Различни заедно: Красива и смислена церемония даде старт на Зимната олимпиада в Пекин


Различни заедно: Красива и смислена церемония даде старт на Зимната олимпиада в Пекин
Снимка: Getty Images

5067 0

Tоку-що завърши церемонията по откриването на Двадесет и четвъртите зимни олимпийски игри, които се провеждат в Пекин. Олимпийският огън беше запален след зрелищна и смислена програма. Китайската столица заложи на много технологии и компютърни ефекти в програмата, за сметка на по-малко хора, но се получи красиво и въздействащо. Пекин изпрати по прекрасен начин посланията си към спорта и света, а именно:

Нека бъдем солидарни и тук да триумфират сбъднатите мечти и олимпийският дух! Да насърчим приобщиването и разбирателство, както и мира! Нека сме заедно в различността! Нека проведем едни безопасни и великолепни игри!

И, разбира се:

По-бързо! По-високо! По-силно! Заедно!

Двучасовата цремония започна със страхотна проекция на идващата пролет. Чрез LED-екран на стадиона "Птиче гнездо" беше изобразено събуждането на живота след студената зима. Според китайския календар на днешния ден идва началото на пролетта. След красиви фойерверки, изписали думата "пролет" на английски във въздуха, се пристъпи към издигането на китайския флаг. Той беше предаван на щафетен принцип през огромна редица хора, за да бъде поет от военни. Под съпровода на мелодията на "Моята родина и аз", изпълнена от малко момче на тромпет, знамето стигна до пилона и беше издигнато тържествено. 

С помощта на технологиите теренът на стадиона се превърна в море - там символично се изляха водите на река Хуанхъ - реката-майка на Китай, и се превърнаха в леден къс. Позициониран в средата на терена, той "разказа" историята на зимните олимпийски игри. След това на терена се появиха петте олимпийски кръга - символ на този форум, зад тях се вдигна китайска врата и оттам излезе първата делегация - традиционно Гърция. На ледения фон около "коридора" за нациите се изписваше на различни езици "добре дошли".

Делегациите излизат според първата буква на своята страна, по китайската азбука. Българската делегация се появи 57 минути след началото на церемонията. Знаменосците радо Янков и Мария Здравкова изведоха още десетима от нашите спортисти, които ще се състезават в Пекин през следващите дни.

Българските спортисти бяха облечени в екипи в цветовете на българското знаме. Общо 15 души ще наброява нашата група в китайската столица, след като по-рано стана ясно, че Симеон Деянов ще пропусне надпреварата. 

Програмата продължи със "снеговалеж" от изящни снежинки, всяка с името на една от всички 91 държави участничка на олимпиадата. Те се "озоваха" в ръцете на красивите момичета, извели всяка една от делегациите на терена. С изящен танц те обединиха всички участници в нещо много красиво, каквото несъмнено ще бъде събитието, което ни предстои. В края една голяма виртуална снежинка закръжи около стадиона и падна на сцената, която се преобразува в част от планетата Земя. 

В края на церемонията "Птичето гнездо" беше огласено от великата песен на Джон Ленън "Imagine", след което шестима големи спортисти внесоха олимпийския флаг на сцената. Последва изпълнение на олимпийския химн от 40 деца и на олимпийската клетва на Кубертен. В края на ледената сцена излязоха 600 деца, част от тях с нежно хорово изпълнение, а останалите - с танц и държейки светещи хартиени бели гълъби. С представянето си малките доброволци стоплиха сърцата на спортисти и зрители в студа.

След като няколко успешни китайски спортисти си предаваха на щафетен принцип олимпийската факла, олимпийският огън най-накрая беше запален. След като това се случи, огромна снежинка, съставена от малките снежинки с имената на всички държави участнички, се устреми към върха на стадиона, а зрелищни фойерверки ознаменуваха началото на Зимните олимпийски игри 2022!

ПРЕДИ СЪБИТИЕТО:

Големият спортен форум ще продължи до 20 февруари. Зимните параолимпийски игри ще се проведат от 4 до 13 март в китайската столица.

Самото откриване днес ще се проведе на Националния стадион в Пекин, известен още като "Птичето гнездо". Церемонията можете да гледате пряко по Eurosport 1, БНТ 1 и БНТ 3.

В откриването ще се включат около 3000 души, което е петкратно по-малко в сравнение с Игрите в китайската столица през 2008 година. Разбира се, към причините за това спада и пандемията от коронавирус, но също и ниските температури. Поради тези фактори много от делегациите редуцираха броя на състезателите си,  участващи в церемонията. 
От българска страна в парада ще се включат четирима спортисти, знаменосци ще са Радослав Янков и Мария Здравкова. 
Зимната олимпиада 2022 ще включва 109 състезания в 15 дисциплини от 7 спорта. Повече както за надпреварата, така и за българските участници четете в този материал. 

В откриването ще се включат около 3000 души, което е петкратно по-малко в сравнение с Игрите в китайската столица през 2008 година. Разбира се, към причините за това спада и пандемията от коронавирус, но също и ниските температури. Поради тези фактори много от делегациите редуцираха броя на състезателите си,  участващи в церемонията. 

От българска страна в парада ще се включат четирима спортисти, знаменосци ще са Радослав Янков и Мария Здравкова. 

Зимната олимпиада 2022 ще включва 109 състезания в 15 дисциплини от 7 спорта. Повече както за надпреварата, така и за българските участници четете в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички