Пламена Миткова стана Атлет на България за 2022 г.


Пламена Миткова стана Атлет на България за 2022 г.
Снимка: Фейсбук

1164 0

Световната ни шампионка в скока на дължина за девойки Пламена Миткова беше избрана за „Атлет на България“ за 2022 година в анкетата на списание “Атлетика“. Екипът на изданието, спортни журналисти и редакции отразяващи леката атлетика в България и експерти гласуваха още през ноември. Един добавен вот е от феновете на списанието, който също бе за Миткова.

Победителката в анкетата навърши 18 години на 18 септември 2022-а, след като вече бе направила исторически сезон с връх световната титла за девойки на скок дължина в Кали, Колумбия. Пловдивчанката постигна личен рекорд от 6.66 на финала на световното първенство, което й донесе златото.

Пловдивчанката демонстрира изключителния си талант и през зимата, когато спечели националната титла на 60 м с препятствия при девойките и две титли при жените в хоризонталните скокове (13.30 на троен скок и 6.30 на скок дължина). Възпитаничката на треньора Ивайло Русенов имаше и победи в сприната на 60 м в зала и на 100 м на открито, и регистрира цели 10 състезания над 6.20 м на скок дължина.

Второ място в анкетата е за Милица Мирчева, която подобри националния рекорд на маратон с 2:29:23 и се класира на 15-о място на световното първенство в Орегон. Милица показа също отлични резултати в бяганията на дълги разстояния от 3000 м до маратон и дори се класира на 7-о място на европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане) в Испания.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години завоюва сребърния медал на скок височина на световното първенство за юноши и девойки в Кали, Колумбия само няколко минути след като Миткова бе станала световна шампионка на скок дължина. Двуметровият Саръбоюков се класира за още един финал на световното първенство – на скок дължина, а две седмици преди това спечели балканските титли на скок височина и скок дължина при юношите.

Топ 5 в анкетата допълниха трикратната победителка за „Атлет на България“ Мирела Демирева, която направи два финала на скок височина на световно и европейско първенство и европейският шампион на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев.

В 16 от 31 от гласувалите специалисти са посочили Пламена Миткова на първо място, Милица Мирчева има 13 челни места, Божидар Саръбоюков, Мирела Демирева и Мартин Проданов са с по една първа позиция в анкетата

В добавеното време на първата част реферите отмениха гол на "лъвовете на Атлас". Хаким Зиеш шутира силно от фал, а Хакими и Саис атакуваха с глава кълбото. И двамата не играха с него, а Тибо Куртоа не успя да отрази удара и топката влетя в мрежата му. След преразглеждането обаче стана ясно, че Саис е в засада и влияе на действията на белгийския страж и реферът отмени гола.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Световната шампионка Пламена Миткова се готви при мизерни условия в Пловдив – в клуба няма дори съблекалня и баня

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички