Легендарният Тони Мартин сложи край на кариерата си със световна титла!


Легендарният Тони Мартин сложи край на кариерата си със световна титла!
Снимка: Getty Images

1277 0

Легендарният немски колоездач Тони Мартин прекрати своята кариера със спечелването на световната титла в смесената отборна щафета. Дисциплина, която се проведе едва за втори път в 100-годишната история на световните първенства, но вече успя да се утвърди като едно от най-интересните и динамични състезания. Вчера отборът на Германия надделя в оспорвана битка и грабне златните медали пред Нидерландия и Италия, които останаха втори и съответно трети.

Трасето из Фландрия (Белгия) беше с дължина от 44,5км, като през първата половина, маршрутът беше каран от мъжете, а втората половина от жените на всяка страна. Тони Мартин, Максимилиян Валшайд и Никиас Арндт предадоха на Лиза Бренауер, Лиза Клайн и Миеке Крьогер. Победителите от 2019-та година - Нидерландия, този път трябваше да се задоволят със сребърните медали. Техният тим беше представен от Кун Бауман, Бауке Молема и Йос Ван Емден при мъжете и Анмик Ван Влютен, Елън Ван Дайк и Реяне Маркус при жените.

И докато разликата между първото и второто място беше 13 секунди, тази между трето и четвърто беше едва 5 хилядни. Точно 5 хилядни от секундата донесоха бронза на Италия (Едоардо Афини, Филипо Гана Матео Собреро/Марта Кавали, Елена Чекини, Елиса Лонго Боргини) пред тима на Швейцария (Щефан Бисегер, Щефан Кюнг Мауро Шмид/Елиз Шаби, Никол Колер, Марлен Ройсер).

Времето на победителите беше 50’49”10 (52,540 км/ч), с точно 12,7сек пред Нидерландия и по 37,7сек пред Италия и Щвейцария.

Германският отбор имаше впечатляващ женски състав, което се оказа решаващо за спечелването на златните медали. Женското трио имаха общо 6 световни титли помежду си, като сега добавиха още една. След половината от дистанцията, която трябваше да преминат, те вече бяха водещи в класирането, с 15,23 сек пред нидерландките, докато италианките изоставаха с 15,84 сек. Швейцария беше +21,39 белгийките +45,35 и датчанките на +49,21сек.

А колкото до Тони Мартин, той спечели своят осми световен златен медал. Четирикратен шампион в индивидуланото бягане по часовник (2011, 2012, 2013 и 2016г.), трикратен шампион в отборния часовник (2012, 2013 и 2015г, а вече и световен шампион в смесената отборна щафета. Общо 14 медала от световни първенства, олимпийско сребро, 50 победи в индивидиуални часовници и още куп върховни постижения. От мнозина, германецът е смятан за най-добрия часовникар на всички времена.

През последните години, Тони беше в основата на някои от най-големите постижения в отбора на Jumbo-Visma, включително победата на Примож Роглич в Обиколката на Испания през 2019-та година.

В интервю след като обяви, че прекратява своята кариера, той обясни, че вече смята колоезденето за твърде опасно и предпочита да е по-близо до двете си дъщери. В последните години, Тони беше замесен в редица тежки падания, като последното много сериозно, беше в първия етап на “Тур Дьо Франс” тази година.

Един от най-обичаните колоездачи в колоната. Успехи, които ще бъдат запомнени завинаги. Кариера, за каквото всеки колоездач би искал и завършек, за който всеки би мечтал!

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички