Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени


Олимпийските игри в Токио може да бъдат отложени

4803 0

Договорът за Игрите в Токио позволява съревнованието да бъде отложено до по-късно през тази година, заяви олимпийският министър на Япония, заради опасения относно коронавируса. "Според контракта Олимпиадата трябва да се проведе в рамките на 2020. Това може да се тълкува като разрешение за отлагане", заяви Сейко Хашимото на въпрос на адвокат в парламента.

От правителството на Япония и домакинът Токио все още искат да проведат Игрите, започващи на 24 юли, по план и се надяват да не се налага промяна. И според споразумението за домакинство, правото за отлагане на Лятната олимпиада принадлежи на Международния олимпийски комитет.

Томас Бах, президент на МОК, повтори във вторник, че подготовката за „успешни“ Игри в Токио продължава да тече. Олимпиадата в японската столица по програма трябва да се проведе между 24 юли и 9 август. Всяка отмяна на Игрите ще струва скъпо на организаторите и страната. Последният бюджет е на стойност 1.35 трилиона йени (9.8 млрд. евро), като правителството на Япония осигурява 120 млрд. йени за построяването на Олимпийския стадион и 30 млрд. йени за Параолимпийските игри, каза Хашимото.

Одитният борд на Япония изчисли, че правителството е похарчило между кандидатурата през 2013 и 2018 на 1.06 трилиона йени. За да се справят с коронавируса, от японското правителство помолиха училищата да затворят и окуражиха спортните събития, които могат да привлекат много зрители, да не се проведат. А планират ли се промени в провеждането на Евро 2020 - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Под лупа


Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник

В последните 10 години ситуацията в Левски не е спокойна, а от 2015 година насам се превърна и в истински тревожна,...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама