ВИДЕО: Незабравимият скок на Стефка Костадинова, ненадминат и до ден днешен


ВИДЕО: Незабравимият скок на Стефка Костадинова, ненадминат и до ден днешен
Снимка: Getty Images / Guliver

7123 0

Спортът през 21-и век се развива с бясно темпо и, докато във всеки спорт рекордите падат все по-лесно и по няколко пъти на година, то един "брадат" рекорд продължава да бъде "български" в архивите на световната лека атлетика - изумителният скок на Стефка Костадинова в Рим през 1987 година. Момент в историята, който след 33 години остава да ни напомня, че българският спорт е бил на световно равнище и има някаква надежда отново да е в елита на лека атлетика. 

На 30-и август през 1987 година на Световното първенство в италианската столица Рим светът остава без дъх в момента, в който едва 22-годишната Костадинова си поставя невероятната цел да преодолее 209 сантиметра - рекорд, който изглежда невъзможен по това време. Не и за Стефка, която с изящен скок преодолява с лекота височината и вписва името си сред най-великите в леката атлетика на тази крехка възраст. 

Това е поредният атестат за величието, което очаква Костадинова, след като печели световното за втори път (първият е през 1985 в Гьотеборг). Тя е ненадмината и в зала, печелейки шампионатите на планетата 5 пъти (1985, 1987, 1989, 1993, 1997). Разбира се, пикът е златният медал на Олимпийските игри в Атланта през 1996, а година по-късно слага край на легендарната си кариера, към която можем да добавим и куп европейски отличия, общо 6 подобрени световни рекорда и една Световна купа през 1985. 

А този скок продължава да е изящен, феноменален и най-вече ненадминат дори 33 години по-късно: 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички