Почина един от най-великите български лекоатлети - Михаил Желев


Почина един от най-великите български лекоатлети - Михаил Желев

2871 0

Един от най-великите български лекоатлети Михаил Желев почина на 77-годишна възраст. Трагичната вест съобщи кметът на Сливен Стефан Радев.

Желев е Спортист на България за 1969 година, когато печели и европейската титла в дисциплината 3000 метра с препятствия, а освен това завоюва и "Златен шпайк" за най-добър бегач в Европа. В Атина той финишира за 8,25,02 минути, което е републикански рекорд. Това постижение е подобрено чак след 45 години от Митко Ценов (2014 година).

Той участва на две Олимпиади (1968 година и 1972 година). През кариерата си поставя 8 национални рекорда - на 5000, 10 000 и 3000 метра стийпълчейз и четири рекорда в зала - на 1500 и 3000 метра. Той е и петкратен балкански шампион.

"Изказвам своите съболезнования на семейството на видния сливенски спортист Михаил Желев, който ни напусна днес. Загубата е голяма не само за неговите близки, приятели, но и за цялата спортна общественост. Напусна ни един голям спортист, човек и почетен гражданин на Сливен. Той ще остане в историята на сливенската лекоатлетика като носител на голямата награда „Златен шпайк“ и пример за високо спортно майсторство и дисциплина. Поклон!" - заяви Стефан Радев.

Екипът на SportLive.bg поднася своите съболезнования към близките и семейството на Михаил Желев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички