick-Step, 35s

4. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates, at same time

5. Michael Woods (Can) Israel Start-Up Nation, at 48s

6. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

7. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates

8. Fausto Masnada (Ita) Deceuninck - Quick-Step

9. Nairo Quintana (Col) Team Arkéa-Samsic, all at same time

10. Alejandro Valverde (Esp) Team Movistar, at 56s.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички