Организаторите на Токио 2020 са категорични: Олимпиадата не е под заплаха


Организаторите на Токио 2020 са категорични: Олимпиадата не е под заплаха
Снимка: Getty Images/Gulliver

781 0

Организаторите на Летните игри в Токио настояха в петък, че отложената заради коронавируса олимпиада ще се проведе, въпреки че Япония обяви извънредно положение в страната по-малко от 200 дни преди откриващата церемония. Министър-председателят Йошихиде Суга обяви в четвъртък едномесечно извънредно положение, покриващо столицата Токио, което влиза в сила от петък.

"Това извънредно положение предлага възможност за поставяне под контрол на ситуацията с коронавируса и за това Токио 2020 да планира една безопасна олимпиада това лято. Ще продължим с необходимите подготовки в съответствие с местното правителство и здравните власти", се казва в изявление на организаторите.

Спортните събития, които да очакваме с нетърпение през 2021 г.

Суга сподели в четвъртък, че Япония е отдадена на това да проведе „безопасна“ Олимпиада, и че вярва, че общественото настроение ще се промени, когато в страната започне ваксинация, която към момента е насрочена за следващия месец. Но членът на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд каза за BBC, че не може да бъде „сигурен“, че Игрите ще се проведат. Извънредното положение на Япония е по-малко стриктно от суровите локдауни в други страни или дори първото извънредно положение заради вируса миналата пролет. То е насочено главно към ресторанти и барове, които ще спрат да продават алкохол до 19:00 часа местно време и ще затварят час по-късно.

Извънредното положение обаче може допълнително да накара жителите на Япония да са против провеждането на Игрите, след като обществена анкета разкри, че повечето от тях предпочитат Олимпиадата да бъде отложена или напълно отменена. Токио регистрира 2392 нови случая в петък, с малко под предишния рекорд от 2447 ден по-рано. Въпреки това, пандемията в Япония остава сравнително малко, като жертвите на вируса са общо 3850. Япония все още не е одобрила ваксина срещу COVID-19, като Суга заяви, че се надява ваксинирането да започне в края на февруари. Медицинските работници и по-възрастните хора се очаква да бъдат сред първите ваксинирани срещу вируса. А кои са новите дати за състезанието вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички