Феноменален Сони Колбрели спечели Париж - Рубе


Феноменален Сони Колбрели спечели Париж - Рубе
Снимка: Getty Images

1128 0

Сони Колбрели (Bahrain Victorious) спечели своя дебют в най-тежкото еднодневно колоездачно състезание в света - Париж - Рубе. Италианецът пристигна на колодрума в Рубе заедно с Флориан Вермееш (Lotto Soudal) и Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix), които финишираха втори и съответно трети.

118-тото издание на “Адът на севера”, какъвто е прякора на Париж - Рубе, премина при ужасяващи метеорологични условия. Дългата 257,7км надпревара беше съпътствана от дъжд, които беше образувал множество кал по общо 30-те участъка с павета, които възлизаха на цели 55 километра.

Беше нужен близо час с много високо темпо, за да се образува първото откъсване за деня. Малко над 25 колоездачи се изплъзнаха пред основната група на 211км преди края. Сред тях най-изявените състезатели бяха Тим Деклерк и Давиде Балерини от Deceuninck-Quick Step, Джани Москон, Люк Роу и Оуейн Дул от Ineos Grenadiers, Грег Ван Авермет (AG2R Citroen) и Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix).

Откъсналите се състезатели постепенно увеличиха своя аванс до над 2 минути. Люк Роу, Макс Валшайд (Qhubeka Assos), Нилс Екхоф (Team DSM) и Флориан Вермееш (Lotto-Soudal) с обши усилия успяха да отворят преднина пред останалите в тази група и се отделиха сами начело.

Междувременно, лошите и хлъзгави условия на трасето, доведоха до безброй падания на колоездачи. Много от тях се подхлъзваха по мокрите и кални пътища, което довеждаше до падания в големите и разбити павета. Щефан Кюнг (Groupama-FDJ) беше този, който пострада най-много, като за по-малко от 120км, цели 3 пъти се беше озовал на земята.

Роу беше първият “изръсен” от водещата група, а малко след това Макс Валшайд стана поредната жертва на паветата по пътя към Рубе. Така, Вермерш и Ееехоф продължиха сами напред, като на 120км от финала те имаха 50 секунди аванс пред групата на преследвачите и малко над две минути пред “пелотона” воден от Матей Мохорич (Bahrain Victorious).

Абсолютно всички колоездачи бяха покрити с кал, което затрудняваше тяхното разпознаване. Хаотичните сцени не спираха, голяма част от състезателите продължаваха да излизат в страни от калдаръма и да се озовават в полетата.

Екшънът поутихна на около 100км от финала, тъй като всички се подготвяха да преминат през “Trouée d'Arenberg”, който беше един от най-тежките павирани участъци в надпреварата.

В следващите километри последваха няколко атаки на различни колоездачи, сред които бяха и Матю Ван Дер Пул и Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma).

В началото на 15-тия павиран сектор, Ван Дер Пул направи нова мощна атака, като последвалите го бяха Жденек Щибар и Ив Лампаерт от Quick Step, както и Хайнрик Хауслер (Bahrain Victorious), но не и Ваут Ван Аерт.

Най-напред по трасето се намираха трима колоездачи, това бяха Джани Москон, Флориан Вермееш и Том Ван Асброк (Israel Start-Up Nation). Москон беше този, който атакува и успя да се откъсне от останалите двама на 53 километра от финала.

Италианецът бързо натрупа аванс от 50 секунди пред първите си двама преследвачи, 1’24” пред Ван Дер Пул и Колбрели и 2’10” пред групата на Ван Аерт.

40 километра преди края, Джани Москон продължаваше да увеличава своята преднина. Двете групи зад него се бяха обединили и работеха заедно за застигането на лидера.

Москон трябваше да сменя своя велосипед на 30км от финала, заради спукана гума, което стопи преднината му с около 20 секунди. Малко след това, той се подхлъзна в калта и падна. След като се изправи и потегли отново, Ван Дер Пул и компания вече се намираха на само 16 секунди от лидера.

Последва затишие, но само за кратко. Ван Дер Пул, Вермеерш и Колбрели застигнаха Москон, като така се образува нов квартет в челото на колоната. Москон обаче не успя да се задържи за дълго с останалите и така на 12 км от края, триото вече бяха отворили 25 секунди пред вече бившия лидер.

По последния калдаръмен участък, Матю пробва поредната си атака, но отново не успя да се откъсне от своите конкуренти. Това гарантира, гарантира, че победителят ще бъде определен на известния колодрум в Рубе.

Вермееш беше първият, който започна да спринтира по пистата и за момент изглеждаше, че 22-годишният младеж може да спечели, но в заключителните 100 метра, Колбрели успя да развие по-висока скорост, като така грабна победата. Ван Дер Пул нямаше сили, за да бъде конкурентен в спринта и остана трети.

Вълнението на Колбрели след финала беше вълнуващо. Италинецът вдигна победоносно своя велосипед, след което се сгромоляса на тревата в сълзи от радост. В същотото време, Ван Дер Пул лежеше на тревата разочарован и крайно изтощен.

Едно незабравимо издание на Париж - Рубе!

Топ 10 на Париж - Рубе:

1. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Victorious, in 6-01-57

2. Florian Vermeersch (Bel) Lotto-Soudal st

3. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix st

4. Gianni Moscon (Ita) Ineos Grenadiers, + 44 seconds

5. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck - Quick-Step, at 1-16 st

6. Christophe Laporte (Fra) Cofidis st

7. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma st

8. Tom van Asbroeck (Bel) Israel Start-Up Nation st

9. Guillaume Boivin (Bel) Israel Start-Up Nation st

10. Heinrich Haussler (Aus) Bahrain-Victorious, st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички